SME

Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie

Inšpirujte sa trojicou hrdinov, ktorí neprestali bojovať.

Život je boj. Pre niekoho je tento výrok otrepaným klišé, no pre iných veta, ktorá vystihuje každodennú rutinu. Boj o vlastný život, radosť a nádej prichádzajúce s každým pokrokom dobre pozná aj Marek, Stanislav a Kiara - hrdinovia troch nasledujúcich príbehov.

Marek (4): V kóme po zjedení magnetických guľôčok

Štvorročný Marek bol vytúženým bábätkom. Narodil sa úplne zdravý, stačila však jedna chvíľka nepozornosti a radosť rodičov z malého usmiateho šibala sa zmenila na smútok a strach o život chlapčeka.

marek nemal do osudnej chvíle žiadne vážnejšie zdravotné problémy.Marek nemal do osudnej chvíle žiadne vážnejšie zdravotné problémy. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Bol to úplne obyčajný deň. Mama Michaela chystala obed a Marek sa pri nej hral. Len na chvíľku chlapca spustila z očí, keď sa Marek dostal k strieborným magnetickým guľôčkam zo stavebnice. Keďže mu pripomínali cukríky z torty, chcel ich ochutnať. Kým si mama všimla, čo chlapček robí, mal Marek v brušku už 14 guľôčok. To, aké sú nebezpečné, sa ukázalo neskôr.

Michaela so synom okamžite utekala do nemocnice. „Začalo to zvracaním, no lekári si mysleli, že ide o virózu a poslali nás domov. Po dvoch dňoch došlo k rapídnemu zhoršeniu. V nemocnici si ho nechali na sledovanie pre vysoké zápalové hodnoty," spomína Michaela na chvíle strachu. Marekov stav sa nezlepšoval, lekári ho poslali na röntgen. Vtedy prišlo to najhoršie.

Marek pri röntgene skolaboval, zastavilo sa mu srdiečko a oživovanie trvalo 18 minút. Nasledovala päťhodinová operácia, počas ktorej mu lekári vybrali magnetické guľôčky nalepené na vnútornych orgánoch. Zostal v umelom spánku, no dlhá resuscitácia zanechala trvalé stopy: „Keď sa prebral, zistili sme, že mozog je poškodený,“ hovorí Marekova mama.

marek sa usmieva napriek vážnemu zdravotnému stavu.Marek sa usmieva napriek vážnemu zdravotnému stavu. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Chlapček v nemocnici strávil dlhé štyri mesiace. Absolvoval regeneračnú metódu založenú na inhalácii kyslíka zvanú hyperbarická oxygenoterapia a tiež rehabilitácie s terapeutom. Okrem toho, že si Marekov zdravotný stav žiada neustálu starostlivosť, pravidelné rehabilitácie stoja nemalé množstvo financií. Mamička, ktorá je rozhodnutá urobiť všetko pre zlepšenie stavu malého bojovníka, čo je v jej silách, požiadala o pomoc viaceré charitatívne projekty. „Veríme, že nazbierané financie dopomôžu k tomu, aby sa Marek opäť postavil na nožičky," dúfa Michaela.

Stanislav (67): Väzňom vlastného domova kvôli chorobe pľúc

Vážne zdravotné problémy postretli 67-ročného Stanislava až v pokročilom veku. Pred desiatimi rokmi dvakrát prekonal zápal pľúc. Prvý zápal prechodil, druhý mal však oveľa vážnejší priebeh aj následky. Musel sa liečiť v nemocnici. Keď sa zdalo, že je už všetko v poriadku, praskla mu dýchacia trubica. „Desať dní v umelom spánku som prežil len vďaka dýchacím prístrojom. Domov z nemocnice som odchádzal s vyhliadkou, že mám pred sebou dva až tri mesiace života.“

stanislav sa po prekonaní vážnych problémov s pľúcami pomaly vracia späť do života.Stanislav sa po prekonaní vážnych problémov s pľúcami pomaly vracia späť do života. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Nehýbal sa, nehovoril, po celom tele mal množstvo hadičiek. Kvôli ďalšej chorobe mu museli vyoperovať časť pľúc. Stanislav o tomto období hovorí ako o tom najťažšom v celom živote: „Prežil som vďaka svojej pevnej vôli, chuti žiť a najmä vďaka starostlivosti mojej priateľky a lekárov v nemocnici v Poprade a vo Vyšných Hágoch.“

bez prenosného kyslíkového prístroja bol väzňom vlastného domova.Bez prenosného kyslíkového prístroja bol väzňom vlastného domova. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Hrozná prognóza o troch mesiacoch života sa našťastie nenaplnila. Stanislavov stav sa pomaly zlepšoval, väčšinu dňa však musel byť napojený na stacionárny oxygenátor, ktorý mu umožňoval dýchať. Jeho život však nebol taký, ako predtým a dni musel tráviť blízko elektrickej zásuvky a elektrického prístroja. „Najviac ma obmedzovalo, že som sa nemohol pohnúť z bytu, chýbali mi prechádzky aj stretnutia s inými ľuďmi. Ak som chcel ísť na chvíľku von, musel som si naplniť kyslíkovú bombu až v Košiciach,“ spomína Stanislav.

Komplikovaná bola pre Stanislava preprava k lekárovi a finančne ho vyčerpávalo plnenie kyslíkovej bomby. Vďaka projektu Bojovníci za zdravie sa mu podarilo získať grant vo výške 3000 eur na prenosný kyslíkový prístroj: „Opäť si vychutnávam obyčajnú prechádzku alebo výlet tak, ako zdraví ľudia,“ teší sa Stanislav.

Kiara (6): Plavovlasá princezná bojuje s ojedinelou chorobou

Každý rodič dúfa, že jeho dieťatko bude zdravé. Žiaľ, nie vždy sa jeho túžba splní. Plavovlasá Kiara má šesť rokov, jej život bol normálny až do 18. mesiaca. „Kiara zrazu nemohla chodiť, pri každom kroku potrebovala oporu a prestala rozprávať. Diagnostikovali jej oneskorený vývoj,“ spomína mama Erika. Do úvahy prichádzala mozgová obrna, no neurologické aj psychologické testy podozrenie vyvrátili.

kiara trpí ojedinelým angelmanovým syndrómom.Kiara trpí ojedinelým Angelmanovým syndrómom. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Napokon lekári stanovili ojedinelú diagnózu – Angelmanov syndróm. Ide o neliečiteľnú geneticky danú chorobu vyznačujúcu sa poruchami verbálnej komunikácie, oneskoreným psychomotorickým vývojom, poruchami správania, pohybov, rovnováhy, epileptickými záchvatmi a ďalšími možnými príznakmi. „Keď nám lekári oznamovali diagnózu, nemohli sme tomu uveriť. V ten deň sa nám zrútil svet. Rozhodli sme sa však, že to za žiadnych okolností nesmieme vzdať a budeme bojovať,“ hovorí o svojich pocitoch mamička Kiary.

V prípade Kiary sa ochorenie prejavuje komplikáciami pri chôdzi aj reči. Chodí k logopedičke, ale aj ako šesťročná ovláda len zopár slov. Pred rokom však začala chodiť do škôlky, kde sa zapája do všetkých aktivít s ostatnými deťmi.

Život Kiary a jej rodičov sprevádza kolobeh vyšetrení, prehliadok a rehabilitácií. To všetko stojí čas, zaťažuje psychiku a v prípade rehabilitácií aj nemalé finačné výdavky. „Dozvedeli sme sa, že v špecializovanom zariadení v Piešťanoch robia aj rehabilitácie, ktoré by našej dcére pomohli ďalej napredovať.“ Cvičenie so špecialistami Kiare veľmi pomohlo.

kiare veľmi pomáhajú špeciálne rehabilitácie v piešťanoch.Kiare veľmi pomáhajú špeciálne rehabilitácie v Piešťanoch. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Olympijský víťaz Matej Tóth: Chcem byť príkladom pre bojovníkov

Všetky tri príbehy majú okrem silnej vôle a bojovnosti hlavných hrdinov spoločnú ešte jednu črtu. Marekovi, Stanislavovi aj Kiare pomohli granty z programu Bojovníci za zdravie od zdravotnej poisťovne Dôvera. Marekovi sumou 3078 eur na potrebné rehabilitácie, Stanislav zase získal príspevok vo výške 3000 eur na prenosný kyslíkový prístroj. Rovnakou čiastkou Dôvera podporila aj rehabilitácie pre malú Kiaru.

tvárou projektu sa stal slovenský olympionik matej tóth.Tvárou projektu sa stal slovenský olympionik Matej Tóth. (zdroj: Bojovníci za zdravie)

Iba počas vlaňajšieho pilotného ročníka projektu Bojovníci za zdravie, zdravotná poisťovňa podporila takmer 250 poistencov celkovou sumou viac než 300-tisíc eur. Najčastejšie išlo o podporu rehabilitácií, nákup zdravotníckych pomôcok a liekov či príspevky na špeciálne nákladné terapie a zákroky, ktoré zo zákona nepokrýva verejné zdravotné poistenie. Bojovníci za zdravie sa zrodili práve z vôle a odhodlanosti ľudí, ktorí po absolvovaní štandardnej liečby hľadali cestu, ako napredovať. Rozhodli sa bojovať za plnohodnotný život. Na ceste za zdravím bojovníkov motivuje aj silná osobnosť – olympijský víťaz a majster sveta v atletike. Matej Tóth sa stal tvárou jedinečného grantového programu, ktorý pomáha tam, kde bežné zdravotné poistenie už nestačí.

„Cením si grantový program Bojovníci za zdravie, lebo sám viem, že bez podpory svojich najbližších a pomoci obetavých ľudí, aj najtvrdší bojovník ťahá za kratší koniec. Ja sa budem snažiť svojím príkladom podporiť bojovníkov, aby bojovali minimálne tak, ako ja na horúcom asfalte v Riu a Dôvera im pomôže štedrými darmi, aby im nič nestálo v ceste za zdravím. Verím, že spolu tak porazíme aj toho najtvrdšieho nepriateľa: chorobu,“ povedal Matej Tóth.

Ak aj vy denno denne bojujete o vlastný život alebo zdravie, prípadne v boji pomáhate svojmu blízkemu, o grant na liečbu, rehabilitáciu či zdravotnícke pomôcky môžete požiadať na stránke bojovnicizazdravie.sk. Neotáľajte, máte na to čas len do 4. mája.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 633
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 585
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 091
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 4 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 4 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 4 h
SkryťZatvoriť reklamu