SME

Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family

Legendárna reštaurácia dnes privíta prvých hostí vo vynovených priestoroch.

Dnes privíta svojich prvých hostí znovuotvorená reštaurácia s pozmeneným názvom – Štefánka by Pulitzer. Priamo oproti Prezidentskému palácu tak ožije legenda a veríme, že pod vedením majiteľov zabehnutých podnikov siete Pulitzer sa jej bude dariť. Nakuknite s nami ako prví do vynovených priestorov tohto už historického miesta.

Na úvod trošku histórie. Pôvodne na tomto mieste, na začiatku vtedajšej Štefániinej ulici vznikla koncom devätnásteho storočia kaviareň s názvom Mezey. Podľa mena kaviarnika, ktorý mal ako prvý tieto priestory v prenájme. Hneď sa stala obľúbeným a vyhľadávaným miestom aj pre svoju eleganciu a zaradila sa medzi špičku v rámci kaviarenského života mesta. Po pár rokoch v roku 1904 však kaviareň prevzal druhý nájomca, Béla I. (Vojtech Adalbert) Hackenberger, ktorého rodina prevádzkovala podnik až do roku 1945. Ten ju premenoval jednak podľa ulice a tiež podľa mena belgickej princeznej Štefánie (manželky rakúsko-uhorského kráľa Rudolfa II, syna Franza Jozefa a kráľovnej Alžbety, známej ako Sissi), ktorá mu vraj osobne dala na tento názov povolenie. V Café Štefánia sa stretávala prešporská smotánka, umelci, spisovatelia, intelektuáli, lekári, právnici ako aj študenti. Na Štefánku sa premenovala v roku 1918. Po druhej svetovej vojne síce fungovala naďalej, ale jej čaro sa odchodom pôvodných majiteľov vytratilo. Po revolúcii bolo zopár pokusov o obnovenie jej významného mena a vystriedalo sa v týchto priestoroch viacero prevádzkovateľov, žiaľ ani jeden z nich na dávny úspech Štefánky nenadviazal.

O tom, ako vznikol nápad prevziať Štefánku, čo sa zmení, aký bude koncept reštaurácie sme sa porozprávali s majiteľmi siete troch reštaurácií (okrem Štefánky aj Pulitzer restaurant na Župnom námestí a Pulitzer u zlatého jeleňa na Námestí SNP), Andrejom Gogolom a Eduardom Šiškom.

Obľúbený “Pulitzer” otvára v najbližších dňoch novú – už tretiu prevádzku. Čo vás k tomu viedlo? Mali ste v pláne sa rozširovať alebo to prišlo náhodne?

Nič nebolo naplánované, bola to náhoda. Štefánka je pojem a sme radi, že môžeme byť jej súčasťou a budeme sa snažiť, aby sme jej neurobili hanbu, ale naopak veríme, že veľa ľudí príde a nadýcha sa atmosféry tohto legendárneho miesta.

Vaša tretia prevádzka – pod názvom Štefánka by Pulitzer sa otvára v priestoroch legendárnej kaviarne, kde nepochodilo zopár vašich predchodcov. Bola to pre vás výzva?

Rozširovať sa je v tejto dobe veľmi ťažké. Keď už ísť do boja, mala by to byť poriadna výzva. A ona prišla. Štefánka je reprezentatívne miesto Bratislavy a my jej slávu a krásu chceme priblížiť všetkým ľuďom. V Štefánke bude samozrejme zachovaný duch Štefánky. Rakúsko-Uhorskom to musí dýchať. Štefánka si zaslúžila, aby ožila a jej stará sláva sa vrátila.

3-490x-r266_res.jpg

Môžeme sa tešiť na štýl kuchyne ako v sesterských podnikoch, alebo to bude o niečom inom?

Ako som už spomínal, bude zachovaný štýl, tak ako Pulizer v SSN má novinársky štýl, Jeleň tiež dýcha históriou a Štefánka – tá je len jedna. Naša kuchyňa sa vyznačuje hlavne poctivosťou a tak to bude aj ďalej. Aj rakúsko-uhorské jedlá s modernou európskou kuchyňou zaručujú gurmánsky zážitok.

Prečo by ľudia mali navštíviť Štefánku by Pulitzer? Čím si ich chcete získať?

90% opýtaných vie, čo je Štefánka, ale navštívilo ju 10%! Preto chceme, aby všetci mohli prísť do bratislavskej legendy nie len sa dobre najesť, ale si aj pri dobrom jedle pozrieť krásne priestory a byť rozmaznávaný dobrou obsluhou.

Aký bude koncept obedových menu? Na aké špeciality reštaurácie sa môžeme pripraviť?

Počas obedného menu si môžu hostia vybrať z dvoch polievok a z dvoch hlavných jedál. Samozrejme, počas celého týždňa budú mať naši hostia na výber aj so “STEFANIA MENU”, z ktorého si môžu vybrať buď polievku alebo predjedlo a výber z dvoch jedál.

Predstavte nám stručne šéfkuchára reštaurácie Štefánka by Pulitzer.

Je to Dárius Stehlík, rodený Piešťanec, pre ktorého varenie prišlo akosi samo a prirodzene, pretože vždy chcel byť kuchárom a šiel som za svojim cieľom. Je pre neho výzvou neustále sa učiť a zdokonaľovať už počas 13 ročných skúseností, aby dokázal udržať krok, pretože gastronómia, tak isto ako aj všetky ostatné odvetvia nášho života sa neustále vyvíja a napreduje. Tieto skúsenosti čerpal aj v zahraničí, v krajinách ako Veľká Británia, Rakúsko, Taliansko, atď. a dokonca varil aj od vedením šéfkuchára Johna Campbella, ktorý je dvojnásobným držiteľom ocenenia Michelin Star.

Dárius rád objavuje nové chute a zbiera zážitky po celom svete, veľmi pozorne sleduje ako sa zdokonaľujú sa moderné technológie aj pracovné postupy. Jeho špecializáciou je talianska kuchyňa, rád sa osobne rozpráva s hosťami a počúva ich osobné názory na pripravované jedlo. Na reštauráciu Štefánka by Pulitzer sa pozerá ako na výzvu svojho života, s ktorou sa chce s vervou a nadšením popasovať. Taktiež by rád túto renomovanú značku dostal svojimi jedlami na výslnie bratislavskej gastro scény, tak aby získala prestíž, ktorej sa jej dostávalo kedysi.

4-490x-r256_res.jpg

Touto prevádzkou ste si pekne uzavreli “trojuholník reštaurácií” priamo v centre mesta. Bude to pokračovať aj ďalej? Plánujete ďalšie rozšírenia?

Bermudský trojuholník je uzavretý.

Čím to je, že sú vaše reštaurácie také obľúbené a úspešné? Máte nejaký tip pre kolegov z gastrobiznisu, čo sa vám pri budovaní podnikov osvedčilo najviac?

Určite vyžadujeme od personálu, aby sa správal priateľsky, bol v kontakte so zákazníkom nie len pri objednávke ale počas celej návštevy a hlavne v dobrej nálade. Kuchyňa je poctivá a naši hostia si môžu pochutiť od slovenskej klasiky po európske špecialitky.

Ako vnímate problém s personálom v Bratislave? V zabehnutých prevádzkach viem, že sa vám darí si udržať stabilné zloženie, u hostí sú to už známe tváre. Ako to bolo pri zostavovaní nového tímu pre Štefánku?

Personál je najdôležitejší! Áno, máme u nás zamestnaných ľudí, ktorí sú u nás dosť dlho a to je dobré keď sa zamestnanec u nás cíti bezpečne. V Štefánke určite zákazníci spoznajú aj “staré známe tváre” z našich podnikov, ktoré musia byť pri rozbehu Štefánky. Problém personálu sa ale prehlbuje a nie len v Bratislave.

Aký je váš recept na úspech?

Dobrá nálada je základ. Všetci sa musia u nás cítiť komfortne – hostia aj naši zamestnanci. Potom je aj dobrá nálada.

 

Rozhovor pripravila: Kamila Slašťanová

Zdroj foto: Štefánka by Pulitzer

Zdroj historických informácií: Wikipedia.org

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 099
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 568
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 588
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 777
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 086
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 5 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 5 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 5 h
SkryťZatvoriť reklamu