SME

Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce

Od zisku nového investora v roku 2014 sa AAA AUTO pustilo do inovovania, skvalitnenia služieb a sprísnilo kontrolu áut na výkupe.

Od zisku nového investora v roku 2014 sa AAA AUTO pustilo do inovovania, skvalitnenia služieb a sprísnilo kontrolu áut na výkupe.

Pod vedením nového investora, britsko-poľského fondu Abris Capital Partners vzrástol počet pobočiek na štyri desiatky v štyroch krajinách, rozšírila sa ponuka vozidiel na 4000, do prevádzky boli uvedené nové centrá špecializované na SVU a terénne vozidlá na Slovensku a v Českej republike. „Vďaka novému vlastníkovi sme boli schopní posilniť veľa činností, za ktoré nás zákazníci oprávnene kritizovali a investovali sme nemalé finančné prostriedky do modernizácie našich počítačových programov a systémom, ktorý výrazne urýchlili a zjednodušili celkový proces výkupu a predaja vozidiel a sprostredkovania finančných služieb. Zároveň sme pre zákazníkov zaviedli post ombudsmana, ktorý zastáva známy motoristický odborník Alexander Štefuca. Za prvých deväť mesiacov existencie postu, vyriešil ombudsman už 65 podnetov od zákazníkov,“ uviedla generálna riaditeľka AAA AUTO Karolína Topolová.

Spoločnosť AAA AUTO dlhodobo preveruje stavy odometrov pri vykupovaných vozidlách za posledné tri roky tento proces veľmi skvalitnila. Na výkupe AAA AUTO bežne odmieta okolo 65 % vozidiel, väčšinou práve kvôli stočeným odometrom. „Na trhu ojazdených automobilov sa môžete stretnúť s predajcami, ktorí sa pri výkupe a predaji dopúšťajú najrôznejších podvodov, trikov a iných nekalých praktík. Bežne sa objavujú prípady predaja vozidiel, ktoré majú nejasný pôvod, chyby v dokumentoch, či nejasných vlastníkov. Manipulácie s odometrami sú však najčastejšie,“ spresnila Topolová. Podvodníci s najazdenými kilometrami sú preto najväčšími protivníkmi autobazárov, na ktorých odhaľovanie musia vynakladať značné finančné prostriedky.

„V prípade AAA AUTO, ktoré ročne vykúpi v strednej Európe skoro 70 000 áut, investujeme do kontroly vozidiel každoročne státisíce eur. Musíme neustále odhaľovať nové a nové triky, s ktorých pomocou sa k nám pokúšajú podvodníci stočené autá prepašovať. Poučili sme sa z minulosti a nespoliehame sa iba na kontrolu databáz, ktoré ani dnes neobsahujú všetky údaje. Preto vozidlá napojujeme na najmodernejšiu diagnostiku a skúmame každý podozrivý záznam. Pri pochybnostiach voláme do servisov, ktoré vozidlo navštevovalo, skúmame i záznamy o kilometroch v starých inzerátoch na predaj vozidla. Ak ale predaj áut so stočenými odometrami nestane nezákonným i pre fyzické osoby, nielen pre právnické, ako je tomu teraz, a nebude existovať výmena informácií o najazdených kilometroch medzi krajinami EU, nezabránime tomuto problému hlavne pri automobiloch z dovozu, kde je tento zlozvyk bežný v deväťdesiatich percentách,“ doplnila Topolová.

Situácia sa môže ešte zhoršiť so zavedením nových pravidiel pre platbu registračných poplatkov. Oproti minulosti príde k zlacneniu poplatkov na dovezené autá. Môže teda prísť k navýšeniu dovozu áut, ktorých históriu je ťažké preveriť. Skúsenosti ukazujú, že dovozcovia sa v mnohých prípadoch snažia vylepšiť hodnotu vozidla rôznymi nelegálnymi spôsobmi, ako je práve pretáčanie odometrov, falšovaním roka výroby v technickom preukaze alebo predaj vozidla po ťažkých haváriách. Kupujúci sa potom vystavujú množstvu rizík, od finančných, kedy budú musieť do vozidiel viac investovať na opravách, až k bezpečnostným a zdravotným v prípade havárie spôsobenej technickým stavom vozidla.

Vo všeobecnosti teda platí, že ak sa rozhodnete kúpiť jazdenku, radšej sa obráťte na spoľahlivého predajcu, ktorý na trhu pôsobí dosť dlhú dobu na to, aby bola overiteľná jeho história. A hlavne, si dobre preverte vozidlo ešte pred kúpou. „Keď si vyberáte vozidlo, prizvite si so sebou vždy mechanika, ktorý vám pomôže auto prezrieť, nechajte si ho dať na zdvihák, pripojte na diagnostiku a trvajte na dostatočne dlhej skúšobnej jazde. V zmluve vyžadujte garanciu legálneho pôvodu vozidla. Férový predajca vám toto všetko umožní,“ uzatvára Topolová.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 109
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 763
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 671
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 782
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 724
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 028
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 7 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 7 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 7 h
SkryťZatvoriť reklamu