SME

Nadácia Orange ocenila Detský čin roka

Nadácia Orange už osem rokov oceňuje výnimočné mimovládne organizácie, ktoré robia zo Slovenska lepšie miesto pre život.

Nadácia Orange ocenila Detský čin roka, deti sa vďaka nemu stávajú vzormi ostatným

 

Nadácia Orange už osem rokov oceňuje výnimočné mimovládne organizácie, ktoré robia zo Slovenska lepšie miesto pre život. Víťaznú trofej, vavrínový veniec a finančnú odmenu za minulý rok získalo v kategóriách Sociálna inklúzia, Vzdelávanie a Komunitný rozvoj 11 z celkovo 75 prihlásených organizácií. Nadácia udelila aj Cenu pre osobnosť za občiansku angažovanosť a Cenu verejnosti.

 

Médiá prinášajú každoročne informáciu o víťazoch Detského činu roka a príbehy detí, ktoré dokázali pomôcť inému, či dokonca zachrániť život. To je však vrcholec ľadovca nad hladinou. „Ten skutočný detský čin roka prebieha v tichosti, na školách, na hodinách etickej výchovy, slovenského jazyka či v školských kluboch,“ hovorí Saša Broadhurst-Petrovická, štatutárka združenia Detský čin roka, „kde učitelia čítajú skutočné príbehy detí, rozprávajú sa o hodnotách a deti samy rozhodujú o tom, ktorému príbehu dajú svoj hlas.“

Do projektu je zapojených 2200 škôl a počas jeho 16-ročnej existencie sa doň zapojilo viac ako 1,5 milióna detí. Len vlani to bolo 5317 detí, ktoré urobili dobrý skutok.

Združenie vytvára aj ďalšie projekty, ktoré podporujú prosociálne správanie detí, rozvíjajú pozitívne hodnoty a kultivujú medziľudské vzťahy. Jeho činnosť ocenila Nadácia Orange 1. miestom v kategórii Vzdelávanie.

„V rámci projektu Škola dobrých skutkov sme pripravili pre pedagógov desať modelových hodín etickej výchovy, ktoré vychádzajú aj z listov o dobrých skutkoch detí,“ hovorí Broadhurst-Petrovická, podľa jej slov majú za dva a pol roka existencie projektu 17-tisíc stiahnutí.

Projekt Otvor oči otvor srdce je zatiaľ v začiatkoch. „Je určený pre deti zo znevýhodnených skupín, ide o to, aby si dokázali uvedomiť vlastnú hodnotu cez vykonanie niečoho pozítívneho, aby zistili, kto sú, čo dokážu, aby si všímali, čo sa deje v ich okolí a našli niekoho, komu môžu pomôcť,“ vysvetľuje Saša Broadhurst – Petrovická. Spolupracujú pri ňom so združením Teach for Slovakia a zatiaľ sú doň zapojené štyri školy.

Dobré skutky detí nehovoria len o jednotlivcoch, odzrkadľujú to, čím žije spoločnosť, ukazujú rozdielne modely života v mestách a na vidieku, a to, že detskými vzormi nemusia byť fiktívne postavy, ale sú nimi deti samotné. (r)

 

Nadácia Orange udelila dve 1. miesta za sociálnu inklúziu

 

Nadácia Orange už osem rokov oceňuje mimovládne organizácie, ktoré robia zo Slovenska lepšie miesto pre život. Víťaznú trofej za rok 2016 získalo v kategóriách Sociálna inklúzia, Vzdelávanie a Komunitný rozvoj 11 zo 75 prihlásených organizácií.

 

V kategórii Sociálna inklúzia za rok 2016 udelila rada Nadácie Orange dve prvé miesta - Lige proti rakovine a Rade pre poradenstvo v sociálnej práci.

„Toto ocenenie znamená, že nás vnímajú aj ľudia, ktorí nás bezprostredne nepotrebujú,“ hovorí Eva Kováčová, výkonná riaditeľka Ligy proti rakovine. Združenie je verejnosti známe ako organizátor zbierky Deň narcisov. Celý záber činnosti ligy poznajú onkologickí pacienti, ktorým poskytuje informácie a poradenstvo, druhý názor lekára, finančnú pomoc, psychologickú pomoc a najnovšie tiež rekondičné pobyty.

Osemtisíc eur, finančná časť ceny, pôjde podľa Evy Kováčovej do fondu pomoci pre pacientov vo finančnej núdzi.

Liga proti rakovine funguje už 27 rokov. Ako sa dá pri tejto náročnej práci nevyhorieť? „My sme tím, ktorý nabíja to, že možno práve vďaka nám má niekto chuť žiť,“ dodáva Eva Kováčová.

Rada pre poradenstvo v sociálnej práci presadzuje sociálnu inklúziu dlhodobo a na systémovej úrovni, funguje od roku 1991.

„Pracujeme priamo s ľuďmi s postihnutím, seniormi, mladými dospelými – tým poskytujeme poradenstvo, vzdelávanie v oblasti sociálnych služieb, máme Domov na polceste. Pracujeme tiež s odborníkmi v sociálnych službách, robíme im odborné poradenstvo a supervíziu. Tretia úroveň, na ktorej sa snažíme pracovať, sú štátne inštitúcie, aby sme dokázali robiť systémové zmeny,“ vysvetľuje sociálny poradca Miroslav Cangár.

Dnes sú ľudia so špeciálnymi potrebami zavretí v zariadeniach sociálnych služieb, kde nemôžu rozhodovať o svojom živote, a v podmienkach, ktoré bývajú nedôstojné. Cieľom transformácie inštitucionalizácie sociálnych služieb, o ktorý sa Rada zasadzuje, je prechod ku komunitným službám, tak aby mohli viesť plnohodnotný život vo svojom prostredí. „Veci sú pripravené, ale narážame na to, že štát vytvára prekážky tomu, aby sa mohol proces transformácie inštitucionalizácie rozbehnúť,“ hovorí Cangár. Rada sa preto snaží spájať organizácie a otvoriť verejnú diskusiu, ktorá vyvolá tlak na zmenu. Miroslav Cangár je optimista. „Vidíme perspektívu, že sa veci budú meniť, v čase keď sme vznikli, nebolo ani predstaviteľné, že by mohlo existovať to, čo tu máme dnes.“ (r)

 orange-r638_res.jpg

 

Cenu Nadácie Orange získali včelári, ktorí pomáhajú rôznym komunitám

 

Nadácia Orange už osem rokov oceňuje výnimočné mimovládne organizácie, ktoré robia zo Slovenska lepšie miesto pre život. Víťaznú trofej, vavrínový veniec a finančnú odmenu za minulý rok získalo v kategóriách Sociálna inklúzia, Vzdelávanie a Komunitný rozvoj 11 z celkovo 75 prihlásených organizácií. Nadácia udelila aj Cenu pre osobnosť za občiansku angažovanosť a Cenu verejnosti.

 

Občianske združenie kRaj spája laikov a odborníkov so záujmom o včelárstvo v Malohonte a Novohrade. Združenie založil mladý pár, Dávid Turčáni a Soňa Keresztesová. Obaja vyštudovali vysokú školu v oblasti životného prostredia. Na ich včelnici v Liešnici pri Kokave nad Rimavicou možno byť na jeden deň včelárom, alebo absolvovať seriózny kurz včelárenia, prípadne sa naučiť nové postupy pri včelárení. Ale tieto aktivity samotné by z občianskeho združenia kRaj neurobili víťaza 1. miesta Ceny nadácie Orange v kategórii Komunitný rozvoj za rok 2016. Za to vďačia niečomu inému.

„Zistili sme, že včelárenie môže mať veľký presah,“ hovorí krajinná architektka Soňa Keresztesová, ktorá sa v občianskom združení venuje včelím produktom a pestovaniu nektáro- a peľoplodných rastlín.

„Cez rôzne sociálne projekty sa snažíme včelárenie dostávať aj do iných komunít, a týmto spôsobom vytvárať finančné zdroje pre ľudí, ktorí sú zo znevýhodnených skupín, alebo sú nezamestnaní,“ vysvetľuje David Turčáni, riaditeľ združenia kRaj, aktívny včelár a lektor.

Združenie spolupracuje so školami z Lučenca, Poltára a Fiľakova, navštevujú ich aj žiaci, ktorí sú v rámci výletov či táborov v neďalekej Kokave, s domovom sociálnych služieb, kde klientov učili, ako vyrábať sviečky, balzamy, mydlá a iné výrobky zo včelích produktov, či s ďalšími komunitami.

„Začalo sa to deťmi, ale venujeme sa aj dospelým a včelárom, ktorým pomáhame napríklad s odbytom medu. Školíme rôzne komunity v regióne, napríklad ľudí s mentálnym a fyzickým hendikepom, dlhodobo nezamestnaných, Rómov – poskytneme im vybavenie a podporu v začiatkoch podnikania,“ dodáva.

Včeláreniu alebo spracovaniu včelích produktov naučili už desiatky ľudí.

Finančnú odmenu spojenú s cenou Nadácie Orange podľa Davida Turčániho použijú na zabezpečenie bezbariérovosti areálu.(r)

orange2-r276_res.jpg

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 138
  2. Každý piaty zomrie 8 796
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 774
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 8 750
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 791
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 728
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 947
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 8 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 8 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 8 h
SkryťZatvoriť reklamu