SME

História sťahovania

Za ostatných sto rokov narástli Košice o takmer 200 000 obyvateľov.

Za ostatných sto rokov narástli Košice o takmer 200 000 obyvateľov. Zatiaľ čo v roku 1910 nás tu žilo 44 200, dve svetové vojny a najmä obdobie komunizmu zmenili mesto na nepoznanie a postarali sa o jeho rast. Viete si predstaviť, koľko to bolo sťahovania?

Vtedy na východe

Zatiaľ čo praveký človek sa sťahoval výlučne po vlastných a čo vlastnil, tak preniesol na chrbte, dnes máme sofistikovanejšie metódy. Jednak vlastníme oveľa viac vecí a máme k dispozícii služby, ktoré túto nepopulárnu činnosť urobia za nás. Ale poďme k stavebnému boomu, ktorý v Košiciach nastal v medzivojnovom období. So vznikom Československa sa podľa pražského vzoru začali budovať prvé nájomné obytné domy funkcionalistického charakteru. Ale ozajstné zahusťovanie mesta nastalo až po druhej svetovej vojne. Zatiaľ čo tesne po jej skončení sa ľudia sťahovali aj na vozoch ťahanými koňmi či kravami, na novovzniknutých sídliskách už tento trend vidieť nebolo. Kto mohol, veci si preniesol na vozíku alebo káre, či nebodaj autom. Je fakt, že ľudia sa do panelových domov sťahovali „na kľúč“. Prišli medzi holé steny, tešili sa funkčnej kúpeľni i novej kuchynskej linke. A kým dorazil objednaný nábytok, museli sa uskromniť. Čo sa týka veľkorozmerných kusov, neexistovalo vynesenie priamo do bytu. V duchu hesla „ty mne, ja tebe“ pomáhala celá rodina, kamaráti aj kolegovia.

sidlisko1-r235_res.jpg 

Sťahovací priemysel

Priekopníkmi v biznise so sťahovaním boli Američania. V čase, keď naši krajania odchádzali za prácou do krajiny neobmedzených možností, bol už tento druh priemyslu celkom etablovaný. Boli to práve imigranti, ktorí sťahovaciu službu rozbehli pri kolonizácii Ameriky. Prvé spoločnosti využívali vozy prekryté bielou plachtou, ktoré poznáme z westernov. Vždy išlo o skupinové presúvanie na piatich až šiestich vozoch, aby si ľudia dokázali navzájom pomôcť, keby sa na ceste vyskytli problémy v podobe banditov či požiaru. Prvé sťahovacie spoločnosti vznikli v polovici 19. storočia a na prepravu tovaru využívali železničné vagóny. Darmo, veľká krajina znamená aj veľké vzdialenosti. Masová výroba automobilov a prvé nákladné autá priniesli po druhej svetovej vojne budovanie ciest a s nimi aj nové možnosti. A nech to znie akokoľvek zvláštne, do skupiny označenej ako priemysel pribudlo aj sťahovanie.

sidlisko2-r254_res.jpg 

Od A po Z

V Košiciach sa zlatá éra sťahovania datuje do začiatku šesťdesiatych rokov. Novodobé osídľovanie čerstvo postavených sídlisk sme mali možnosť vidieť aj v televízii. Prvým filmovým „sťahovákom“ tej doby, i keď nie profesionálnym, bol Karel Pávek alias Marián Labuda z komédie Vesničko má středisková, ktorý na svojom družstevnom nákladiaku presídlil svojho závozníka Otíka do panelákovej džungle. Dnes by obaja veru len žasli nad potenciálom, ktorý sa nám otvoril s možnosťou  slobodného podnikania. Moderné sťahovacie firmy zabezpečia nielen prepravu, ale aj demontáž nábytku, balenie, nakládku tovaru, jeho vykládku a vynesenie, vyloženie, montáž nábytku až po likvidáciu baliaceho materiálu. Zostáva si len objednať tú správnu službu.

 

Súťažte o poukážku na služby KOSIT SERVICES v hodnote 50 eur!

Využili by ste pri sťahovaní služby profesionálov?

A) áno

B) nie

 stahovaniekk-r222_res.jpg

Vašu odpoveď posielajte do 25. 5. 2017 mailom na sutaz@kositservices.sk, alebo poštou na adresu KOSIT SERVICES s.r.o., Rastislavova 98, 043 46 Košice s heslom „súťaž“. Meno výhercu/výherkyne zverejníme v piatok 26. 5. na internetovej stránke Košického Korzára. Poukážku z minulého týždňa získava pani Henrieta Halásová z Košíc. Srdečne blahoželáme.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 109
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 9 697
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 677
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 782
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 724
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 022
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 7 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 7 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 7 h
SkryťZatvoriť reklamu