SME

Osvetlenie v kancelárii má vplyv aj na pracovný výkon

Už dlhú dobu sa hovorí o tom, že pracovný výkon sa dá ovplyvniť mnohými faktormi.

Už dlhú dobu sa hovorí o tom, že pracovný výkon sa dá ovplyvniť mnohými faktormi. Úroveň pracovného prostredia je jeden z najdôležitejších. To, ako sa na pracovisku cítime, vo veľkej miere ovplyvňuje našu psychickú pohodu a motiváciu vydávať zo seba to najlepšie. Osvetlenie v tom zohráva nemalú úlohu.

V 80. rokoch bolo vykonaných viacero štúdií, ktoré sa zaoberali vplyvom svetla na pracovný výkon a sústredenie sa. Nie je až také prekvapujúce, že denné svetlo vyšlo z týchto štúdií ako najoptimálnejší zdroj osvetlenia. Prirodzenosť denného svetla nemá vplyv iba na zrakový výkon, ale aj na centrálnu nervovú sústavu. Dlhodobé umelé osvetlenie zvyšuje mieru stresovosti, preto je dôležité využívať prirodzené denné svetlo čo najviac. Dizajn moderných kancelárii s veľkými oknami, presklenými stenami alebo otvoreným terasovým priestorom je len výsledkom snahy púšťať dovnútra čo najviac prirodzeného svetla.

Dobre svietiť nie je také jednoduché

Bez umelého osvetlenia by to nešlo. Pracovná doba je flexibilná, ťahajú sa nadčasy alebo sa slnko skrýva za mrakmi a svetelné podmienky sú nedostatočné. Každá kancelária je, samozrejme, osvetlená. Firmy využívajú rôzne typy osvetlení, ktoré funkčne a dizajnovo zabudovávajú do celkového vyznenia kancelárie. Napriek tomu nájsť ideálne osvetlené pracovisko nie je samozrejmosťou. Predstava, že jedno osvetlenie, prípadne jeden druh osvetlenia pokryje všetky činnosti a je vhodný na všetko, je mylná.

Problémom väčšiny pracovísk je alebo príliš tlmené svetlo, alebo príliš ostré. Obe možnosti majú negatívny vplyv na zrak, ktorý je namáhaný, čo môže spôsobovať zmeny v nálade a bolesti hlavy. Najideálnejším riešením sa javí odstupňovanie svetelných bodov a možnosť individuálneho osvetlenia pre každého pracujúceho. V modernej, otvorenej kancelárii by nemalo byť len jedno centrálne osvetlenie zabezpečujúce svetlo pre celú miestnosť. Netreba opakovať mnohokrát zdôrazňovaný fakt, že každý človek je iný, a to sa týka aj citlivosti na svetlo. Kancelárske stolové lampy by mali tvoriť súčasť každého stola, tak, aby sa dali prispôsobiť potrebe konkrétneho pracovníka. Aby sa nestávalo, že pravák si svojou aktívnou rukou bude zacláňať, ak mu svetlo dopadá sprava.

Dômyselné svietenie = šetrenie

Konkrétnu víziu, ako by malo fungovať osvetlenie kancelárskych priestorov v 21. storočí ukázali architekti budovy New York Times v Manhattane. Je navrhnutá podľa konceptu osvetlenia rozdeleného do viacerých svetelných úsekov. Každé poschodie je rozdelené do zón, z ktorých každá má inú intenzitu svetla a vyhovuje potrebám pracovníkov a špecifickým úlohám, na ktorých pracujú. Tieto zóny sú nastavené aj podľa množstva denného svetla, ktoré do nich dopadá.

Podľa viacerých štúdií je vhodné celkové osvetlenie prostredia znížiť – napriek potrebe dostatočnej svetelnej úrovne v pracovnom prostredí nemusí byť celá kancelária naplno osvietená. Využívať by sa mali kancelárske lampy rôznych veľkostí, určené na osvetlenie istého úseku alebo konkrétneho stola. Veľmi svetlé miesta by tak mali vznikať len na potrebných miestach, nie v celej veľkej miestnosti. To, samozrejme, vedie aj k energetickej úspore. Už spomenutá budova New York Times vďaka svojmu novému svetelnému konceptu dokáže ročne ušetriť jeden dolár na štvorcovú stopu. Pri úctyhodnej celkovej ploche 52 poschodovej veže – 1.5 milióna štvorcových stôp - si výsledok rýchlo vyrátate sami.

Nechajte si zasvietiť odborníkmi

Zabezpečiť dômyselné, inteligentné a dizajnovo zaujímavé riešenie osvetlenia kancelárie nie je jednoduchá úloha. V prvom rade je potrebné urobiť návrh celej miestnosti, aby osvetlenie zapadalo do celkového dizajnového konceptu. V druhom rade je dôležité vedieť, kam sa obrátiť, ak potrebujete široký výber rôznych druhov osvetlenia. Stropné LED lampy, kancelárske lampy, stolové lampy alebo nástenné žiarovky. Je vysoká pravdepodobnosť, že pri zariaďovaní kancelárie využijete viacero druhov lámp a svetiel. Praktické je objednať si všetky svetlá od jedného dodávateľa. Profisvietidla.sk sa venujú osvetleniu už roky a majú bohaté skúsenosti s osvetľovaním domácností, pracovísk a kancelárii.

V prípade, že zariaďujete nové kancelárske priestory, alebo prerábate staršie, nezabudnite venovať dostatočnú pozornosť osvetleniu. Jeho správne rozmiestnenie a intenzita dokáže urobiť divy, nielen čo sa nálady a výkonu pracovníkov týka, ale aj energetickej úspory. Bohatý výber kancelárskych lámp a svietidiel na stránke Profisvietidla.sk vám zabezpečí dostatok možností, nech už sa rozhodnete zariadiť kanceláriu v akomkoľvek štýle. 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 27 907
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 474
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 919
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 297
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 159
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 866
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 719
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 6 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 6 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 17 h
SkryťZatvoriť reklamu