SME

Viac času pre rodinu by uvítala viac ako tretina Slovákov

Približne 63 % Slovákov cestuje do práce kratšie ako 30 minút. Zároveň by tretina Slovákov chcela tráviť s blízkymi viac času.

Približne 63 % Slovákov cestuje do práce kratšie ako 30 minút. Zároveň by tretina Slovákov chcela tráviť s blízkymi viac času.

Ak sa nedá ukrojiť z času stráveného prácou, možnosťou je poobzerať sa po pracovisku s dobrou dopravnou dostupnosťou.

Kde strácame čas?

Takmer dve tretiny Slovákov nestrávia na ceste do práce alebo z nej viac ako polhodinu, ďalších 29 % strávi cestovaním niečo medzi 30 až 60 minútami a 8 % opýtaných uviedlo, že cestuje za prácou viac ako 60 minút. Z prieskumu nadácie Eurofound tak vyplýva, že veľká časť Slovákov strávi na ceste do práce a späť denne minimálne hodinu. Závisí to od priemernej vzdialenosti bydliska od miesta výkonu práce, ale aj od kvality dostupnej infraštruktúry v danom meste/regióne. Pracovný psychológ Filip Ambróz vraví, že „dobrá dopravná dostupnosť ovplyvňuje čas, ktorý trávime cestovaním do práce a z práce, a tým aj mieru konfliktu medzi prácou a osobným životom, Work-Life-Balance, ktorú pociťujeme.“

kdestracamecas490px-r738_res.jpg

32 % Slovákov pracuje viac ako 40 hodín týždenne. Napríklad vo Fínsku je počet odpracovaných hodín za týždeň výrazne nižší, iba 18 % Fínov pracuje viac ako 40 hodín. Ambróz dodáva, že „nedostatok času vedie k pracovnému stresu a pracovnej nespokojnosti a tiež k nižšej kvalite práce. Ak zamestnanci získajú nejaký čas dobrou občianskou vybavenosťou na pracovisku alebo v jeho blízkosti, môže to mať pozitívny dopad na spomenuté oblasti a celkovú životnú spokojnosť.“ Ľudia sa totiž sťažujú na nedostatok času nielen v práci, ale aj v súkromí.

az32percentslovakov490px-r206_res.jpgAž 57 % Slovákov si v práci môže vybrať alebo zmeniť poradie úloh

Kým čas strávený prácou si mnohí nevyberú, môžu si zvoliť, ako blízko mestských centier chcú bývať a podobné voľby robia aj zamestnávatelia. Často ľudia čas, ktorý ušetria napríklad cestovaním, nevenujú len svojim osobným záujom, ale aj práci. Pracovný psychológ zdôrazňuje, že „mnohých z nás to, čo robíme, baví a radi vymeníme čakanie v dopravnej špičke alebo na autobusovej zastávke za čas, v ktorom by sme mohli niečo užitočné spraviť.“ Zamestnanci by uvítali väčšiu ústretovosť zamestnávateľov vo flexibilite pracovného času, pohyblivý začiatok pracovnej doby alebo možnosť vybaviť si osobné veci počas práce.

az57percentslovakov490px-r318_res.jpg

V práci strávime viac času ako s rodinou

Zároveň by však Slováci chceli tráviť viac času s blízkymi. Kým v práci trávia približne 8 hodín, s rodinou je to podstatne menej. Čas, ktorý by sme inak venovali rodine, športu, priateľom či oddychu, strávime na cestách. Ambróz hovorí: „Napríklad starostlivosťou o deti trávime menej ako dve hodiny denne. Dobrá lokalita pracoviska, spolu s dobrou infraštruktúrou môže zamestnancom skrátiť čas dochádzania aj o 30 minút denne.“ S deťmi by tak mohli tráviť až o štvrtinu času navyše, a to už je zmena, ktorú pocítime. Vďaka tejto zmene môžu byť zamestnanci spokojnejší, pretože napríklad až 37 % ľudí uvádza, že by s rodinou chceli tráviť viac času.

vpracistravime490px-r945_res.jpg

Všetko na jednom mieste

Ideálnym pracoviskom sa tak javia kancelárske veže Polus Towers, ku ktorým sa možno pohodlne doviezť hromadnou dopravou alebo autom z ktoréhokoľvek kúta Bratislavy. Neďaleko budov sú zastávky električiek a autobusov, vrátane pravidelných liniek z neďalekých obcí, železničná stanica sa nachádza vo vzdialenosti 7 minút pešou chôdzou a v najbližšom okolí sa dá nájsť množstvo parkovacích miest. V nákupnom centre Polus City Center, ktoré je priamo prepojené s Polus Towers, sa nachádzajú desiatky obchodov a služby, ako sú kaderníctva, čistiareň, banky, pošta, kľúčová služba či detský kútik. Ani zdržanie v práci nie je prekážkou stráviť príjemný čas s rodinou v nákupnom centre, na športoviskách či na detskom ihrisku na Kuchajde, keďže sa blízki jednoducho dopravia priamo k vežiam.

Blízke okolie ponúka množstvo príležitostí na rôzne druhy športov, priamo v centre sa nachádza fitness centrum, otvorené 16 hodín denne, neďaleko je krytá plaváreň Pasienky, tenisové kurty a zimný štadión. Vďaka sprchám v administratívnych budovách Polus Towers si ešte pred prácou možno užiť ranný beh okolo Kuchajdy a naštartovať tak úspešný deň. Ako uzavrel Country Manager Operation Slovakia spoločnosti IMMOFINANZ, Peter Očovan, „zamestnávatelia už dnes majú možnosti výberu pracoviska s dobrou dostupnosťou, a zároveň môžu uľahčiť život zamestnancom v bežných povinnostiach a poskytnúť im možnosť relaxu. Kancelárske veže Polus Towers prinášajú zamestnancom takéto benefity v zmysle princípu Work-Life-Balance.“

Viac informácií získate na http://www.polus-towers.sk/      

koniecclanku490px-r176_res.jpg

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 101
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 263
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 621
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 779
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 067
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 6 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 6 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 6 h
SkryťZatvoriť reklamu