Centrála pre zverejňovanie PR článkov na weboch Sme.sk.
Sme.sk | Tlačové správy | Regionálne správy | Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert

Inzercia / Tlačová správa / Regionálne správy
Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert

Udržiavaný trávnik a intuitívna starostlivosť nejdú dokopy. Prvoradé sú vedomosti a najmä pravidelnosť. Ako na to, prezradí Maroš Greguš z KOSIT SERVICES, ktorý pre klientov koordinuje práve službu kosenia.

Ako vieme, ktorý trávnik je pre nás najvhodnejší?

Existuje viac typov trávnikov - okrasné, rekreačné a kvetnaté. Správne by sme si ten najvhodnejší mali zvoliť podľa toho, čo od neho očakávame a účelu, ktorý by mal plniť. A taktiež sa každý amatérsky záhradník musí zamyslieť nad tým, či chce trávnatý koberec, alebo si trávnik trúfne vysiať sám. Trávnatý koberec je v závislosti od plochy položený do 1-2 dní a má okamžitý efekt. Pri vysiatom trávniku sa želaný efekt dostaví po 30 dňoch pravidelného polievania.

img3522-r151_res.jpg

Ako by sme sa mali o trávnik postarať na jar?

Na jar trávnik potrebuje hlavne slnečné lúče a dostatočný prísun vzduchu. Najlepšie, čo v tomto období môžeme urobiť, je jeho prevzdušnenie. Ale pozor! Až keď je trávnik dostatočne prevzdušnený a vyčistený, aplikujeme jarné hnojenie trávnika. Používame dusíkaté hnojivá s kyslou reakciou (napríklad liadok amónny), pričom hnojivo aplikujeme postrekom, aby sme zabezpečili rovnomerné prehnojenie. V priebehu roka potom trávnik prihnojujeme približne raz mesačne hnojivom na trávniky.

Ako sa vyhneme vypáleniu trávnika?

Správny postup je použiť drobný granulát 7 - 15-krát za sezónnu. Môj tip je používanie vozíka na rozhadzovanie hnojív, ktorý záhradkárovi podstatne uľahčí prácu.

img3538-r960_res.jpg

Koľko vody potrebuje trávnik?

Závlahová dávka pre trávnik je priemerná hodnota 20 - 25 mm/m2/týždeň alebo 3mm/m2/deň. Pri priemerných 120 suchých dňoch počas závlahovej sezóny predstavuje ročná spotreba vody na závlahu 1 m2 trávnika 360 litrov vody. Vhodné je trávnik zalievať skoro ráno, alebo až večer.

Prečo býva tráva v lete spálená?

Na vine sú dva faktory – nedostatočné zavlažovanie a chybne nastavená výška pokosu. Ako prevenciu tohto javu odporúčam pravidelné polievanie trávnika ráno a, samozrejme, nekosiť trávu veľmi nízko.

img3548-r163_res.jpg

Je možné spálenému trávniku poskytnúť prvú pomoc?

Áno, vypálené miesta vyhrabte až na pôdu a podklad rozrušte hrabľami. Vysejte trávne osivo a zasypte ho tenkou vrstvou piesku alebo trávnikového substrátu. Môžete pridať aj hnojivo na zakladanie trávnika. Nezabudnite, že vzchádzajúce semienka trávy nesmú preschnúť, takže dbajte o pravidelné a časté zavlažovanie. Pri rozsiahlejších poškodeniach vám s vyhrabávaním suchej plste môže pomôcť vertikutátor. Vtedy je dobré podsiať celú zasiahnutú plochu, aby trávnik zostal jednotný.

img3575-r497_res.jpg

Ako často je potrebné kosiť trávnik?

Ideálne raz týždenne.

Súťažte o poukážku na služby KOSIT SERVICES v hodnote 50 eur!

Uvítali by ste pomoc s kosením trávnika?

A) áno

B) nie

Vašu odpoveď posielajte do 1.6.2017 mailom na sutaz@kositservices.sk, alebo poštou na adresu KOSIT SERVICES s.r.o., Rastislavova 98, 043 46 Košice s heslom „súťaž“. Meno výhercu/výherkyne zverejníme v piatok 2.6.2017 na internetovej stránke Košického Korzára. Poukážku z minulého týždňa získava Ľuba Dribňáková z Košíc. Srdečne blahoželáme!

26. 5. 2017
Petit Press, a.s. divízia východ

Tento text je platenou formou reklamy.

Informujte o svojej firme viac ako 2 milióny čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

najčítanejšie
  • 3dni