SME

Nórska veľvyslankyňa odhalila vJasnej pamätnú tabuľu Bjørnsonovi

Dnes bola v Demänovskej doline odhalená pamätná tabuľa významnému nórskemu spisovateľovi a držiteľovi Nobelovej ceny Bjørnson

Dnes bola v Demänovskej doline, v srdci lyžiarskeho strediska Jasná slávnostne odhalená pamätná tabuľa významnému nórskemu spisovateľovi a držiteľovi Nobelovej ceny za literatúru Bjørnstjernovi Bjørnsonovi. Pamätnú tabuľu odhalila veľvyslankyňa nórskeho kráľovstva na Slovensku, pani Inga Magistad. Tabuľa našla svoje miesto na budove kultovej horskej chaty Björnsonka, ktorá historicky nesie spisovateľovo meno.

Milovníci slovenskej histórie a našich hôr si určite pamätajú na jeden z nerealizovaných plánov nášho architektonického velikána. Architekt, dizajnér a etnograf Dušan Samuel Jurkovič (1868 - 1947) vypracoval v roku 1930 návrh monumentálneho pamätníka Bjørnstjernovi Bjørnsonovi, jednej z najvýznamnejších osobností svetovej literatúry. Išlo o monumentálu inštaláciu spisovateľovho mena na brale v Demänovskej doline. K realizácii pamätníka však nedošlo.

Pomník mal byť prejavom vďaky slovenského národa tomuto spisovateľovi, ktorý sa verejne a otvorene na európskej politickej scéne zastal práv malého, neznámeho národa v rakúsko – uhorskej monarchii. Bjørnstjerne Bjørnson sa zaujímal o osud Slovákov a bojoval za ich právo na vlastný jazyk, národnú identitu a kultúru. O slovenskej otázke písal do nemeckých, rakúskych a francúzskych periodík, v ktorých poukazoval na postavenie Slovákov v Uhorsku a burcoval proti uhorským utláčateľom. Na mierovom kongrese vo Viedni roku 1907 ostro vystúpil proti predstaviteľom uhorskej vlády a jeho vystúpenie malo veľký medzinárodný ohlas. Vďaka Bjørnstjernovi Bjørnsonovi sa prelomila bariéra mlčania okolo slovenskej otázky a tá sa stala známou v medzinárodnom politickom kontexte.

Pamätná tabuľa dostala svoje čestné miesto na budove legendárnej chaty Björnsonka, ktorá je po kompletnej rekonštrukcii znovu otvorená. Chata po vybudovaní v 50. rokoch 20. storočia dostala svoje meno práve po spomínanom bojovníkovi za práva Slovákov. Dlhé roky slúžila ako turistická ubytovňa mládežníckej organizácie, ktorá ju aj sama vybudovala. Vďaka vynikajúcej polohe v blízkosti lyžiarskych svahov a krásnemu prostrediu sa čoskoro stala jednou z najobľúbenejších horských chát v Nízkych Tatrách.

V roku 2015 začala jej rekonštrukcia. „Robila sa s citlivým ohľadom na jej kultovú minulosť a so snahou zachovať „pôvodného ducha“ Björnsonky. Preto sme zachovali nielen jej legendárny názov, ale aj vzhľad exteriéru chaty,“ hovorí projektový manažér Dominik Eliáš a dodáva: „Vynovený Eko-šport hotel Björnson sa opäť vrátil na mapu lyžiarskeho strediska Jasná. Tak ako roky plánovaný pamätník, aj táto kultová chata sa od roku 1952 konečne dočkala svojej dôstojnej opravy a nanovo ponúka svoje služby. Je nám cťou privítať na Björnsonke pani Ingu Magistad, veľvyslankyňu Nórska na Slovensku a za jej prítomnosti odhaliť pamätnú tabuľu najvýznamnejšej osobnosti ich krajiny, človeku, po ktorom nesie náš hotel svoje meno.

Sme tiež potešení, že pani veľvyslankyňa zároveň pri tejto príležitosti slávnostným prestrihnutím pásky oficiálne otvorí náš hotel a prvú zimnú sezónu novozrekonštruovanej Björnsonky!“

Rekonštrukcia hotela sa zrealizovala vďaka podpore z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 18 357
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 936
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 546
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 958
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 462
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 431
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 944
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 504
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 9 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 9 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 20 h
SkryťZatvoriť reklamu