Aula Slovenskej poľnohospodárskej univerzity zdobí známku

Slovenská pošta 9. januára vydala novú poštovú známku s motívom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Slovenská pošta 9. januára vydala novú poštovú známku s  motívom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Konkrétne ide o pohľad na Aulu maximu SPU, ktorá je najcharakteristickejšou a najosobitnejšou časťou celého areálu univerzity. Slávnostné uvedenie poštovej známky sa konalo 17. januára v aule SPU v Nitre.

Autorom výtvarného návrhu známky je akademický maliar Igor Benca, autorom rytiny je František Horniak. Výplatná poštová známka s rozmermi 26,5-krát 22 milimetrov v nominálnej hodnote 1,25 eura z emisného radu Kultúrne dedičstvo Slovenska: Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre vychádza vo forme tlačového listu so sto známkami. Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 9. 1. 2017 a domicilom mesta Nitry. Motívom prítlače FDC obálky je detail rebrovej klenby interiéru Auly maximy SPU v Nitre. Motívom FDC pečiatky je rozetový svorník nachádzajúci sa na strope vstupnej haly univerzity.

Zo slávnostného uvedenia poštovej známky

Slávnostné uvedenie známky, ktorého spoluorganizátorom bola Slovenská pošta, a.s., a Zväz slovenských filatelistov, moderovala doc. Ing. arch. Roberta Štěpánková, PhD., prorektorka SPU pre informatizáciu a rozvoj univerzity. Zúčastnil sa na ňom aj poslanec NR SR Anton Hrnko, poštový ombudsman Ján Jasovský, riaditeľka odboru poštových služieb Ministerstva dopravy a výstavby SR Jarmila Brichtová, predseda NSK a viceprezident Výboru regiónov EÚ v Bruseli Milan Belica, primátor Nitry Jozef Dvonč, riaditeľka Krajského pamiatkového úradu v Nitre Anna Valeková, riaditeľ  Krajského pamiatkového úradu v Bratislave Peter Jurkovič a ďalší predstavitelia akademického, kultúrneho a spoločenského života. Za spoluorganizátor prijal pozvanie Martin Vančo, vedúci odboru POFIS, Slovenská pošta, a.s., a Miroslav Ňaršík, predseda Zväzu slovenských filatelistov. Na slávnostnom podujatí nechýbali ani autori známky Igor Benca a František Horniak. V rámci programu bola predstavená prezentácia Architektonické hodnoty pôvodného areálu VŠP a krátky film zostavený z historických záberov a fotografií z obdobia výstavby areálu VŠP, uložených v archíve SPU a SAV. Poštovú známku slávnostne uviedla do života prof. RNDr. Zdenka Gálová, CSc., prorektorka SPU pre vzdelávanie a ECTS,  autor výtvarného návrhu Igor Benca, autor rytiny František Horniak a Martin Vančo, vedúci odboru POFIS, Slovenská pošta, a.s.  „Pokrstili“ ju pšenicou z odmerného valca, keďže akademické prostredie je nerozlučne späté s vedou a výskumom a pre tieto účely je príznačná nádoba práve valec.

Martin Vančo objasnil dôvod, prečo sa SPU stala námetom poštovej známky, Igor Benca sa zase zmienil o príprave výtvarného návrhu a inšpirácii pri tvorbe návrhu, ako vnímal objekty SPU z pohľadu človeka z prostredia Nitry.

„Veríme, že sa nám podarilo uviesť do života známku – drobný papierik, ktorý má však veľkú moc odniesť posolstvo o našej existencii aj do vzdialených miest, kde sa týmto spôsobom budú mať možnosť dozvedieť o našej univerzite,“ povedala doc. R. Štěpánková.

Pre záujemcov bola k dispozícii poštová priehradka a príležitostná poštová pečiatka, prebiehala aj autogramiáda autorov známky. Pri príležitosti 65. výročia vzniku SPU v Nitre univerzita vydala pohľadnice s motívom auly a budovy rektorátu a detailu interiéru auly, ktoré si záujemcovia tiež mohli dať opečiatkovať na príležitostne zriadenej poštovej priehradke. Autorom fotografií je významný nitriansky fotograf  Ing. Ján Tarábek a akademický maliar Igor Benca.

Z histórie

Sídlo dnešnej SPU v Nitre patrí k najvýnimočnejším pamiatkovo chráneným architektonickým areálom na Slovensku. Pamiatkový úrad Slovenskej republiky vyhlásil rozhodnutím z 11. apríla 2014 areál Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre -  pavilón s aulou, bazén pred aulou, pavilón A, Z, T, CH, spojovaciu chodbu A a B s posluchárňami a laboratóriá - za národnú kultúrnu pamiatku. Šošovkovitá kupola auly s priemerom 36 metrov s jedinečnou monolitickou rebrovou klenbou sa stala neprehliadnuteľným symbolom mesta pod Zoborom. Ide o unikátne riešenie v takých veľkých rozmeroch na Slovensku a radí aulu medzi vrcholné inžinierske a architektonické diela. Pri jej výstavbe boli použité aj ďalšie moderné technológie ako dvojtraktový vákuový skelet či horizontálne konštrukcie Simplex-Record, umožňujúce vedenie inštalácií na ktoromkoľvek mieste stavby. Architekti pre túto stavbu navrhli aj 120 centimetrov široký okenný modul, ktorý bol zaradený do typizačného zborníka vysokoškolských stavieb a použil sa neskôr aj na ďalších budovách. Kapacita auly je 628 miest. Vysokoškolský komplex SPU v Nitre bol postavený v rokoch 1961 až 1966 podľa projektu architektov Vladimíra Dedečka a Rudolfa Miňovského.

Viac na http://www.uniag.sk/sk/aktualne-informacie/items/aula-slovenskej-polnohospodarskej-univerzity-zdobi-postovu-znamku/

dsc2565-r924_res.jpg

dsc2643-r779_res.jpg

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 697
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 527
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 495
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 023
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 683
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 988
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 658
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 404
SkryťVypnúť reklamu

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 11 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.

20 h
SkryťZatvoriť reklamu