Centrála pre zverejňovanie PR článkov na weboch Sme.sk.
Sme.sk | Tlačové správy | Ľudské zdroje | Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?

Inzercia / Tlačová správa / Ľudské zdroje
Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?

Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu organizovala 15. - 16. februára v Nitre 6. ročník Záhradníckeho fóra.

Na príprave medzinárodného seminára sa podieľala aj Fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva (FZKI) Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

Podujatie bolo určené záhradným architektom, realizátorom, záhradníckym firmám, ale aj pracovníkom mestských úradov, útvarov správy zelene, orgánov ochrany ŽP, ochrany prírody a pamiatkových úradov, pedagogickým a výskumným pracovníkom a študentom.img0065-r694_res.jpg

V rámci programu odznelo viacero prednášok slovenských a českých odborníkov, s vyžiadanou prednáškou vystúpila prof. Viera Paganová, vedúca Katedry biotechniky zelene FZKI. Témy prvého a druhého bloku prednášok reflektovali súčasné trendy v tvorbe zelenej infraštruktúry sídel, úprav zadržiavajúcich a opätovne využívajúcich zrážkovú vodu v sídlach, možností zvyšovania biodiverzity v urbanizovanom prostredí, možnosti uplatnenia vertikálnych a strešných záhrad v súkromných i administratívnych priestoroch. Tretí blok prednášok bol zameraný na konkrétne biotechnické postupy – mechanizovanú výsadbu cibuľovín, letničkové záhony v ZKA a ochranu koreňovej sústavy stromov pri stavebnej činnosti.

Na seminári prezentovali svoje ateliérové práce študenti Katedry záhradnej a krajinnej architektúry FZKI.img0063-r986_res.jpg

Výsledky súťaže

Súčasťou programu Záhradníckeho fóra bolo aj slávnostné vyhlásenie výsledkov 2. ročníka súťaže Záhrada, Park a Detail roka 2016. Spolu bolo prihlásených 19 realizácií - 8 záhrad, 4 parky a 7 záhradných detailov. Päťčlenná porota navštívila všetky prihlásené objekty, diskutovala s tvorcami i realizátormi.

Záhrada roka 2016

1. miesto: Záhrada v Záhorskej Bystrici (Ing.  P. Pasečný, Ing. I. Pasečná, 2ka, s.r.o.)

2. miesto: The White Garden (autor: S. Navrátil, EDEN GARDENS, s.r.o.)

3. miesto – dve ocenenia: Exteriér RD v Novej Dubnici (autori: Ing. K. Masárová, Ing. R. Masár, LANDART, s.r.o.) a Rodinná záhrada Veľké Úľany (autori: Ing. A. Prievalská, Ing. O. Klučár)

Park roka 2016

1. m.: Exteriérové úpravy Digital park (Ing. P. Pasečný, Ing. arch. I. Marko)

2. m.: Zelené terasy v Business garden, (Ing. E. Guldan, PhD., architekti Šebo, Lichý, s.r.o.)

3. m.: Strešná záhrada polyfunkčného objektu (Ing. P. Gondár, LANSDCAPE DESIGN, s.r.o.)

Detail roka 2016

1. m.: Vodné prvky v privátnej záhrade (Ing. E. Guldan, PhD.)

2. m.: Zelená stena Gothal (Mgr. Ing. M. Sobola, PhD., Ing. M. Matouš, ProRain, s.r.o.)

3. m.: Zelená stena Château Gbeľany (Mgr. Ing. M. Sobola, PhD., ProRain, s.r.o.)img0111-r689_res.jpg

V každej kategórii ceny získali absolventi študijného odboru krajinná a záhradná architektúra Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre.

22. 2. 2017
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Tento text je platenou formou reklamy.

Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

najčítanejšie
  • 3dni