SME

Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit

Katarína spolu s manželom patrí k prvým obyvateľom projektu Nobelova. Rozprávali sme sa s ňou ako hodnotí prvé týždne v novom byte

Katarína (28): Z bývania na Nobelovej mám dobrý pocit

Katarína spolu so svojím manželom patrí k prvým obyvateľom projektu Nobelova v bratislavskom Novom Meste. Rozprávali sme sa s ňou o tom, ako hodnotí počiatočné týždne bývania v novom byte.

Konečne vo svojom, aké sú zatiaľ vaše pocity?

Doteraz sme bývali v podnájme a toto je naše prvé vlastné bývanie. A musím povedať, že sa nám zatiaľ býva veľmi dobre. Verím, že to tak bude, aj keď sa nasťahujú všetci obyvatelia. Je to síce len dvojizbový byt, no snažíme sa  zariadiť si ho tak, aby sme sa po práci vracali do útulnej atmosféry. Ráno nás budí slnko a máme ho tu prakticky po celý deň až do večera, čo je veľmi príjemné. Byt máme totiž orientovaný na dve strany, takže je aj dobre prevetrateľný. Príjemné a pekné je aj prostredie a samotný vstup do domu, takže celkovo máme z nášho bývania dobrý pocit.

Sťahovanie je už ukončené, alebo vás ešte niečo čaká?

Sme prakticky hotoví, už len dolaďujeme niektoré  detaily ako záclony či malú knižnicu. Sťahovanie sme zvládli sami s niekoľkými kamarátmi a so skladaním kuchynskej linky a nábytku nám chodili pomáhať rodičia a súrodenci, čiže je to tak trocha aj rodinný projekt (úsmev). Tým, že sme boli doteraz v podnájme, máme nové prakticky všetko.  Boli to pre nás aj nové úlohy - vyberať nábytok, zariadenie, farebne to zladiť, ale snažili sme sa, aby to celé prebiehalo pokojne a nemali sme žiaden stres. Jediná vec, pri ktorej sme sa troška zasekli, bola farba sedačky. Mala som predstavu o horčicovej, ale napokon som prišla na to, že by to nebolo najpraktickejšie riešenie.

vzorovy-30-r851_res.jpg

Ako prebiehalo odovzdávanie bytu?

Viedla ju maklérka z realitnej kancelárie HERRYS, s ktorou sme si za ten čas  vytvorili veľmi dobrý vzťah. Predsa len, za tie dva roky sme sa videli mnohokrát - od výberu bytu, rezervácie a podpisu zmlúv, cez riešenie dispozičných zmien, až po odovzdávku. Spolu s ňou tam bol aj stavbyvedúci a elektrikár.  Čo sa týka prác, nemali sme žiadne výhrady. Môj manžel je detailista a už keď sme išli prvýkrát po chodbe, mal z toho dobrý pocit a ten nám zostal doteraz. Potvrdilo nám to  aj odborné oko môjho otca, ktorý je kúrenár a veľa chodí po podobných stavbách. Zhodnotil, že je milo prekvapený kvalitou prác, čo ma veľmi potešilo.

Časopis Trend pri recenzii projektu Nobelova okrem kvality prác a materiálov vyzdvihol aj čistú architektúru a dobrý pomer cena/kvalita. Ako to vidíte vy?

Ak hovoríme o cene, tá bola priaznivá už v čase rezervácie pred dvoma rokmi. Pri pohľade na súčasné ceny nových projektov môžeme byť mimoriadne spokojní. Oplatilo sa kúpiť byt úplne v počiatočnej fáze, dokonca sme stihli uvádzacie ceny, takže oproti štandardnému cenníku tam bola ešte aj zľava, čo bolo veľmi príjemné. Áno, projekt bol len na papieri, no vedeli sme, že za Nobelovou stojí silný a skúsený investor ( pozn. SITNO HOLDING Real Estate), a preto sme nemali obavy. Navyše sme mali možnosť sa so zástupcami developera aj osobne stretnúť, čo len upevnilo našu dôveru.

Architektúra a celkový vzhľad sú príjemné aj vďaka kombinácii bielej fasády a hnedých balkónových panelov, ktorá u mňa evokuje pocit tepla. Budova tiež pôsobí kompaktne, aj keď je pomerne veľká. Je to dané tým, že okrajové časti sú len štvorposchodové a výška narastá postupne. Myslím, že celkový vzhľad je porovnateľný aj s podstatne drahšími novostavbami.

vzorovy-32-r113_res.jpg

Čo vás najviac pozitívne prekvapilo?

Keď sme prvýkrát vošli do bytu, zdal sa nám malý, no pri postupnom zariaďovaní tie metre akoby pocitovo pribúdali. To bolo veľmi pozitívne (úsmev). Aj to, že napriek pokračujúcej výstavbe ďalších fáz Nobelovej tu už máme vysadené stromy a nainštalované lavičky. Potešilo nás aj fitnes centrum, ktoré bude na prízemí, určite ho budeme využívať.

Máte dvojizbový byt, neľutujete, že ste si nevybrali väčší?

Už som nad tým rozmýšľala, najmä keď vidím, že do väčších bytov sa tu sťahuje veľa rodín s deťmi. Myslím, že ako finálna stanica pre rodinné bývanie je to dobrý projekt. Ale faktom je, že zatiaľ ešte nemáme konkrétny plán so životom, takže s výberom sme spokojní a nemenili by sme.

Čo hovoríte na susedov?

Veľa bytov je ešte prázdnych a noví obyvatelia  pribúdajú len postupne. Ale náhoda chcela, že priamy sused je náš veľmi dobrý kamarát. Projekt sme mu síce odporučili, ale to, že si napokon vybral byt hneď vedľa nášho, netušil ani on, ani my. Veľmi nás to potešilo a myslím, že na úvod je to dobré znamenie.

Ako sa Vám z dnešného pohľadu reálneho obyvateľa javí lokalita?

Moja mama hovorí, že to ani nie je Bratislava. Nepočuť dopravu, je tu zeleň, spievajú vtáky. Čo sa týka dostupnosti, autom nám to do mesta trvá prakticky rovnako ako z Ružinova, kde sme bývali doteraz. Na zastávku električky to mám zhruba 10 minút svižnou chôdzou, ale nevnímam m to ako negatívum. Na ranné rozhýbanie sa je to akurát.

Aktuálne ešte rozmýšľame nad parkovaním. Kúpili sme si síce jedno miesto, no budeme mať aj druhé auto a verejné parkoviská sú dosť plné. Viem, že developer ešte ponúka voľné miesta za  5 880 eur a že o ne majú záujem aj ľudia z okolitých domov, tak sa budeme musieť rozhodnúť rýchlo.

vzorovy-34-r311_res.jpg

Ako ste byt financovali? Nepredstavovalo to pre vás finančnú záťaž, keďže ste počas výstavby museli platiť aj prenájom?

Nie. Na úvod sme platili iba 15 % z ceny, čo sme vykryli z vlastných úspor. Priebežne počas výstavby sme už nemuseli platiť nič, zvyšnú sumu sme uhradili jednorazovo až teraz z hypotéky. Pri nej sme veľmi ocenili prácu pani Špaňovej, hypotekárnej špecialistky realitnej kancelárie HERRYS, ktorá zabezpečila komplet komunikáciu s bankami a pomohla vybrať najlepšiu ponuku. My sme do banky už len prišli podpísať zmluvy. Bolo to profesionálne, rýchle a bezproblémové.

Ak by ste sa mohli rozhodnúť ešte raz, vybrali by ste si znova Nobelovu?

Určite áno, sme spokojní. Na začiatku sme sa rozhodovali medzi troma projektmi, ktoré sú už dnes hotové. Pri pohľade na ne som presvedčená, že sme si vybrali dobre.  

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 674
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 569
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 093
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 3 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 3 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 3 h
SkryťZatvoriť reklamu