SME

Kúpeľňa - profesionálne informácie pri jej zhotovení

Aké materiály použiť v kúpeľni? Na čo pozerať pri výbere?

Moje meno je Boris Tóth, pracujem v rodinnej firme TGB Plast s. r. o. Firma vznikla oficiálne v roku 1990. V tomto článku sa budem venovať hlavne tomu, prečo a aké produkty si kúpiť do kúpeľne. Používať budem nami vytvorené projekty a skúsenosti. 

Nová, alebo prerábaná kúpeľňa? Spravte si vizualizáciu kúpeľne. Vizualizácia je najdôležitejšia časť kúpeľne. Občas sa stretávame aj so zákazníkmi, ktorí tvrdia, že vizualizáciu nepotrebujú, prečo? Pokiaľ zoberiete obklady a dlažby od firmy, ktorá vám vytvorí vizulizáciu, určite vám ju dá zdarma. Vizualizácia nám presne ukáže, ako budú vyzerať naše obklady a dlažby, ale hlavne ako bude od seba vzdialená jednotlivá sanita. Pre vizualizácie odporúčam zvoliť hlavne menšie štúdia, nie veľké markety so širokospektrálnym zameraním, lebo tie vám nahádžu všetko dokopy v rýchlosti sekundy a vôbec im nezáleží na situovaní sanity. Každú jednu časť kúpeľne treba správne rozložiť - uložiť.

vizualizácia kúpeľne

Vaňa / sprchová vanička: pokiaľ sa rozhodneme pre obmurovanie vane, je to prvá sanita, ktorej treba vytvoriť priestor, ešte pred samotným obkladaním. Nekupujte lacné vane, vaničky. Lacné znamená to že sú tenké. Môže vyzerať pekne, ale kvalita bude nízka. Čím lacnejšie, tým nekvalitnejšie. Akrylová vaňa musí mať aspoň 0,7 cm hrúbky a jej dno musí byť podložené hrubým drevom. Tlak vody sa nedá zabezpečiť obmurovaním. Sprchová vanička tak isto musí mať spodnú výstuž drevo, teda pokiaľ sa jedná o akrylát. Pokiaľ má vanička zo spodnej časti polyuretán(PUR PENU), v žiadnom prípade ju nekupujte! Je to dočasné riešenie na pár rokov a niekedy ani nie toľko. Potom príde k prasknutiu a vám na predajni povedia, že ste ju mechanicky poškodili. My sa snažíme takéto výrobky nepredávať. 

obklady-dlažby-tgb-kupelne
Obklady, dlažby:
 čierno-biela kúpeľna? Prečo nie? Vyzerá to draho a luxusne. Tento obklad je však v cene 10,39€/m2. Ľudia sa často pýtajú, je lepšie použiť rozmerovo veľké obklady a dlažby? Áno, je. Dostanete jednoliate línie. ALE! Pozor na veľké rozmery. Každý obklad, čí dlažba má tolerovanú odchýlku. Tak, že ak kúpite lacné obklady, môžu byť prehnuté, ale bude to v tolerancií. Pokiaľ však kúpite rektifikovaný obklady, čí dlažbu tzn. s rezanými hranami, na 90 stupňov, tak v tomto prípade by prehnutie nemalo byť. Tu však bude cena určite vyžšia, ako pri klasických hranách. Je možné kúpiť menšie rozmery a použiť špárovaciu hmotu vo farbe obkladu. Použite rôzne farby špárovacích hmôt. Ak máte bledú a tmavšiu farbu, tak na bledú dajte bledú špárovačku a na tmavú zase tmavšiu špárovačku. Pomôže vám obyčajná páska, ktorou si oddelíte jednotlivé obklady. Dbajte na čistotu obkladov a dlažieb, aby sa páska dokázala dokonale prilepiť. 

sprchový-kút-tgb-kúpeľne
Sprchový kút/zástena
: dôležité je hlavne zavesenie, hrúbka skla. Pri pohyblivom sprchovom kúte, kde sa nachádzajú posuvne časti, zvolte závesy, ktoré majú minimálne dve kolečká na jeden záves. Samotné dvere teda držia na štyroch kolečkách. Prečo? Jednoducho tu platí pravidlo, že váha sa rozloží na viacero bodov a tým sa znižuje opotrebovanie. Toto pravidlo neplatí pri veľkých kolečkách (5 a viac cm). Optimálna hrúbka skla je 6mm. Toto sklo je ideálne, aj na malé opotrebenie nakoľko nieje tak ťažké a hlavne je bezpečné. 4 a 5 mm sklá sú veľmi tenké. Pri deťoch, hlavne nebezpečné. Každé sklo v kúpeľni musí byť kalené. Znamená to, že v prípade poškodenia sa rozbije na malé kúsočky, ktoré neublížia. Chcete si dať vyrobiť pevnú stenu sklenárovi? Nerobte to! Pokiaľ vám stenu spraví bez kalenia, v prípade poškodenia vám môže spôsobiť doživotné následky na zdraví. Lacnejšie bude pre vás kúpiť už pevnú stenu, ktorú predáva napríklad firma AQUATEK pod sériou OASIS. 

skrinka s umývadlom
Skrinka + umývadlo: najskôr sa nezameriavajte na farbu! Zamerajte sa na kvalitu. Čím hustejší materiál skrinky, tým je vyššia kvalita a zároveň aj váha. Niektoré značky vyrábajú krásne skrinky, za perfektnú cenu ale, stačí len jeden tvrdší náraz a ich povrch sa poškodí. Pokiaľ je však materiál tvrdý, náraz skrinku nepoškodí. Pokiaľ však povrch poškodí, skrinka začína vsiakať vlhkosť. A tu sa pomaly so skrinkou môžeme začať lúčiť a šporiť si na novú. Preto, treba do skrinky v kúpeľni investovať. V iných miestnostiach to nieje až tak podstatné. Tu sú však podmienky iné. Do skrinky potrebujeme umývadlo. Dnes je najrozšírenejší materiál liaty mramor a keramika. Liaty mramor je síce pekný, dajú sa z neho vytvoriť krásne hranaté tvary, ale z ďaleka nieje tak tvrdý, ako povrch keramiky. Navyše povrch keramiky má niekoľko násobne vyššiu životnosť. 

batéria deatne
Vodovodné batérie: na obrázku sa nachádza poľský výrobca. Je to síce krásna batéria, ale to nieje jej výhoda. Obrovská výhoda je že sa jedná o kvalitnú poľskú značku a na svoje batérie poskytujú záruku 7 rokov. Nie všetko poľské je nekvalitné. Batéria musí mať keramickú kartušu a hlavne jej telo musí byť mosadz. Mozadz môže byť prírodná, alebo ako spomínaný obrázok, pochromovaná. Táto batéria tiež nieje najlacnejšia, ale oproti drahým nemeckým značkám má polovičnú cenu. Daný výrobca má aj lacnejšie série, ktoré sú v rovnakej kvalite, ako tie najdrahšie. Ja osobne neodporúčam kupovať lacné batérie. Lacné batérie sú aj váhovo ľahké, ako keby boli duté. Občas sa stretnem so zákazníkmi, ktorý majú pocit že niektoré druhy batérií máme na našej predajni drahšie. Je to pravda, ale z jedného typu batérií existuje viacero výrobcov, hlavne retro batérie. Lacná retro batéria môže stáť 25€ a kvalitná kolegyňa, sa pohybuje okolo ceny 50 a viac. Preto netreba kupovať hneď všetko čo dobre vyzerá. A hlavne si nechajte poradiť od špecializovaných predajcov, predajcov z menších predajní, ktorý prídu do styku s každou sanitou na trhu. Nemusíte hneď bežať do našej predajne :-), hlavne si všímajte predajcu, predajcu ktorý má prehľad, ktorý vie čo predáva a nesnaží sa vám natlačiť všetko čo má na predajni. Pýtajte sa ho na odbornosti, iba tak zistíte, či je ozaj odborník. Pokiaľ je predajca odborník, dokáže vám pomôcť s dokonalým riešením vašej kúpeľne, pokiaľ však odborníkom nieje, vo vašej kúpeľni môže prísť ku komplikáciam, nielen pri realizovaní, ale aj pri používaní. Ak máte záujem dozvedieť sa ďalšie informácie ohľade materiálov, sledujte náš video kanál TGB Plast "TU"

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 096
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 704
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 560
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 775
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 720
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 506
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 097
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 2 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 2 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 2 h
SkryťZatvoriť reklamu