SME

Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?

Poruchy z vás môžu urobiť väzňa vlastného domova.

Poznáte to. Ponáhľate sa preč z domu a práve vtedy sa niečo stane. Vlastný príbytok sa obráti proti vám, spúta vás a nepustí preč.

Možno za to môže voda. Možno kanalizácia či pokazený kotol. Núdzové stavy v domácnosti však spôsobia, že sa človek na chvíľu stane väzňom vlastného domova. Všetky plány musia ísť bokom, treba riešiť naliehavú situáciu.

Sme národ šikovný a vynaliezavý, preto domáce pohromy riešime všelijako. Ukážme si to na dvoch opačných prípadoch. Obaja respondenti chceli zostať v anonymite, preto ich nazvime Jana z Bratislavy a Peter z Trnavy.

Pomohli sociálne siete

Jana má na domáce núdzové udalosti talent. Veď za ostatný rok ju postihli aspoň tri. Najskôr sa jej na stene kúpeľne objavil nejaký mokrý fľak. "Nuž, nech si tam je," povedala si vždy ráno, keď ho videla.

Lenže nie je fľak ako fľak a tento jej začal každým dňom rásť. Až keď sa takmer dotýkal zeme, Jana si povedala, že asi už je naozaj niekde problém a treba ho riešiť. Nevolala majstra, ale zvolila najskôr slovenský spôsob - zháňala vo svojom okolí ľudí, ktorí by jej pomohli. Použila na to Facebook a naozaj sa našiel šikovný kutil, ktorý prišiel, zistil, že jej praskla rúrka v stene. Rozbúral stenu, opravil rúru, zamuroval stenu a bolo. Stálo to materiál plus fľašku vína.

Tento postup hľadania kutilov cez Facebook využila Jana niekoľkokrát a vždy jej to vyšlo. Ešte nikdy nemusela volať majstra. Napríklad aj vtedy, keď jej zrazu začala tiecť práčka. Rozmontovala filter – a nič. Čistý. Hadica nebola deravá, aj doliehala. Kde len môže byť problém?

Opäť pomohla výzva na sociálnej sieti. Našiel sa známy, ktorý prišiel, rozmontoval práčku a v jej útrobách našiel zapadnuté oblečenie, zničené vodou, ktoré spôsobovalo, že sa z práčky neodčerpávala voda. Podobný domáci kutil vyriešil aj tečúce koleno pod umývadlom.

Neprofesionálni profesionáli

Peter z Trnavy išiel na to inak. Vždy, keď mal problém, volal majstrov, aby si potom schuti na nich zanadával. "Ešte nikdy sa mi nestalo, že by majster dodržal čas, na ktorý sme boli dohodnutí. Dokonca niekoľkokrát sa jednoducho sľúbili a neprišli – bola sezóna, mali kopec práce a oprava za 80 eur pre nich nie je zárobok, kvôli ktorému by sa unúvali dodržať slovo."

Peter potreboval najskôr nastaviť okná na kancelárii, pretože po zime akosi netesnili. Problém bol, že okná nemali štandardný tvar a nájsť odborníka bol vcelku problém. Ale predsa len po dlhom hľadaní prišiel chlapík, pozrel, nastavil. Zobral peniaze... a o mesiac musel prísť ďalší, pretože okná prefukovali ešte viac.

Pozrel a vraj: "Veď to je celé pokazené, okná rozštelované, skrivené, toto sa už nedá opraviť, treba ich vymeniť". No a Peter bol zas o pár stovák ľahší, ale bohatší o príhodu s majstrami. Podobné skúsenosti má aj s vodármi.

Čo sa môže pokaziť, to sa pokazí

Kvapkajúce čosi je častou príčinou začiatku veľkého problému. Preto sa neoplatí riešenie odkladať na neskôr, ale všetko ostatné odsunúť a začať opravovať – svojpomocne, zavolať majstra, asistenčnú službu alebo kamaráta na telefón.

Podľa štatistík je voda najčastejším problémom, ktorý vie veľmi znepríjemniť život. A čo môže začať prasknutou hadičkou za euro, sa môže skončiť vytopením dvoch poschodí a desaťtisícovou škodou.

Na stovky eur môže vyjsť aj "tak trochu bublajúca kanalizácia" Toaleta nejako zle splachovala, tak sa domáci pán rozhodol, že keď sa vráti z práce, pozrie sa na to. Lenže kým sa vrátil z práce, v byte sa už po členky brodil vo výkaloch.

Zablokovaná kanalizácia, ktorá sa prejavila spočiatku zlým odtokom a bublaním, sa počas dňa zapchala úplne a keďže býval na prízemí, vychutnal si dosah tohto problému naplno. Pričom ráno by nemusel ani volať majstra. Stačilo so susedom zájsť do pivnice a v kolene, kde sa pripája kanalizácia na rozvody "krtkom", teda špirálou prečisťujúcou kanalizácie, ju spriechodniť. Krtka mali kúpeného v pivnici, pretože problém s kanalizáciou sa pravidelne opakoval.

Koľko stoja opravy?

Poruchy v domácnosti nestoja len čas a nervy, ale dokážu poriadne potrápiť aj vašu peňaženku.

Pokazená práčka

Od desať eur až po pár stoviek. Často majstri prídu a zaplatíte im len za obhliadku, pretože práčku rozmontujú a povedia vám – oprava vyjde na 150 eur. Lenže ak máte práčku za 200 eur, má viac než dva roky a neplatí na ňu záruka, tak za túto sumu sa viac oplatí kúpiť novú práčku než opravovať starú. Preto je lepšie najskôr odborníkovi zavolať, popísať problém, skúsiť odhadnúť riešenie a až potom zavolať majstra alebo opravára priamo ku vám domov.

Voda

Výmenu kvapkajúcej vodovodnej batérie alebo prasknutej hadičky k toalete zvládne každý druhý šikovnejší sused alebo kamarát. Opravu určite neodďaľujte, pretože pri vode často platí, že z kvapkajúcej hadičky sa môže stať prasknutá v priebehu minúty a voda začne tiecť či striekať takmer ihneď. Batériu kúpite od 30 eur, hadičky a spojovací materiál sú často niekoľkoeurové záležitosti a oprava je hotová do pol hodiny.

Výnimkou je bojler. Keďže ten je pripojený aj na elektrinu aj na vodu, oprava si určite pýta odborníka. Pokazenú špirálu kúpite od 20 eur, odborník si však za prácu vypýta niekoľko desiatok eur.

Elektrina a plyn

Opravy plynu a elektriny si pýtajú kvalifikovaných opravárov. Určite na unikajúci plyn alebo problémy s elektrinou nevolajte suseda ani sa ju nepokúšajte opraviť sami.

Zabuchnuté kľúče

Kľúčová služba zvyčajne dorazí do hodiny. Ceny sa začínajú od 30 eur, ale ak sú dvere bezpečnostné, zablokované alebo sa práca sťaží, pod 70 eur sa nedostanete.

Rozbité sklo

Vyjde vás od 30 eur vyššie. Samotné sklo stojí okolo 25 eur za meter štvorcový, pričom servis si účtuje nielen za prácu, ale aj za cestu k vám.

Plastové okná

Nastavenie okien alebo dverí či výmena skla stoja priemerne od 30 eur vyššie – ak už nemáte okná v záruke a služba vám ich nenastaví zadarmo. Pre nastavenie sa oplatí obvolať aspoň tri firmy v okolí. Ochotný majster, ktorý má cestu okolo, nastaví okná za desať minút a vypýta si pár eur. Majster, ktorý má prejsť tridsať kilometrov len kvôli jednej zákazke, vás vyjde oveľa drahšie.

Poruchy vyrieši za vás poistenie

Náklady na nepredvídané udalosti môžete výrazne znížiť, ak sa vopred poistíte. Poistenie domácnosti nie je výhodné len v prípade prírodných katastrof, vlámaní alebo iných väčších nešťastí, ale dokáže vám pomôcť aj pri bežných domácich situáciách.

S poistením domácnosti od ČSOB získavate spoľahlivého partnera poskytujúceho širokú škálu asistenčných služieb vrátane právnej pomoci. Okrem toho sa môžete poradiť, ako postupovať pri vzniku poistnej udalosti a ako ju nahlásiť.

S poistením Domos tak stačí v prípade havarijnej situácie zavolať na číslo asistenčnej služby a ČSOB assistance vám zorganizuje a uhradí príjazd pracovníka technickej služby aj jeho prácu. To sa týka inštalatérskej, kúrenárskej, elektrikárskej a plynárenskej práce v prípade havarijnej situácie. Ak stratíte kľúče alebo si ich zabuchnete, poisťovňa vybaví a uhradí odomknutie vchodových dverí. Poskytuje však aj IT asistenciu, dezinsekciu, deratizáciu a novinkou je právna asistencia.

Prečítajte si tiež: Byty z obrázku: na čo dbať, aby novostavba nebola mačka vo vreci Čítajte 

Tento článok vám prináša ČSOB.

Pravidlá pre spoluprácu medzi inzerentmi a redakciou si môžete pozrieť na tomto odkaze.

Autor: Pavol Hlubina pre ČSOB

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na Index

KURZY

Koľko dostanem za 1 euro (19. 3. 2024)
USD 1.089
AUD 1.658
CZK 25.200
JPY 162.510
CAD 1.475
GBP 0.855
HUF 394.950
PLN 4.311
CHF 0.963
SEK 11.318

Zobraziť kompletný kurzový lístok

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 704
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 560
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 097
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  8. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 145
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 453
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 671
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 630
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 755
  6. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 11 249
  7. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 118
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 7 728
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pozemky, na ktorých malo vyrásť nákupné centrum Aqario.

Komplex Aquario už zostane len na papieri.


Ak si daňové priznanie podávate sami, časť daní darujete priamo v tlačive daňového priznania.

Aj oznámenie o predĺžení lehoty musí byť podané najneskôr do 2. apríla.


TASR
Kandidát na prezidenta Ivan Korčok

Prehľad prešľapov prezidentského kandidáta Ivana Korčoka.


a 2 ďalší
Zľava generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Mathias Cormann a predseda vlády SR Robert Fico (Smer) počas spoločného stretnutia na Úrade vlády SR pri príležitosti zverejnenia nového Ekonomického prehľadu OECD o Slovensku.

Nájomné bývanie chcú okrem Štátneho fondu riešiť aj súkromnými investíciami.


TASR
  1. INESS: Blockchain v zdravotníctve
  2. Jiří Ščobák: Je nový II. pilier dlhodobo udržateľný? Ktoré zmeny sú pozitívne a ktoré negatívne?
  3. Juraj Karpiš: Ako investovať a sporiť, keď spľasla matka všetkých bublín a hrozí recesia
  4. Milan Dubec: Kedy klesnú ceny nehnuteľnotí v Žiline?
  5. Jozef Drahovský: Budú od januára jazdiť kamióny po diaľniciach bez platenia mýta?
  6. Jozef Drahovský: Zákaz nedeľného predaja, cirkev, ego a zdravý rozum
  7. INESS: Lieky bude treba platiť inak
  8. Adam Austera: Ako sa aktuálne darí najvýznamnejším dodávateľom vakcín proti Covid-19?
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 145
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 453
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 671
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 630
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 755
  6. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 11 249
  7. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 118
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 7 728
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu