SME

Na bolesti chrbta pomôžu kúpele

Jedným z najväčších problémov dnešnej doby je sedavý životný štýl.

Jedným z najväčších problémov dnešnej doby je sedavý životný štýl. Čím ďalej tým viac jazdíme autami, hoci len ideme za roh. Celý deň sa hrbíme v práci za počítačom a doma ešte krčnú chrbticu ponamáhame pozeraním do mobilných zariadení. Chôdzu obmedzujeme na minimum a pri cvičení sa väčšina z nás nepretrhne.

Bolesti chrbta a krčnej chrbtice vznikajú práve z našej nečinnosti. Naša chrbtica je stavaná na pohyb a nie na dlhodobú strnulosť. Profesionáli z Kúpeľov Trenčianske Teplice vám poriadia, čo robiť, aby sme pre chrbticu toľko netrpeli.

mineralne-fango-r366_res.jpg

Sedeniu sa nevyhneme

Stuhnuté svalstvo na chrbte by sme si aj počas pracovnej doby mali rozhýbať jednoduchými cvikmi ako pri rannej rozcvičke. „Trochu si zacvičiť, ponaťahovať sa do strán, urobiť krúživé pohyby s hlavou a ramenami – naozaj je veľa možností,“ hovorí fyzioterapeutka Mária Kapitančiková z Kúpeľov Trenčianske Teplice, ktorá sa so boľavým pohybovým ústrojenstvom stretáva už viac ako 30 rokov.

Dnes už dokonca nájdeme kompletné príručky, ako cvičiť priamo za pracovným stolom. A čo populárne fitlopty, ktoré nás majú oslobodiť od bolestí chrbta? Podľa fyzioterapeutky môžu do istej miery pomôcť, najmä v dôsledku polohy a balansu. Z dlhodobého hľadiska ich však neodporúča kvôli gumovanému materiálu. Vo väčšine prípadov vám na udržanie rovného chrbta postačí aj balančný vankúšik pod zadok.

10-r100_res.jpg

Pohyb áno, ale opatrne

Ľudia si nedostatok pohybu snažia vynahradiť cvičením vo fitness centre alebo na skupinových cvičeniach. Takýto druh fyzickej aktivity nemusí vždy padnúť na úžitok, najmä ak nevieme zhodnotiť svoj zdravotný stav a fyzickú silu. Poznám slečnu, ktorá chcela začať cvičiť a nevedela o svojej poškodenej platničke. Išla skákať na trampolínu a skončilo to operáciou,“ rozpráva fyzioterapeutka Patrícia Pavlíková.

Nielen pre zdravú chrbticu, ale aj pre celkové zdravie, je oveľa efektívnejší voľný pohyb ako rýchla chôdza, turistika alebo beh. „Ja sama vyzdvihujem svižnejšiu chôdzu, napríklad aj nordicwalking. Človek chodí rýchlejšie, zapne celé telo od ramien až po nohy a aj viac spáli. Chodí sa po asfalte, mäkkom i nerovnom teréne,“ vysvetľuje Kapitančiková.

2-r671_res.jpg

Prvá pomoc pri bolesti chrbta

Od urgentnej bolesti si viete dočasne pomôcť aj samy. Príjemné teplo prehreje vaše telo, podporí prekrvenie a súčasne uvoľní bolesti.„Najjednoduchšie, čo môžete doma urobiť je, že na boľavé miesto priložíte suché teplo. Vyskúšať môžete aj mokré teplo, napríklad ľahnúť si do vane a dať si relaxačný kúpeľ,“odporúča kvalifikovaný masér z Kúpeľov Trenčianske Teplice Jakub Gazdík.

Takmer s akútnymi bolesťami šije a krčnej chrbtice za ním prichádzajú čoraz mladší ľudia. Dobrou prevenciou sú strečingové cvičenia a kvalitná masáž minimálne dva razy do mesiaca. Zveriť by ste sa mali do rúk vyštudovaného odborníka a radšej obchádzať salóny krásy, kde väčšinou masírujú len pracovníci s kurzom. Pozor si dajte aj na thajskú masáž, ktorá môže ubolenej chrbtici ešte viac ublížiť.

hammam-fontana-r268_res.jpg

Pravé kúpele

Trenčianske Teplice patria medzi najstaršie a veľmi vyhľadávané kúpele na Slovensku. Ich jedinečnosť spočíva v liečbe a prevencii ochorení pohybového aparátu, na ktoré sa využíva päť sírnych prameňov. Okrem klasickej liečby ponúkajú relaxačné, víkendové, firemné a seniorské pobyty v moderných a útulných liečebných domoch. Či už sa sem vyberiete na pobyt vo dvojici, s rodinou alebo len sami so svojimi myšlienkami, môžete sa tešiť na kvalitné služby, osvieženie vo vonkajšom termálnom bazéne Grand aj relaxovanie v Hammame, ktoré vás prenesie do sveta príbehov z Tisíc a jednej noci.

www.kupele-teplice.sk

 

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 163
  2. Každý piaty zomrie 8 940
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 777
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 603
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 835
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.


15m

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu