SME

Ako efektívne využiť podlahové kúrenie?

Premýšľate nad podlahovým kúrením? My vám poradíme, aký materiál je ideálny použiť.

biela-leskla-dlazba-60x60

Pokiaľ realizujeme prestavbu, alebo novostavbu rodinného domu, či bytu, chceme vedieť čo najviac o materiáloch. Kvalitu, určenie a aké využitie môžu mať. Podlaha je veľmi dôležitá súčasť, bez ktorej sa dom, či byt nezaobíde. V minulosti sa to často riešilo kobercom. Na poter sa položil koberec a bolo to vyriešené. Dnes, ale po skúsenostiach stavbárov a staviteľov sme dospeli k tomu, že zakrývať poter kobercom, nieje až tak optimálne riešenie. Preto používame na zakrývanie nejakú ďalšiu vrstvu. Vrstvou myslíme parkety, epoxidovú podlahu, vinyl, alebo dlažbu. V tomto článku si porovnáme či je pozitívne pre podlahové kúrenie a ako ho efektívne využiť, aby nám vrstva na potery držala teplotu. Mnoho predajcov sa vám snaží predať! Predať všetko, aby zarobili, dokonca prechádzajú z názoru do názoru, čo včera bolo dobré, dneska už nieje. My však potrebujeme použiť tvrdý hustý materiál, prečo?
Laminátové parkety a drevené: sú ideálne riešenie pre rýchle položenie. Behom pár hodín dokážeme vytvoriť krásny výzor celej miestnoti. Jednoduchý klik systém drží jednu parketu o druhú.
Parkety-materiál: v prípade laminátových parkiet ide o povrchovú dýhu, lisovaný papier a plastový zatavený spodok. Tento materiál nemôže udržať žiadnu teplotu, nakoľko je veľmi ľahký a jeho hustota je nízka. O niečo lepšie sú na tom drevené parkety.
Epoxidová podlaha: takúto podlahu si sami nespravíme. Musí nám ju vytvoriť špeciálna firma. Pozitíva je, že si môžeme zvoliť akýkoľvek vzor podľahy, ktorý sa najprv položí a potom zaleje priehľadným epoxidom.
Z hľadiska pevnosti je to pravdepodobne lepšie ako parkety, ale povrch sa môže po čase doškriabať a efekt podlahy stratí zmysel. Epoxid môže v takej hrúbke vplyvom meniacej sa teploty začať praskať.
Vinylová podlaha: veľa predajcov vám dneska predáva takúto podlahu, ohuruje vás slovom klik systém. Pekne to znie však, klik systém, také odborné. Takýto systém je na trhu už mnohé desaťročia. Už dlho sa s ním pokladajú klasické, či laminátové parkety. Preto je jednoduché vinyl rýchlo položiť a vytvoriť krásne jednoliate plochy. Vinyl je sendwich materiálov, teda obsahuje viacero vrstiev vo svojom tele. Toto môže byť výhoda pri dotyku, ale čo sa týka hustoty materiálu, z ďaleka zaostáva za kvalitnou dlažbou. V žiadnom prípade nepočúvajte predajcov, keď vám tvrdia, že vinyl je lepší na podlahové kúrenie ako keramická, či porcelánová dlažba.
Keramická či porcelánová dlažba: existuje množstvo vzorov a kvalít. Ideálne je ale vybrať aspoň lacnú gresovú dlažbu, ktorá už má lepšie výhrevné kvality, ako vinyl. Tým pádom sa stáva najlepším materiálom na podlahové kúrenie. Pokladanie kvalitnej dlažby, tiež radšej nechajme na odborníkov. Ak máme dlažbu kvalitne položenú, predídeme nerovnostiam a dlažba nám vytvorí jednoliaty celok podlahy. Existujú dlažby s rezanými hranami, niekto ich nazýva aj rektifikované. Tieto dlažby môžu byť položené s milimetrovou špárou. Najkvalitnejšia dlažba, teda mercedes medzi dlažbami je keramická dlažba a ešte vyššia kvalita je porcelán. Porcelánové dlažby majú najväčšiu hustotu, držia najlepšie teplo.
lesteny-porcelan-dlazba-60x60
Na záver jednoduchý príklad na pochopenie. Podlahovým kúrením vyhrievame podlahu, ak ale materiál položený na podlahovom kúrení, nieje dostatočne hustý, rýchlo nám vychladne. Keď vhodíme do krbu mäkký topoľ, rýchlo zhorí a dosiahne malú výhrevnosť. Keď však do krbu vhodíme tvrdý buk, bude nám dlhodobo horieť a bude mať vysokú výhrevnosť. Tak isto keď nahrejeme drevo, rýchlo vychladne, ale keď nahrejeme železo...chladne veľmi pomaly, čím teda máme hustejší a ťažší materiál, tým máme lepšiu výhrevnosť. Takisto to teda je aj s parketami, s porovnaním kvalitnej porcelánovej dlažby

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 704
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 560
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 097
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 2 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 2 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 2 h
SkryťZatvoriť reklamu