Centrála pre zverejňovanie PR článkov na weboch Sme.sk.
Sme.sk | Tlačové správy | Ľudské zdroje | Kroky SPU smerujúce do európskych konzorcií FOODforce a FNH-RI

Inzercia / Tlačová správa / Ľudské zdroje
Kroky SPU smerujúce do európskych konzorcií FOODforce a FNH-RI

Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre sa uchádza o členstvo v európskych konzorciách FOODforce a FNH-RI.

Rektor Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre prof. Peter Bielik začiatkom roka 2016 inicioval zapojenie univerzity do formujúcich sa Znalostných a inovačných komunít – KICs. KICs je autonómne partnerstvo vedúcich vzdelávacích inštitúcií, výskumných organizácií, spoločností a iných aktérov, ktorého cieľom je reagovať na spoločenské výzvy tvorbou konkrétnych produktov, služieb a procesov a podporou podnikateľského myslenia. Zakladá sa v rámci Európskeho technologického a inovačného inštitútu (European Institute of Innovation and Technology - EIT), ktorý v začiatkoch poskytuje KICom finančnú podporu. V súčasnosti sa formuje viacero konzorcií, na stretnutiach ktorých sa Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre zúčastňuje ako člen európskej siete FOODforce a uchádza sa aj o členstvo vo Výskumnej infraštruktúre v oblasti potravín, výživy a zdravia (FNH-RI).

Zo stretnutia v Bruseli

Začiatkom marca sa v Bruseli konalo rokovanie zástupcov členských štátov európskej siete FOODforce, ktorá  spája viac ako 30 popredných európskych univerzít a výskumných organizácií pokrývajúcich oblasť výroby, spracovania potravín spojených s výživou a zdravím ľudskej populácie. Za SPU v Nitre sa na ňom zúčastnila, prorektorka v oblasti rozvoja univerzity so zameraním na strategické projekty prof. Eleonóra Marišová a prodekanka Fakulty biotechnológie a potravinárstva pre vedu a výskum doc. Adriana Kolesárová. Na rokovaní sa stretli partneri a kandidáti konzorcií FOODforce a  FNH-RI. norika-brusel-r819_res.jpg

img1632-r143_res.jpg

Z prezentácií v Bruseli

Prezentovaná bola vízia Európskeho inovačného a technologického inštitútu – EIT s cieľom zvýšiť spoluprácu a integráciu v rámci znalostného trojuholníka - biznis, vzdelávanie a výskum. Ambíciou EIT je rast produktivity a efektívnosti potravinárskeho odvetvia prostredníctvom potravinového systému, ktorý je zameraný na spotrebiteľa a postavený na dôvere. V rámci prezentácie boli predstavení partneri EIT za biznis, vzdelávacie inštitúcie, výskumné organizácie, verejnú správu a mimovládne organizácie so zameraním na oblasť potravín.

Vstup Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre do európskych štruktúr podporilo Ministerstvo školstva VVaŠ SR vydaním Akceptačného listu pre Národnú platformu AgroBioFood Nitra, ktorým  akceptuje túto platformu ako odborného partnera pre výskum a vývoj v oblasti potravín a biotechnológií a zároveň ako oficiálneho reprezentanta Slovenska vo vzťahu k európskym a medzinárodným iniciatívam a programom.

14. 3. 2017
Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre

Tento text je platenou formou reklamy.

Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

Z prezentácií v Bruseli

Foto: Foto: archív SPU