SME

Akadémia SOVY - rýchlejšia cesta do praxe

Tretí ročník Akadémie SOVY otvára nové príležitosti pre mladé talenty v informačných technológiách v Košiciach.

Tretí ročník Akadémie SOVY otvára nové príležitosti pre mladé talenty v informačných technológiách v Košiciach. Je to školský vzdelávací program, ktorý odráža reálne požiadavky spoločnosti. Po úspešnom zvládnutí štúdia majú študenti garantované miesto v prestížnej IT firme GlobalLogic. Vidíte svoju pracovnú budúcnosť v IT sektore? Tak sa prihláste!

 img1439-02-r615_res.jpg

Nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily v oblasti IT na Slovensku stále rezonuje. Dopyt na pracovnom trhu o 100% prevyšuje ponuku a možností uplatnenia v oblasti IT v Košiciach je mnoho. Len stále chýbajú odborníci, ktorí by voľné miesta obsadili. Práve to bola hlavná motivácia vzniku Akadémie SOVY. Na jej začiatku stáli firma GlobalLogic a Súkromná stredná odborná škola na Dneperskej 1 v Košiciach. „Máme veľa projektov. Spolupracujeme aj s vysokými školami, ale tento projekt je svojou podstatou jedinečný. Prepájajú sa v ňom teoretické vedomosti s aktívnou praxou v reálnom pracovnom prostredí," vysvetľuje Marek Antal, viceprezident GlobalLogic.

 img1583-02-r877_res.jpg

Stačia maturita, logika a angličtina

Vďaka flexibilite zúčastnených netrvalo dlho, kým sa myšlienka pretavila do reality. Dnes už má za sebou pomaturitné štúdium Počítačové systémy dvojročnú históriu a v septembri sa začne písať ďalší rok. Prijímacie pohovory sú naplánované na 20. júna a prihlášky záujemcovia môžu už podať. Ako by mal vyzerať budúci študent Akadémie SOVY? Podľa riaditeľa SSOŠ Dneperská Dušana Bosáka majú šancu všetci, ktorí vidia svoje budúce povolanie v IT sektore. „Skúsenosti nemusíte mať žiadne. Podmienky sú iba maturita, angličtina aspoň na hovorovej úrovni a logické myslenie."

 img1490-02-r234_res.jpg

Prijímačky nie sú strašiak

Podľa riaditeľa školy ani nemusíte mať predošlé skúsenosti s programovaním. „Momentálne u nás študujú dvaja mladí muži, ktorí k nám prišli z ekonomickej strednej školy. Tam sa s programami stretli len na užívateľskej úrovni a štúdium bez problémov zvládajú." Že sa prijímacích pohovorov netreba obávať, potvrdzuje aj Tomáš Paronai, ktorý v Akadémii SOVY študuje druhý rok. „Ústny pohovor je v angličtine, pýtajú sa vás na bežné veci, aké máte záľuby, prečo ste sa rozhodli pre tento odbor, aké máte plány. Potom nasleduje písanie algoritmov." Ani toho sa netreba obávať, nemusíte ovládať žiadny programovací jazyk, slovne popíšete napríklad, ako si ráno uvaríte kávu.

img1556-02-r953_res.jpg 

Prax na reálnych projektoch

Od septembra sa otvárajú dve triedy, pričom v každej bude pätnásť študentov. Prvý rok je výučba teoretická, počas druhého a tretieho sú teória a prax rovnocenné. Študenti teda strávia pol roka praxou priamo vo firme GlobalLogic na reálnych projektoch. „Momentom vstupu k nám sa z nich stávajú naši kolegovia. Nikto nerozlišuje, či je „iba" študent, alebo už má dlhoročnú prax. Dôležité sú vedomosti, kreativita a chuť pracovať," hovorí viceprezident Antal a jeho slová potvrdzuje aj Paronai: „Počas mojej polročnej praxe som absolvoval aj svoju prvú zahraničnú služobnú cestu. Je to neopakovateľná skúsenosť. S kolegami sme jeden tím, ktorý chce priniesť čo najlepší výsledok."

 

Pripravujú novinky

Riaditeľ školy aj viceprezident GlobalLogic majú obrovskú radosť, že sa študentom darí a napredujú. V budúcom školskom roku dokonca pripravujú niekoľko noviniek. Okrem možnosti ubytovania pre študentov zo vzdialenejších miest nastanú zmeny aj vo vyučovaných predmetoch. „Bol schválený nový štátny vzdelávací program, ktorému sa prispôsobíme. Učili sme napríklad aplikovanú matematiku a fyziku, ktoré boli povinné, teraz nie sú a tak ich nahradíme predmetmi, ktoré sa študentom zídu."

 img1580-02-r580_res.jpg

Prihlášky do konca mája

Duálne formy vzdelávania sú dnes na Slovensku pomerne etablované. Spoločnosti v spolupráci so vzdelávacími inštitúciami realizujú toto vzdelávanie za účelom rozšírenia špecifických vedomostí u absolventov štúdia. „Skutočnosť, že žiaci si môžu prakticky vyskúšať všetky stránky svojej budúcej práce, je veľmi dôležitá z hľadiska ich budúceho uplatnenia sa. Nadobúdajú skúsenosti práce a zodpovednosti za svoj výkon, čo je pre nich do budúcnosti z hľadiska uchádzania sa o zamestnanie kľúčové," hodnotí Oľga Nachtmannová, štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, Akadémiu SOVY. Štúdium je bezplatné a prihlášky si môžu záujemcovia podať do 31. mája.

Monika Almášiová

FOTO: GLOBALLOGIC SLOVAKIA

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu
  2. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  3. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  4. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  7. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  8. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  1. Bývanie vytesané do kameňa? V Kapadócii tak žijú po stáročia
  2. E-recept, evolúcia v zdravotnej starostlivosti
  3. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  4. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  5. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  6. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  8. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  1. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 18 430
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 549
  3. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 11 249
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 11 031
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 778
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 569
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 8 073
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 193
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vydajte do oblasti s rozprávkovým nádychom, kde sú príbehy vyryté do kameňa.


INZERCIA 14 h

Elektronický predpis liekov predstavuje významný krok v oblasti digitalizácie zdravotníctva.


INZERCIA 14 h

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 28. mar
SkryťZatvoriť reklamu