SME

Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac

Až 10 % z nich vlastní podľa prieskumu tri až päť nehnuteľností

AŽ 10 % Z NICH VLASTNÍ PODĽA PRIESKUMU TRI AŽ PÄŤ NEHNUTEĽNOSTÍ

 

Až 91 % východniarov považuje kúpu nehnuteľnosti za spôsob dlhodobej investície. No napriek tomu až 32 % z nich žiadnu nevlastní. Tieto zistenia priniesol prieskum Nadácie PARTNERS a agentúry Focus, ktorý mapoval Financovanie bývania Slovákov. Vyplynulo z neho, že 44 % východniarov vlastní jednu nehnuteľnosť, 13 % je majiteľom dvoch a 10 % má financie uložené dokonca v troch až piatich nehnuteľnostiach.

 

Prieskumy finančného správania Slovákov dlhodobo naznačujú, že Slováci majú ešte stále výrazné rezervy vo vedení osobných financií. Podceňujú dôležitosť finančnej rezervy, bežná spotreba prevyšuje finančné možnosti domácností, veľká časť z rozpočtu smeruje na úvery a tvorbu aktív či zabezpečenie na dôchodok odkladajú na neskôr. Z prieskumov však rovnako vyplýva, že východniari s financiami narábajú lepšie, akokrajania z iných častí Slovenska. Podľa posledného prieskumu, z augusta minulého roka,sú rozdiely medzi regiónmi i vo financovaní bývania.

 

ÚVERY, ANI HYPOTÉKA, NESMÚ PRESIAHNÚŤ 30 % Z PRÍJMU

Zdravé financie by mali kopírovať pravidlo ideálnych finančných mier 10:20:30:40.Podľa Juraja Pohla z PARTNERS GROUP SK by mali vyzerať nasledovne: „Základom je finančná rezerva, preto radím každý mesiac odložiť minimálne 10 % z výplaty, hneď ako príde na účet. Približne 20 % z príjmu treba smerovať na zabezpečenie dôchodku a tvorbu dlhodobých aktív. Úveryby nemali presiahnuť 30 % z príjmu a zvyšných 40 % zostáva na bežnú spotrebu.“ Práve úvery považuje odborník za rizikové vo väčšine domácností. „Najlepším dlhom je žiaden dlh, no v prípade úverov na bývanie je to iné. Hypotékou vykrývame základnú životnú potrebu a pri súčasných cenách nehnuteľností sa len málokomu podarí kúpiť byt alebo dom za hotové, obzvlášť, ak hovoríme o veľkých mestách.Stále má však väčší zmysel investovať do vlastného bývania, ako míňať peniaze za podnájom,“ myslí si odborník. Zároveň upozorňuje, že hypotéka musí byť rozumne nastavená a mesačná splátka nesmie presiahnuť 30 % z príjmu.

 

VýCHODNIARi siahajú po úveroch menej, ako bratislavčania

Kúpa vlastného bývania sa dá považovať za jednu z možností dlhodobého investovania. Rovnako rozmýšľajú aj Slováci oslovení v prieskume. Až 91 % opýtaných totiž kúpu nehnuteľnosti považuje za formu dlhodobej investície. Na kúpu nehnuteľnosti by pritom 32 % z nich použilo úver na bývanie a 21 % by vlastnú nehnuteľnosť financovalo z vlastných zdrojov, prípadne pôžičkou od rodiny. Ak sa však pozrieme čisto iba na východ Slovenska, výsledky vyzerajú o niečo lepšie. Bývanie by si bez úveru zaobstaralo až 25 % opýtaných a na hypotekárny úver by sa spoľahlo 29 % východniarov. Na porovnanie s hlavným mestom: po hypotekárnom úvere by siahlo až 43 % Bratislavčanov, bývanie za vlastné by si zaobstaralo 20 % z opýtaných.

 

až 10 % VýCHODNIAROV VLASTNÍ tri AŽ PÄŤ NEHNUTEĽNOSTí

Podľa prieskumu 44 % východniarov vlastní jednu nehnuteľnosť, 13 % je majiteľom dvoch a 10 % má financie uložené dokonca v troch až piatich nehnuteľnostiach. Aj tieto čísla sa od iných regiónov odlišujú, najmä v prípade vlastníctva viacerých nehnuteľností. Dve nehnuteľnosti vlastní až 19 % Stredoslovákov a 16 % Západoslovákov, tri až päť nehnuteľností 5 % Stredoslovákov a 6 % obyvateľov západného Slovenska. „Ak by ste sa ktoréhokoľvek okoloidúceho opýtali, kam by investoval voľné financie, s najvyššou pravdepodobnosťou by odpovedal, že do nehnuteľností. Súvisí to aj s tým, že Slováci majú vo všeobecnosti strach pred investovaním, nehnuteľnosti vnímajú, ako niečo stabilné, hmatateľné, niečo, čo zároveň aj vlastnia. Je to tak v poriadku, pokiaľ majú dobré spočítané, či výška nákladov na správu nehnuteľnosti, jej administrácia a externé náklady neprevyšujú zisky buď z prenájmu, alebo neskoršieho predaja,“ opisuje Pohl. Upozorňuje, že pri investícii do nehnuteľnosti by mal byť pre majiteľa cieľom pravidelný pasívny príjem. Slovákom zároveň radí, aby sa nebáli aj iných a menej nákladných foriem investovania, akouje napríklad aj investovanie do podielových fondov. 

 

AKO NA INVESTOVANIE V DESIATICH KROKOCH

Sinvestovaním sa spája veľa mýtov. Napríklad, že je príliš riskantné, alebo že sa týka iba majetných. Podľa Juraja Pohla sa však dá investovať už od 15 eur mesačne. Ako na to, radí v desiatich krokoch.

 

1.   zabezpečte svoj príjem a vytvorte rezervy

Ako prvé treba zabezpečiť základné potreby ako sú zabezpečenie príjmua finančná rezerva na horšie časy. Podceňovanie tejto fázy príprav má negatívny vplyv na samotné investovanie. Buď naň nezostáva dosť finančných zdrojov, alebo sa z investície vyberá, čím sa narúša celá stratégia. Preto základné pravidlo znie: Neinvestujte peniaze, ktoré slúžia ako rezerva na neočakávané udalosti.

 

2.   Vytvorte si cieľ a plán investovania

Stanovte si cieľ, na čo bude investíciaslúžiť. Ide napríklad o dôchodok, bývanie,splatenie hypotéky.

 

3.   Spoznajte svoj rizikový profil a investičný horizont

Pri investovaní musíte poznať svoj rizikový profil. Slúži na preverenie citlivosti pri výkyvoch na finančných trhoch. V cvičnom dotazníku rozložte investície, teda to, koľko ste ochotní investovať do konzervatívnej, vyváženej, dynamickej či agresívnej stratégie. Súčasne si stanovte dobu investície. Najčastejšou chybou je vyberanie peňazí, keď trhy klesajú a naopak vkladanie, keď rastú. Má to fungovať práve naopak.

 

4.   Investujte pravidelne

Pravidelnosť investovania zabezpečuje priemerovanie ceny na trhoch. Vďaka nej dokážeme využiť výnos z výnosu alebo úročený úrok, čo je zložené úročenie. Najlepším spôsobom, ako dodržať pravidelnosť a disciplínu, je nastavenie trvalého príkazu a kontrola investície iba z času na čas.

 

5.   Rozložte investíciu - diverzifikujte

Rozložením investície dokážeme riadiť svoju investíciu. Ak jedna časť portfólia poklesne, iná narastie, čím z dlhodobého hľadiska profitujeme. Profesionáli svoju investíciu rozkladajú na základe odvetvia (energetika, IT, finančníctvo, stavebníctvo), regiónu (Európa, Amerika, Ázia), meny (dolár, euro, libra). Pokiaľ na investovanie využijeme fondy, dokážeme cez jeden fond investovať až do desiatok, či stoviek celosvetovo uznávaných spoločností, čím zásadne minimalizujeme poklesy, či prípadné straty.

 

6.   Pripravte sa na neočakávané udalosti, či výkyvy na trhoch

Je dôležité pochopiť, že výkyvy na trhoch budú vždy a sú prirodzené. Paradoxne sú to príležitosti, na ktorých investori dokážu najviac zarobiť, ak ich vhodne využijú vo svoj prospech.

 

7.   vyhľadávajte podkladové aktíva

V súčasnosti sú veľmi populárne investície do zlata. Tento typ investície môže byť síce zaujímavý, no neprináša pravidelný príjem. Odborníci odporúčajú vložiť do takýchto aktív, či komodít maximálne 10 % portfólia, pretože takáto investícia slúži výhradne na udržanie hodnoty peňazí. Ideálne je využívať skôr tie, ktoré prinášajú zisk pravidelne. Stále častejšie sa využívajú dividendové fondy, pri ktorých vám vyplatia podiely zo zisku na účet viackrát počas roka. 

 

8.   Rozlišujte investovanie a obchodovanie

Často sa stáva, že klient príde s myšlienkou, že ide „investovať“ do akcií veľkých medzinárodných spoločností a po pár dňoch alebo týždňoch peniaze vyberie so ziskom. Na trhu sú podobné príležitosti vo forme Forexov alebo rôznych komodít (zlato, diamanty, ropa...). Takáto transakcia je však skôr obchodovanie na burze a má blízko k špekulácii, nemožno ju nazvať investovaním. Investovanie má byť dlhodobé a vyžaduje si iné pravidlá, ako obchodovanie na burze.

 

9.   Najväčším rizikom je neinvestovať

Aj nezrealizovaný zisk je stratou. Pri investovaní je kľúčovým faktorom čas. Ten dokáže v dlhodobom horizonte spraviť aj z malej investície pomerne veľkú, preto treba začať čo najskôr.

 

10.   Vzdelávajte sa

Základom pri investovaní je rozvíjanie finančných vedomostí. Dnes je informácií plný internet, ak vám chýba čas a správne vedomosti, pomôžu odborníci s dlhoročnými skúsenosťami. 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 095
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 707
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 560
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 100
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 2 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 2 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 2 h
SkryťZatvoriť reklamu