SME

Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší

Počet pacientov s cukrovkou 2. typu, ktorú si človek privodí zlým životným štýlom, narástol od roku 2010 až o 20 percent.

Počet pacientov s cukrovkou 2. typu, ktorú si človek privodí zlým životným štýlom, narástol od roku 2010 až o 20 percent. Nábeh na cukrovku malo v roku 2015 dokonca až o 36 percent ľudí viac, ako v roku 2010 a tehotenskú cukrovku o 35 percent žien viac ako v roku 2010.

Vyplýva to z najnovšej odbornej štúdie zdravotnej poisťovne Dôvera o výskyte a úmrtnosti pacientov s diabetes mellitus 2. typu v rokoch 2010 až 2015. V roku 2010 mal takúto cukrovku každý 18-ty dospelý obyvateľ Slovenska, v roku 2015 to už bol každý 16-ty. O niečo častejší je výskyt ochorenia u žien.

Môžeme predpokladať, že existuje početná skupina ľudí s cukrovkou 2. typu, ktorá im ešte nebola zistená. To by malo viesť k aktivitám zameraným na zvýšenie počtu pacientov absolvujúcich preventívne vyšetrenia, ako aj k prehodnoteniu efektivity preventívnych prehliadok,“ uviedol jeden z autorov štúdie diabetológ MUDr. Jozef Lacka.

Diabetik umiera skôr

Zákernosť cukrovky spočíva v tom, že nebolí, no potichu pácha v tele veľké škody. Pokiaľ človek nedodržiava liečebný režim, ochorenie uňho vedie k amputácii končatín, k zlyhaniu obličiek, k slepote. Srdcovocievne ochorenia sa u diabetikov vyskytujú v porovnaní s bežnou populáciou 4- až 8-krát častejšie, majú horšiu prognózu a náročnejšia je aj ich liečba.

Navyše, diabetici podľa poslednej štúdie zomierajú v priemere o tri roky skôr, než ľudia, ktorí diabetes nemajú. V roku 2015 bola úmrtnosť diabetikov oproti ostatným 3-krát vyššia.

Nielen tieto štatistiky potvrdzujú, že čím ďalej, tým viac je potrebné systematicky sa zameriavať na chronicky chorých pacientov. Prvý takýto ucelený projekt na Slovensku vznikol vďaka dobrej spolupráci diabetológov a Dôvery pod názvom DôveraPomáha diabetikom. Už za rok a pol jeho fungovania sa ukázalo, že účinne pomáha pacientom lepšie zvládať život s cukrovkou,“ hovorí Martin Kultan, generálny riaditeľ Dôvery.

Cukrovka je dnes najrozšírenejším chronickým ochorením, na Slovensku ňou trpí zhruba 400-tisíc ľudí a ich počet stále rastie.

dovera-lv23-r331_res.jpg 

Diabetici, ktorí sú zapojení do programu DôveraPomáha diabetikom, majú vyššiu šancu na lepší život s cukrovkou.

Edukovaní diabetici žijú lepšie

Bezplatný program DôveraPomáha diabetikom funguje aj v našom regióne. Pacienti s cukrovkou, ktorí sa doňho zapoja, dostávajú kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, majú možnosť pravidelne sa vzdelávať, ako žiť lepší život s cukrovkou a ešte sú za to aj odmeňovaní.

Prieskum, do ktorého sa zapojilo vyše 1700 pacientov, ukázal, že diabetici zapojení do programu majú so 75 % pravdepodobnosťou viac vedomostí ako nezapojení pacienti a ich vedomosti o cukrovke sú správnejšie, menej skreslené. Navyše, u pacientov zapojených do programu je až o 48 % vyššia pravdepodobnosť, že spolupracujú pri liečbe, než diabetici, ktorí v programe nie sú. 

Keďže na náš program máme mnoho pozitívnych ohlasov od pacientov i lekárov,  rozhodli sme sa postupne ho rozširovať na celé Slovensko,“ dodáva šéf Dôvery.

 

Program odporúčajú aj lekári

O zmysluplnosti programu sú presvedčení aj lekári. Až 84 % z diabetológov zapojených do programu by odporúčalo svojim kolegom – lekárom, aby sa doň zapojili aj oni. A 80 % z nich by určite odporučilo program svojim blízkym a príbuzným. „Program Dôvery vnímame veľmi pozitívne,“ uviedol predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti MUDr. Emil Martinka.

 

Na čo má diabetik nárok

Aby Dôvera ešte viac uľahčila diabetikom život, spustila pre nich novú webovú stránku  www.dovera.sk/cukrovka . Diabetici, ale aj ich rodinní príslušníci a široká verejnosť na nej nájdu pohromade všetky dôležité informácie pre zvládnutie cukrovky. Nájdu tam však aj prehľadne spracované informácie o tom, na akú pomoc majú ako diabetici nárok, zaujímavosti a novinky týkajúce sa diabetu.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 147
  2. Každý piaty zomrie 8 841
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 252
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 798
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 730
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 508
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 906
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 9 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 9 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 9 h
SkryťZatvoriť reklamu