SME

Túžite byť matkou, ale nedarí sa? Poďme hľadať dôvody!

Príčiny neplodnosti môžu byť rôzne, ale cesta k ich nájdeniu môže byť často menej komplikovaná, ako sa na prvý pohľad zdá.

Príčiny neplodnosti môžu byť rôzne, ale cesta k ich nájdeniu môže byť často menej komplikovaná, ako sa na prvý pohľad zdá.  Zistenie dôvodu je zvyčajne prvým krokom k vyriešeniu neplodnosti. Dôležité je uvedomiť si, že za neschopnosť otehotnieť môže byť rovnakou váhou zodpovedný muž ako žena.  Dnes sa pozrieme na príčiny ženskej neplodnosti.

S ťažkosťami s otehotnením sa stretáva stále viac párov túžiacich po dieťati. Za neplodný pár sa považuje ten, u ktorého sa aj po roku pravidelného snaženia nepodarí žene otehotnieť.

Šanca, že mladý a plodný pár pri nechránenom pohlavnom styku počas jedného mesiaca otehotnie je iba 17 percent.  Ak je žena staršia ako 35 rokov, potom odborníci odporúčajú podstúpiť základné vyšetrenia už po pol roku snaženia. Okolo veku 35 rokov totižto nastáva výrazný pokles plodnosti. 

gyncareembryologicke-laboratoriummikromanipulator1-r870_res.jpg

Spektrum vyšetrení

Problémy s otehotnením rieši aj Centrum pre asistovanú reprodukciu Gyncare, ktoré venuje komplexnej diagnostike žien i mužov veľkú pozornosť.

Špičkoví odborníci pri hľadaní dôvodov dbajú na rôznorodé vyšetrenia v špecializáciách ako imunológia, genetika, sexuológia a v neposlednom a nemenej dôležitom rade aj psychológia. 

Gynekologička Gyncare doc. MUDr. Silvia Toporcerová pripomína, že nie vždy je nutné absolvovať všetky vyšetrenia. „Vďaka dlhoročným skúsenostiam sa našim odborníkom často podarí príčinu vášho problému odhaliť už na začiatku celého procesu.“

Pokračuje, že pri diagnostike neplodnosti špecialisti z Gyncare úzko spolupracujú aj s ambulantnými gynekológmi pacientok. Dôležité sú tak podľa nej výsledky vyšetrení, ktoré pacientky už absolvovali.

gyncaregynekologicka-ambulancia3-r133_res.jpg

Celkový zdravotný stav

Existuje viacero biologických faktorov, ktoré vedú k zhoršenej reprodukčnej schopnosti žien. Jedným z nich sú napríklad poruchy ovulácie, ktoré úzko súvisia s hormonálnym profilom pacientok. V tomto prípade vo vaječníkoch nedozrievajú a neuvoľňujú sa vajíčka. Poruchy ovulácie sú veľmi časté napríklad pri syndróme polycystických vaječníkov, čo je jedno z najčastejších endokrinologických ochorení u žien.

Pri zisťovaní príčin neplodnosti sa lekári venujú celkovému zdravotnému stavu žien. Okrem vyšetrenia hladín hormónov v priebehu menštruačného cyklu či funkčnosti vajíčkovodov sa preto zaujímajú aj o životný štýl svojich pacientok.

Aj hmotnosť môže byť príčina

Problémom môže byť aj nepriechodnosť vajíčkovodov. Porucha funkcie vajíčkovodov je častá napríklad u žien s endometriózou, keď sa ostrovčeky tkaniva výstelky dutiny maternice objavujú aj mimo dutiny maternice. Pod nepriechodnosťou vajíčkovodov sú veľmi často podpísané aj gynekologické infekcie, predovšetkým chlamýdiové infekcie, ktoré často môžu prebiehať bez akýchkoľvek príznakov.

Veľký vplyv na neplodnosť má aj nadváha. V tukovom tkanive vzniká veľké množstvo estrogénov. Takto vzniknutá hormonálna nerovnováha, do ktorej sú často zapojené aj zvýšené koncentrácie inzulínu a mužských hormónov – androgénov,  potom negatívne ovplyvňuje dozrievanie vajíčok vo vaječníkoch. Naopak, ženám s príliš nízkou váhou zase častejšie chýbajú hormóny, ktoré stimulujú činnosť vaječníkov – tzv. gonadotropné hormóny – a preto aj no tomto hmotnostnom spektre častejšie vznikajú poruchy ovulácie a menštruácie všeobecne. Oveľa menej častými príčinami porúch plodnosti, na ktoré však rovnako musíme myslieť, sú niektoré závažné geneticky viazané ochorenia, prípadne vrodené vývojové chyby maternice, prípadne celého reprodukčného traktu.

Dôležité je uvedomiť si, že odkladanie liečby poruchy reprodukcie váš problém nevyrieši. Realita je, že  táto téma už dávno nie je tabu, práve naopak, je možné o nej otvorene a priamo hovoriť s odborníkmi.

gyncareizba-pre-pacientky2-r328_res.jpg

Jedným z riešení je darovanie vajíčok

Bohužiaľ, sú aj také príčiny neplodnosti, keď jedinou možnosťou, ako vieme žene pomôcť otehotnieť, je použitie darcovských vajíčok. Táto možnosť je  určená hlavne tým ženám, ktorým predčasne zlyhala funkcia vaječníkov, vlastné vajíčka neprodukujú vôbec, alebo kvalita ich vlastných vajíčok je veľmi zlá. Rovnako je to metóda voľby u žien vo vyššom veku, kedy úspešnosť liečby s vlastnými vajíčkami je už veľmi nízka.

Darovanie vajíčok je legálny a dobrovoľný spôsob, ako pomôcť ženám, ktoré si chcú splniť svoj sen o bábätku. Darkyňou môže byť žena do 34 rokov s dobrým zdravotným stavom a minimálne stredoškolským vzdelaním. Pred samotným odberom absolvuje niekoľko vyšetrení. Záujemkyne sa môžu prihlásiť do centra asistovanej reprodukcie Gyncare buď telefonicky alebo vyplnením formulára priamo na stránke www.gyncare.sk. Po úspešnom darovaní vajíčok hradí Gyncare finančnú kompenzáciu za čas a náklady do výšky 1 300 eur.

 

http://tlacovespravy.sme.sk/ts/7539/chcete-babatko-a-nejde-to-nie-ste-na-to-sami/

https://kosice.korzar.sme.sk/c/8186141/prvorodicky-na-vychode-starnu-rodila-aj-49-rocna.html)

 

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 098
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 618
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 587
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 776
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 090
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 4 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 4 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 4 h
SkryťZatvoriť reklamu