Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt

Prax ukazuje,že ak sú investor a architekt rovnocenní partneri, je to kvalitný základný kameň pre vznik dlhodobo hodnotnej budovy.

Prax ukazuje, že ak sú investor a architekt rovnocenní partneri, je to kvalitný základný kameň pre vznik dlhodobo hodnotnej budovy.

Priemyselné haly, výrobné a skladové areály, logistické centrá, firemné sídla, administratívne priestory a mnohé ďalšie podobné priemyselné objekty zaznamenávajú veľký boom. Tento segment staviteľstva vďaka ekonomickému rastu firiem logicky taktiež rastie a architektonická kancelária DELTA je presvedčená, že tento expandujúci segment si architekta so zmysluplným konceptom budovy skrátka zaslúži.

V dnešnej dobe stále ešte prevláda mýtus, kedy úloha architekta je často zaškatuľkovaná len do pozície riešenia estetiky budovy a s týmto faktom je spojený predpoklad, že budova bude vďaka jeho prítomnosti zbytočne drahšia. Pritom práve architekt môže byť zásadným faktorom pri rozhodovaní o tom, či nemalá investícia do novej či rekonštruovanej nehnuteľnosti firmu investora posunie "k lepším zajtrajškom", alebo ju časom položí. Ing. arch. Juraj Bačkor z architektonickej kancelárie DELTA o zmysle architekta pri plánovaní budovy hovorí: "Dobre fungujúca fabrika je ako dobre skonštruovaný a namazaný stroj. Každý diel má svoj konkrétny účel, nesmie v ňom byť nič nadbytočné a musí spoľahlivo fungovať niekoľko desiatok rokov. Okrem iného architekt podobne ako strojár, dokáže správnym situovaním budovy do krajiny, voľbou materiálov a konštrukčných riešení výrazne ovplyvniť spotrebu, teda hospodárnosť budovy. Tento faktor je nutné mať neustále v zornom poli, pretože zásadne v budúcnosti ovplyvní prevádzkové náklady a teda priamo aj finálny zisk majiteľa budovy. "

Na štarte robíme rozhodnutia s najväčším finančným dosahom

Investor na začiatku často vie len jedno, firme sa darí a on potrebuje nové, prípadne ďalšie priestory. Investor zvyčajne aj tuší, koľko to asi bude stáť, akú investíciu si môže dovoliť, otázkou však zostáva vhodná lokalita. Či sa budovy rozrastú v súčasnom areáli alebo bude prípadne vhodnejšie presťahovať sa na nové miesto, ideálne s lepším dopravným napojením a pod. Variant sa zvyčajne ponúka nekonečne množstvo. Už v tejto fáze, kedy padá rozhodnutie s najväčším finančným dosahom, je kľúčové, vybrať si skúseného partnera, ktorý investora týmto stresujúcim procesom bude sprevádzať a dokáže zvoliť najekonomickejšiu a najzmysluplnejšiu variantu klientovi na mieru. Sídlo spoločnosti je element, ktorý v nás pri návšteve vytvára prvý dojem. David Mauder, jeden z konateľov spoločnosti PILART v Blansku na adresu architektúry svojej haly v článku "Aj halu na obrábacie stroje zverte architektovi" poznamenal:"Naša nová výrobná hala nás skvele reprezentuje. Jej nápadité architektonické riešenie sa stalo poznávacou značkou v okolí. Nová budova, aj napriek tomu, že stojí nemalé finančné prostriedky, dokáže posunúť business spoločnosti dopredu. A ak úspech naštartuje samotné architektonické riešenie sídla spoločnosti, je dôvod na radosť navyše "priznáva Mauder.

Industriálny architektúra - estetický, logický, funkčný celok

Je nutné prekonať zabehnuté klišé a uvedomiť si, že do práce architekta na poli priemyselnej architektúry už dávno nepatrí len dizajn kancelárií, aj keď je jej neoddeliteľnou súčasťou. Ing. arch. Adam Cifra hovorí o architektonickom stvárnení firemných priestorov ako o nástroji, ktorý motivuje k lepším výkonom a je dôsledkom spolupatričnosti a hrdosti či stotožnenia sa so svojím pracoviskom a zamestnávateľom. "Tiež priemyselné budovy si zaslúži reprezentatívne fasády, dôstojný vstup do objektu alebo ďalšie prvky, ktoré DELTA zaraďuje do konceptu každej budovy v ktorej žijú a pracujú jej klienti. Úlohou našej industriálnej architektúry je vytvoriť koncept, ktorý je postavený na identite firmy. Navrhnúť budovu, ktorá umožňuje plynulý chod výroby bez kríženia prevádzky. Kvalitné koncepčné riešenie výroby je samozrejme determinované výrobnou technológiou, adekvátnym konštrukčným riešením, vhodným situovaním stavebného projektu na pozemku pod. "

Zmysluplný koncept ako záruka kvality budovy

Koncept od skúseného architekta je zárukou voľby jasnej a logickej dispozície pre hladký tok výrobných, obchodných či administratívnych procesov. Architekt Bačkor potvrdzuje z praxe, že klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt, nepotrebujú architektúru. Aj jeden z najprogresívnejších businessmannov posledných rokov a spoluzakladateľ spoločnosti Apple, Steve Jobs povedal: "Dizajn nie je len to, ako nejaká vec vyzerá a aký vzbudzuje pocit. Design je to, ako tá vec funguje. " Bačkor na túto myšlienku nadväzuje a hovorí, že: "Pokiaľ je teda architektúra svojím spôsobom dizajnom všetkého, čo nás obklopuje, som presvedčený o tom, že prítomnosť architekta je nevyhnutná aj pri navrhovaní priemyselných objektov. Stačí si uvedomiť to, že výstavba škaredej budovy, stojí tie isté peniaze, ako výstavba budovy estetickej, nápaditej. Ak považujeme za jedno zo základných estetických kritérií akejkoľvek stavby aj funkčnosť, úvahy o potrebnosti či nepotrebnosti architekta sú potom vlastne úplne bezpredmetné "podotýka na záver Juraj Bačkor zo spoločnosti DELTA Projektconsult Slovakia k téme industriálnej architektúry.

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 643
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 580
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.

INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.

INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.

SkryťZatvoriť reklamu