SME

Mesto Medzev v Charte európskych vidieckych obcí

Medzev sa stal jej členom v roku 2005, po tom, čo Slovensko vstúpilo do Európskej únie.

Charta európskych vidieckych obcí bola založená v roku 1989. Vtedy dvanásť obcí pristúpilo k vzájomnej spolupráci postavenej na solidarite, vzájomnej komunikácii s cieľom podporiť proces európskej integrácie. Charta sa postupne rozrastala s rozširovaním Európskej únie. Dnes má 28 členov - 28 obcí z každej krajiny EÚ.

logaaaaa-r538_res.jpg

Je to veľmi aktívne a živé združenie obcí celej Európy s veľmi výstižným logom „PEOPLE MEET PEOPLE“, čo v preklade znamená ľudia stretávajú ľudí. Každoročne je v inej časti Európy usporiadané jedno veľké stretnutie s účasťou desaťčlennej delegácie z každej členskej obce a zväčša štyri stretnutia pre menšie skupiny s účasťou 2 - 4 delegátov z 9 – 10 krajín. Dve stretnutia pre dospelých a dve pre mládež.

Mesto Medzev bolo v roku 2014 úspešným žiadateľom o grant a získalo podporu pre projekt charty na roky 2015 – 2016 v rámci ktorého finančne pokrývalo náklady spojené s organizáciou a účasťou na stretnutiach charty. Projekt bol financovaný  Európskou úniou v rámci programu Európa pre občanov, oblasť 2: Podpora demokracie a občianska participácia, opatrenie: Siete medzi mestami.

Hlavným cieľom projektu bolo stimulovať aktívne európske občianstvo, zlepšiť podmienky občianskej a demokratickej účasti na úrovni Únie, priblížiť Európanom chápanie politiky Únie s cieľom podporovať vzájomnú toleranciu a porozumenie medzi národmi.
Obsahom stretnutí okrem spoznávania kultúry hostiteľskej krajiny boli tiež konferencie, pracovné stretnutia a následné diskusie na tému "Ako rozšírenie Európskej únie v roku 2004 ovplyvnilo občanov v malých vidieckych komunitách v Európe?". Jedným z kľúčových výstupov je pozitívny vplyv zúčastnených na rozšírenie Únie s poukázaním na možnosť cestovania, pracovania a študovania v iných krajinách a na zdieľanie skúseností navzájom.

V priebehu rokov 2015 – 2016 sa na základe projektu a spolupráce charty stretlo navzájom viac ako 1600 Európanov na podujatiach v Španielsku, Litve, Nemecku, Slovinsku, na Slovensku a v Anglicku.

Minulý rok v júli sa v meste konalo stretnutie Charty európskych vidieckych obcí, kedy sa Medzev zmenil počas takmer piatich dní na európsku obec, v ktorej ste mohli na ulici stretnúť naraz Portugalca, Taliana, Slovinca, Švéda, alebo napríklad Dána., kedy ste mohli na jednom mieste počuť španielčinu, češtinu, maďarčinu, estónčinu, angličtinu, či nemčinu.

Nebolo jednoduché zorganizovať stretnutie s účasťou takmer 270 hostí z každého kúta Európy, hovoriacich rôznymi jazykmi, rôzneho veku. Bolo potrebné pripraviť program stretnutia a hlavne celé podujatie počas týchto dní ukočírovať. Všetci z Medzev, ktorí sa na organizácii a chode podujatia podieľali mali z počiatku obavy, ale azda každý jeden si nakoniec mohol povedať, že vynaložené úsilie stálo za to. 

Stretnutie charty v Medzeve zostane dlho v pamäti, vďaka novým priateľstvám, skúsenostiam a neopakovateľným zážitkom. Vďaka tomu, že sme zažili to čaro spoznávania ľudí rôznych kultúr navzájom.

image012-r747_res.jpg

Tiež bolo úžasné vnímať súdržnosť Medzevčanov, ich priateľskosť a schopnosť spolupodieľať sa na tom, aby celé stretnutie bolo úspešné a aby sa aj patrične odprezentovali Neskutočne veľa rúk prispelo k úspešnému uskutočneniu celého stretnutia a všetci ťahali za jeden povraz.

Stretnutie sa uskutočnilo v dňoch 14. až 18. júla. Vo štvrtok sme privítali takmer 270 Európanov a zoznámili ich s hostiteľskými rodinami. V piatok ráno program začal spoločnou omšou, pokračoval sprievodom všetkých delegácii po námestí za doprovodu dychovej hudby Medzevčanka, oficiálnym uvítaním a príhovormi  a vyústil do slávnostného odhalenia pamätného monumentu v areáli základnej školy. Monument vytvorený k tejto príležitosti má tvar vodného kolesa, ktorým sa poháňali buchary tradičných Medzevských kováčskych hámrov. Lopatky kolesa tvoria tabuľky s názvami partnerských obcí a krajín a spolu ho symbolicky  poháňajú. Ako celok vystihuje zjednotenú Európu spojenú s históriou Medzeva. Poobede program pokračoval svojou pracovnou časťou na tému: "Ako rozšírenie Európskej únie v roku 2004 ovplyvnilo občanov v malých vidieckych komunitách v Európe?". Piatok sa ukončil kulinárskom večerom, na ktorom každá krajina prezentovala svoje národné špeciality.

Sobotňajšie dopoludnie patrilo športovým aktivitám. Charťáci sa mohli zúčastniť polmaratónu, poobede sa pracovalo na workshopoch na tému stretnutia, hostia navštívili priemyselnú zónu, hámor v Šugove, múzeum kinematografie a hvezdáreň. Večer spestril kultúrny program.

V nedeľu ráno sa hostia vypravili historickým vlakom navštíviť metropolu východného Slovenska, kde trávili deň v sprievode organizačného tímu. Večer sa všetci hostia s hostiteľmi stretli na záverečnom večeri, spojenom s kultúrnym programom. Naše mesto odovzdalo štafetu nasledujúcemu usporiadateľovi veľkého letného stretnutia Charty v r. 2017, mestu Kannus vo Fínsku.

Pri záverečnom lúčení zahraničné delegácie nešetrili ďakovaním, uznaním a chválou nad pestrým programom stretnutia, ktorý im priblížil našu kultúru a zvyky, našu mentalitu, gastronómiu a pohostinnosť. Veľmi si chválili a vážili chvíle strávené v rodinách.

Organizácia takejto akcie, akou bolo stretnutie charty u nás sa nedá natrénovať ale všetci, ktorí pridali ruku k dielu pred stretnutím, počas neho a po ňom, každý jednotlivo a všetci spoločne si môžeme s čistým svedomím povedať -  dielo sa podarilo a skúsenosť to bola hodnotná.

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 6 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 6 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 6 h
SkryťZatvoriť reklamu