VZN o hazarde sa dá zachrániť

Zástupcovia bratislavských poslancov, ktorí nepodporili plošnú prohibíciu hazardu v Bratislave, sa dnes stretli s primátorom.

Zástupcovia bratislavských mestských poslancov, ktorí nepodporili plošnú prohibíciu hazardu v Bratislave, sa dnes dopoludnia stretli s primátorom hlavného mesta Ivom Nesrovnalom. Cieľom stretnutia bolo prezentovať riešenie, vďaka ktorému môže byť všeobecne záväzné nariadenie hlavného mesta o hazarde prijaté na nasledujúcom rokovaní mestského zastupiteľstva v marci.

“Diskusia o hazarde v Bratislave nie je o tom, že niekto je proti hazardu, a niekto za hazard. Všetci poslanci mesta sú proti hazardu. Niektorí ho však chcú úplne a plošne zakázať, čo neexistuje v žiadnom hlavnom meste Európskej únie. Iní poslanci sú za prísnu reguláciu hazardu, pretože si uvedomujú, že prohibícia nefunguje, poškodí mesto a otvorí priestor pre nárast nekontrolovateľnej kriminality,” povedala viceprimátorka hlavného mesta, Ľudmila Farkašovská.

Mestskí poslanci hovoria, že štvrtkové hlasovanie zastupiteľstva, na ktorom VZN o hazarde nebolo schválené, bolo zmanipulované, pretože im neumožnilo hlasovať o jednotlivých položkách zákazu, a postavilo ich len pred voľbu prohibícia alebo nič, s ktorou sa nemohli stotožniť.

“Jediné, čo žiadame, je, aby pán primátor zabezpečil spravodlivý a férový priebeh hlasovania. A vyhlasujeme, že v takom prípade budeme rešpektovať jeho výsledok a schválime VZN ako celok. Minulý štvrtok nám väčšina znemožnila hlasovať o regulácii hazardu. Vedeli totiž, že na schválenie zákazu aj napríklad pre kasína v hoteloch, ktoré neprekážajú ani
samotným autorom petície, nemajú dosť hlasov - a preto spojili do jedného hlasovania túto tému s ostatnými. Znemožnili nám tým hlasovať podľa nášho svedomia a vedomia a použili osvedčenú taktiku kšeftárov a developerov, ktorí do územného plánu vždy k desiatim dobrým veciam priložia jednu zlú, aby mali väčšiu šancu, že bude schválená,” povedal poslanec mesta z klubu Bratislava Inak, Martin Chren.

„Máme v meste dva typy poslancov – marketingových, ktorí sa riadia len verejnou mienkou a hlasujú aj za nesprávne veci, len aby boli za pekných pred väčšinou voličov. A potom racionálnych, ktorí pri svojom rozhodnutí zvažujú všetky dôsledky pre mesto, aj keď to nemusí byť práve populárne,“ povedal predseda poslaneckého KLUBU pre BRATISLAVU Martin Borguľa.

Podľa mestských poslancov môže primátor mesta predložiť návrh VZN v úplne nezmenenom znení, čím vyhovie požiadavke občanov, ktorí podpísali petíciu, aj požiadavke petičného výboru. Upraviť musí len znenie uznesenia k VZN tak, aby bolo rozdelené do štyroch samostatných bodov.

“Istá skupina poslancov vie, že v meste neexistuje väčšina poslancov, a ani väčšina občanov, ktorí by chceli zakazovať a prikazovať úplne všetko. Preto sa úspešne pokúsila zmariť hlasovanie minulý týždeň. Pritom zákon jasne hovorí, že trojpätinová väčšina poslancov musí súhlasiť so zákazom v každej zo štyroch skupín nehnuteľností. Zneužívajú túto tému na kampaň, za podpory silno organizovanej lobby, a preto sa snažia spravodlivému a férovému hlasovaniu zo všetkých síl zabrániť,” povedal mestský poslanec Slavomír Drozd. Drozd na štvrtkovom zastupiteľstve predložil procedurálny návrh, aby sa o každom bode zákazu hlasovalo samostatne. Primátor a zastupiteľstvo najprv jeho návrh prijali, aby ho tesne pred hlasovaním zrušili.

„Znemožnili tak poslancom hlasovať podľa svojho vedomia a svedomia, hoci jasne vedeli - bolo to povedané aj verejne, na záznam - že v takom prípade VZN neprejde. Skoro by som povedal, že ak by ho chceli potopiť, nekonali by inak,” dodal mestský poslanec Marian Greksa.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 172
  2. Každý piaty zomrie 8 993
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 778
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 332
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 804
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 806
SkryťVypnúť reklamu

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.

45m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 11 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 11 h
SkryťZatvoriť reklamu