SME

Mladé páry chcú najmä dvojizbové byty

Dvojizbový byt je najčastejšou voľbou bývania medzi mladými. Ako si vybrať ten správny prípadne ako postupovať pri financovaní?

V novostavbách už dlhodobo prevládajú dvojizbové byty. Tie podľa posledných štatistík tvoria viac než polovicu zo všetkých predaných bytových jednotiek. Mladým ponúkajú dostatok priestoru za rozumnú cenu a často pre nich predstavujú prvé spoločné bývanie.

Záujem o dvojizbové byty potvrdzujú aj skúsenosti z projektu Nobelova, ktorý  v bratislavskom Novom Meste stavia developer SITNO Holding Real Estate a ktorý patrí k najlepšie sa predávajúcim projektom posledných dvoch rokov. Už pri nastavovaní projektu prieskumy ukazovali, že o dvojizbové byty bude najvyšší záujem. Tomu developer prispôsobil aj štruktúru ponuky. Napríklad v aktuálnej poslednej etape je z celkového počtu stodvadsať bytov  práve dvojizbových až osemdesiatjeden. A počas piatich mesiacov od spustenia predaja sme z nich predali už takmer päťdesiat,“ hovorí Kristína Kučová, projektová manažérka realitnej spoločnosti HERRYS, exkluzívneho predajcu projektu Nobelova.

Prevládajú mladé páry

Väčšinu záujemcov o dvojizbové byty tvoria podľa nej páry, ktoré hľadajú svoje prvé spoločné bývanie. Výnimkou však nie sú ani mladé rodiny s jedným dieťaťom, ktoré sa chcú posunúť z jednoizbového bytu, no zároveň chcú udržať náklady na uzde, či naopak starší ľudia, ktorým je ich súčasný byt po odchode detí už zbytočne veľký. „Projekt Nobelova ponúka celú škálu dvojizbových bytov rôznych veľkostí, ktoré uspokoja tak záujemcov s obmedzeným rozpočtom, ako aj tých, ktorí hľadajú komfortné bývanie s terasou a výhľadom,“ vyzdvihuje Kučová a dopĺňa: Pomer cena - výkon je na vynikajúcej úrovni. Napríklad dvojizbový byt s celkovou výmerou vyše 58 m2 môžete mať už od 111 tisíc eur vrátane štandardného vybavenia bytu.“

obyvka-r405_res.jpg 

Kľúčová je lokalita a služby

Nedávno skolaudovaná prvá etapa projektu Nobelova je beznádejne vypredaná, v druhej s termínom dokončenia do konca tohto roku sú voľné už len posledné 3 byty. Záujem sa aktuálne koncentruje na poslednú etapu, v ktorej je aktuálne predaných 60% bytov. Pričom v kategórii 2-izbových ostáva už len 34 bytov. „Kľúčovým faktorom je výborná lokalita so skvelou dostupnosťou do centra, množstvom zelene a kompletnou občianskou vybavenosťou v bezprostrednej blízkosti,“ vymenúva Kučová dôvody vysokého záujmu. Časť záujemcov sa tiež snaží si včasnou rezerváciou zabezpečiť potrebné financovanie skôr, ako od marca vstúpia do platnosti podmienky sprísňujúce poskytovanie hypoték presahujúcich 90 % z hodnoty nehnuteľnosti. „Zákazníkom vychádzame v ústrety a priamo v našej kancelárii im vieme poskytnúť aj služby hypotekárneho poradcu, ktorý im dokáže zabezpečiť vhodnú formu financovania,“ dopĺňa projektová manažérka spoločnosti HERRYS.

spalna1-r737_res.jpg

Ušetriť môžete s dotovanou hypotékou

Väčšina budúcich obyvateľov Nobelovej totiž financuje svoje nové bývanie hypotékou a vybavenie úveru priamo s kúpou nehnuteľnosti im šetrí množstvo času. Tí mladší často využívajú hypotéky so štátnym príspevkom, vďaka ktorému si na obdobie prvých piatich rokov dokážu výrazne znížiť náklady na bývanie. Dotovaná hypotéka je určená ľuďom do 35 rokov, ktorých priemerný príjem za predchádzajúci rok nepresahuje 1,3 násobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve. Aktuálne je táto hranica na úrovni 1 155,70 eur, od apríla do júna by podľa odhadov bankárov mala stúpnuť približne na 1 280 eur. „Na Bratislavu sa to môže zdať málo, no výhodou je, že v prípade dvojíc sa posudzuje spoločný príjem a hranica je dvojnásobná. Vďaka tomu je dotovaná hypotéka dostupná záujemcom, kde má jeden príjem vyšší a druhý nižší ako je stanovená hranica. Kvalifikovať sa môžu aj ľudia, ktorí síce majú vyšší príjem, no vlani nepracovali celý rok a ich priemerný príjem tak po rozpočítaní na dvanásť mesiacov spĺňa potrebnú hranicu,“ radí hypotekárna špecialistka Eva Špaňová, ktorá zabezpečuje hypotekárne služby pre klientov Nobelova. Ak sa na úver kvalifikujete, môžete sa s úrokom dostať prakticky na nulu. Pozor však na výber banky.

Úroková sadzba nie je najdôležitejšia

 „Pri výbere dotovanej hypotéky nie je najdôležitejšia úroková sadzba, ani výška mesačnej splátky. Kľúčovým parametrom, podľa ktorého by sa mladí ľudia mali rozhodovať, je zostatok úveru po uplynutí nároku na štátnu podporu,“ odporúča Špaňová. Banky totiž pristupujú k výpočtu splátkového kalendára hypoték pre mladých rôznymi spôsobmi. „V praxi tak môže dôjsť k situácii, že vám dve banky ponúknu zdanlivo identický úver s rovnakou výškou, dobou splatnosti, úrokovou sadzbou aj mesačnou splátkou, no po piatich rokoch je zostatok dlhu v jednej banke aj o tri či štyri tisíc eur vyšší ako v druhej,“ dodáva hypotekárna špecialistka. Pri výbere banky je preto vhodné poradiť sa s expertom.

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 696
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 462
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 372
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 679
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 985
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 644
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 394
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 10 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


19 h

Tatra banka prináša novú aplikáciu TABI určenú pre najmladších klientov.


19 h
SkryťZatvoriť reklamu