SME

Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie

Dnes má človek veľa možností, ako si zaobstarať auto. Rady a tipy, ktoré mu pomôžu vybrať si ten najlepší variant.

Dnes má človek veľa možností, ako si zaobstarať auto. Či už sa rozhoduje pre ojazdené alebo nové vozidlo, mal by mať na pamäti rady a tipy, ktoré mu pomôžu vybrať si ten najlepší variant.

K jednej z najväčších radostí v živote človeka patrí kúpa (staro)nového auta. Výber však vôbec nie je jednoduchý, a tak sa kúpa vozidla stáva hotovou vedou. Treba zvážiť viacero možností, prihliadať na výhody, ale aj nevýhody jednotlivých značiek a modelov. Vybrať si dobre a kúpiť výhodne, to je ideálny stav, ktorý chce dosiahnuť každý motorista.

Jazdenka

Ak máte v pláne kúpiť si auto z druhej ruky, tzv. jazdenku, myslite na riziká, ktoré by sa s takouto kúpou mohli spájať. Predávajúci jazdeniek bývajú častokrát podnikavci, ktorí chcú veľa peňazí za málo muziky, alebo sa nájdu aj takí, ktorí vám ponúknu autá kradnuté. Pri výbere jazdenky sa preto riaďte nasledovnými pravidlami.

ford-4408671920-r222_res.jpg

1. Nekupujte auto sami

Najlepšie je vziať so sebou na obhliadku vozidla skúseného kamaráta, najlepšie však automechanika, ktorý sa na auto pozrie svojím odborným okom a posúdi výhodnosť jeho kúpy. Ušetrí vám tak nemalé problémy či náklady spojené s dodatočnými opravami.

Pri obhliadke sa zamerajte najmä na:

●     karosériu – či nie je hrdzavá, hrúbku laku, vďaka ktorej dokážete zistiť, či bolo auto havarované alebo poskladané z rôznych častí;

●     dátum výroby skiel;

●     predné nosníky karosérie;

●     opotrebenie sedadiel, radiacej páky a volantu;

●     servisnú históriu vozidla;

●     únik kvapalín z motora, prevodovky a chladiaceho systému;

●     kontrolu podlahy karosérie;

●     stav tlmičov, bŕzd a brzdových kotúčov;

●     kontrolu podvozku a výfukového systému;

●     kontrolu a porovnanie VIN čísla.

Nezabúdajte ani na kontrolu originality vozidla, kde vám okrem iného zistia, či je auto spôsobilé na jazdu. Taktiež odhalí, či auto nie je kradnuté.

2. Pozor na jazdenku zo zahraničia

Auto z Nemecka či Rakúska sa môže javiť ako výhodná kúpa, za luxusnú značku zaplatíte menej ako v našich autobazároch, ale takýto dovoz je pomerne komplikovanou záležitosťou. Okrem jazykovej bariéry sa musíte popasovať aj s cudzím prostredím, množstvom kilometrov strávených za volantom, dodatočnými výdavkami, ale aj s miestnou legislatívou. Nehovoriac o tom, že sa môžete stať obeťou podvodu “autičkárov”, u ktorých je vysoké riziko nejasného pôvodu auta či stočených kilometrov.

Ďalším nepríjemným prekvapením môže byť samotný stav auta, ktorý nemusí odpovedať fotografiám a popisu z inzerátu. Keď sa rozhodnete pre auto z dovozu a vydáte sa na jeho obhliadku za hranice, rátajte s tým, že ho už kúpite a počíta s tým aj jeho predajca. Po toľkej námahe a prostriedkoch investovaných do cesty sa nechcete vracať domov s prázdnymi rukami.

Úskalia na vás striehnu aj pri prihlasovaní auta, s ktorým sú spojené vyššie registračné poplatky a zdĺhavejší byrokratický proces. Tiež je na mieste naštudovať si manuál ako postupovať pri kúpe a prepise vozidla, čo je potrebné vybaviť a na čo by ste nemali zabudnúť.

3. Pekné neznamená vždy dobré

Čím čistejšie, krajšie, nablýskanejšie, tým lepšie. Týmto pravidlom sa riadia aj predajcovia ojazdených áut, ktorí prezentujú vyblýskané, čisté vozidlá vyzerajúce ako nové. Pre kupujúceho je to pastva pre oči, navyše mu to núka myšlienku, že o auto sa predchádzajúci majiteľ dobre staral. Opak však môže byť pravdou. Niekedy sú jazdenky zabalené len do pozlátka, ktoré ukrýva množstvo nedostatkov.

4. Otestujte ojazdené vozidlo v teréne

Skúšobná jazda je základ. Najlepšie otestujete auto tak, že ním odšoférujete nejakú trasu, počas ktorej zistíte jeho technický stav. Nenechajte sa v aute len odviezť, predajca môže prípadné nedostatky dobre zamaskovať. Sledujte aj zvuky, ktoré auto vydáva. Neprirodzené sú zvláštne zvuky motora, klepkanie, rapkanie, pískanie pri brzdení, rôzne vibrácie, ale aj trasenie auta.

Tu tiež platí rada, že je dobré mať so sebou skúseného automechanika. Prípadne sa pred kúpou auta zastavte v overenom autoservise, kde vám ho skontrolujú, zistia prípadné chyby v elektronike a overia aj jeho servisnú históriu.

5. Preštudujte si kúpno-predajnú zmluvu

V prípade, že jazdenku kupujete z autobazáru, tento vám kúpno-predajnú zmluvu vystaví. Stačí ju podpísať a auto je vaše. Pred podpisom vám odporúčame pozorne si ju prečítať. Prejdete tak situácii, že vám neuznajú reklamované nedostatky uvedené v zmluve, o ktorých ste nemali tušenie.

6. Pozor na tlak zo strany predajcu

Ide o klasické triky, ktoré predajcovia radi využívajú, aby urýchlili predaj. Vyvíjajú na vás tlak v podobe rýchleho jednania, ktoré odôvodňujú tým, že sú zaneprázdnení, alebo majú ďalších vážnych záujemcov. Dajte si načas, auto si dobre prezrite, porozmýšľajte, spíšte si pre a proti, prekonzultujte kúpu s ďalšou osobou.

7. Časté striedanie majiteľov

Každý šofér vašej potenciálnej novej jazdenky mal iné techniky jazdy. Niekto šoféroval úspornejšie, iný, naopak, jazdil ako pretekár s plynovým pedálom na podlahe a auto vôbec nešetril. To všetko sa podpíše na stave vozidla. Skontrolujte si preto počet zápisov v technickom preukaze od predchádzajúcich majiteľov auta.

8. Rátajte s dodatočnými nákladmi

Ak sa rozhodnete pre jazdenku, mali by ste myslieť aj na dodatočné náklady, ktoré sú s jej kúpou spojené. V prípade, že ste kúpili dobre, investície do jeho opravy či vylepšenia nemusia byť až tak vysoké a vašu peňaženku zaťažia minimálne.

9. Vyjednávajte

Predajca, ktorý sa chce auta rýchlo zbaviť, vám môže takpovediac “natlačiť kaleráby do hlavy”. Nedajte sa nachytať. S predávajúcim jednajte slušne, ale ostražito a rozumne. Pýtajte sa a žiadajte priame odpovede. Na mieste je aj istá dávka podozrievavosti. Pri jednaní o cene buďte neústupčiví.

I keď sa budete riadiť vyššie spomenutými radami, nie je zaručené, že kúpite dobrú jazdenku za výhodnú cenu. Veľkú úlohu tu zohráva šťastie. Ak ste sa predsa len nechali nachytať, môžete kontaktovať napríklad Spolok na ochranu vlastníkov automobilov, ktorý bojuje proti podvodom s ojazdenými autami.

auto-11463031920-r443_res.jpg

Nové auto

Dopriať si úplne nové auto je skvelý pocit. Navyše získate istotu, že bude vo výbornom stave, bez nedostatkov a poškodení. Interiér bude voňať novotou. Výhodou je aj záručná doba, ktorá trvá 2-7 rokov (v závislosti od značky auta a predajcu). Pri novom aute sa nemusíte obávať ani dodatočných investícií do opravy. Presvedčiť vás môže aj možnosť konfigurácie výbavy podľa vašich prianí a predstáv. Či už chcete modifikovať motor, prevodovku, interiér, poťahy sedadiel, použité materiály, alebo farbu… fantázii sa medze nekladú. Nové vozidlá majú oproti jazdenkám lepšiu spotrebu, čo vám môže pri tankovaní ušetriť zopár eur. Lákadlom je aj najmodernejšie technické a interiérové vybavenie a v neposlednom rade aj lepšia ochrana v prípade dopravnej nehody.

seat-cushion-10996161920-r688_res.jpg

Pri kúpe nového auta vás však môže najviac odradiť jeho vyššia cena, i keď dnešné možnosti financovania bývajú vcelku priaznivé. Taktiež môžete vystihnúť moment zľavy alebo finančného bonusu. Treba však pamätať na to, že auto rýchlo stráca na svojej hodnote. V priebehu 3 rokov môže ísť aj o 40 %-ný pokles jeho pôvodnej ceny, pričom platí, že čím luxusnejšie auto máte, tým je prepad jeho ceny väčší.

V prípade, že ste si vybrali model vo vami požadovanej výbave a farbe, ktorý aktuálne nie je na predajni alebo na sklade, mali by ste sa pripraviť na dlhšiu čakaciu dobu. Navyše, akákoľvek požadovaná zmena základného modelu vozidla vás bude stáť ďalšie peniaze.

mercedes-benz-12348961920-r157_res.jpg

Nákladné sú aj servisné prehliadky a opravy, ktoré sa musia realizovať v autorizovaných servisoch, aby vozidlo nestratilo záruku.

Osobná skúsenosť je nadovšetko. Ak neviete, ako vám nové auto sadne, využite možnosť predvádzacej jazdy, počas ktorej si vyskúšate auto “naostro”. Aby ste mali istotu, že ste si vybrali správne, orientujte sa aj podľa skúseností používateľov daného modelu, reklamou, informáciami od výrobcu a predajcu, recenziami.

Poistenie vozidla

S kúpou nového alebo použitého auta sa spájajú aj registračné poplatky, ktorých výška sa od februára 2017 určuje nielen podľa výkonu, ale aj veku auta. Ďalšou povinnosťou, ktorá vás čaká a neminie, je uzatvorenie PZP. Zákon o povinnom zmluvnom poistení uvádza, že nový majiteľ má povinnosť uzavrieť zákonnú poistku najneskôr v deň prvého použitia motorového vozidla.

Pri kúpe nového auta je na mieste investovať aj do kvalitného poistenia. Novotiny sú pre zlodejov oveľa atraktívnejšími úlovkami, preto by sa vám mohlo hodiť poistenie proti krádeži. Pri výbere auta sa môžete orientovať aj štatistikou najkradnutejších vozidiel na Slovensku, ktorým stále kraľuje značka Škoda, nasleduje Volkswagen, Fiat, Audi a na piatom mieste skončila značka Ford.

Podľa štatistík najviac kradnutým autom za rok 2016 poisteným v Onlii bola Škoda Octavia Combi, nasledoval Seat Leon a Volkswagen Golf.

Tiež by vás mohli menej mrzieť škody na novom aute spôsobené haváriou alebo vandalom. Pred týmito rizikami vás ochráni havarijné poistenie od Onlie, ktoré zmierni dopad na vašu peňaženku pri týchto nemilých udalostiach.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 704
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 560
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 097
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 2 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 2 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 2 h
SkryťZatvoriť reklamu