Španielsko - raj pre milovníkov golfu

Španielsko je krajinou golfu zasľúbenou. V oblasti Costa del Sol v Andalúzii nájdete niekoľko desiatok golfových ihrísk.

Španielsko je krajinou golfu zasľúbenou. Oblasti Costa del Sol v Andalúzii sa dokonca začalo hovoriť Costa del Golf. A nie je sa čomu diviť, nájdete tu niekoľko desiatok golfových ihrísk.

Približne 330 slnečných dní v roku, teploty v zime okolo príjemných 20°C, krásne piesočnaté pláže a široká ponuka kvalitných služieb – to je  Costa del Golf.

4-r153_res.jpg

Jazdiť sem môžete na dovolenku (slovenské cestovky ponúkajú predĺžené víkendy už za ceny okolo 300 eur vrátane nejakého green fee), a keď sa vám tu zapáči, môžete si tu zaobstarať aj nehnuteľnosť. Samozrejme golfovú, teda dom či apartmán v niektorom z golfových rezortov. Na webe zameranom na exkluzívne zahraničné reality si dokonca môžete prezrieť databázu golfových nehnuteľností, ktoré sú aktuálne v ponuke na predaj. A ak by ste o golfovom bývaní naozaj uvažovali, prečítajte si aj podrobnejšie informácie o tom, ako nákup realít v Španielsku prebieha.

Na Costa del Sol je koncentrácia ihrísk taká, že môžete ísť prakticky kamkoľvek, bez toho aby ste sa museli obávať akýchkoľvek problémov s dostupnosťou vášho obľúbeného športu. Teda ak nepočítame boj o tee time v exponovaných časoch u najobľúbenejších ihrísk. Aj preto sa oplatí zabezpečiť si ubytovanie priamo v golfovom rezorte alebo hoteli. Vyjdú v ústrety vašim špecifickým golfovým požiadavkám, poradia vám a zároveň ešte ušetríte. Ak budete totiž platiť za hru aj ubytovanie v jednom balíku, máte šancu dočkať sa zaujímavých zľiav.

Asi najznámejším ihriskom v oblasti je Valderrama z roku 1974. Autorom projektu bol preslávený architekt Robert Trent Jones. Pozornosť celého sveta sa sem obrátila najmä v roku 1997, kedy sa tu konal slávny Ryder Cup. Len tak mimochodom, tím Európy vtedy k víťazstvu ako kapitán doviedol Španiel - Seve Ballesteros.

Práve Ballesteros je spojený s neďalekým ihriskom San Rogue, kde sa podieľal na dizajne bunkeri. San Roque spolu s Valderrama, Sotogrande a La Reserve patrí do tzv. "veľkej štvorky", ktorá je veľkým lákadlom pre golfistov z celého sveta. Ponuka ihrísk je ale naozaj obrovská a bola by chyba upínať svoju pozornosť len na tie najvyhlásenejšie.

1-r157_res.jpg

Napríklad medzi hlavnou cestou pretínajúcou Costa del Sol a oceánom nájdete deväťjamkové ihrisko Artola Golf. To ocenia najmä začiatočníci, ktorí si u jednotlivých jamiek nesúcich v španielčine romanticky znejúce názvy rastlín ako El Olivo (5. jamka) alebo El Eucaliptus (7. jamka), ideálne precvičia svoje zručnosti.

Zhruba trištvrte hodiny od medzinárodného letiska v Malage je situované ihrisko La Doňa Julia Golf Club. Ide o stredne ťažké ihrisko, na ktorom si na svoje prídu hráči všetkých úrovní. Spomíname ho najmä preto, že sa tu nachádza vôbec najdlhšia jamka na celom Costa del Golf. Z najvyššieho bodu ihriska sa vám potom otvorí úchvatný výhľad na more vrátane neďalekého Gibraltáru.

Zvoliť ale môžete aj ktorékoľvek ďalšie ihrisko, ktoré vám takpovediac padne do oka. Chybu urobíte len ťažko. Kvalita ihrísk i služieb je na úrovni, zodpovedajúcej náročným požiadavkám európskych i zaoceánskych hostí. Ostatne aj preto sa golf stal významnou súčasťou miestnej ekonomiky. Golfové dovolenky sú bežnou súčasťou ponúk cestovných kancelárií, ktoré sem vozia turistov z celého sveta. Na golf orientovaný cestovný ruch vrátane nadväzujúcich služieb potom prináša do španielskej ekonomiky sumy v rádoch miliárd.

2-r203_res.jpg

Aký bude vývoj cien bývania pri golfových ihrísk v Španielsku?

Španielsko platí spolu s Floridou za nefalšovaný raj všetkých milovníkov golfu. Pestrá ponuka golfových ihrísk je jak v Španielsku, tak na Floride dôležitým motorom miestnych ekonomík.

Za športom sem prichádzajú státisíce golfistov z celého sveta, čo výraznou mierou prispieva k rozvoju cestovného ruchu. Dôležité sú samozrejme aj investície, ktoré sem mieria jak do golfových ihrísk, tak do súvisiacej infraštruktúry.

K tej patrí aj sektor tzv. golf realít, teda nehnuteľností stavaných na golfových ihriskách alebo v ich okolí. Bývanie v pokojnej a prírodou obklopenej krajine golfových rezortov je stále vyhľadávanejšie jak medzi trvalými rezidentmi, tak golfistami, ktorí si tu kupujú domy alebo apartmány, ktoré využívajú pri svojich návštevách daného ihriska a po zvyšok roka ich väčšinou prenajímajú.

3-r951_res.jpg

Ceny nehnuteľností pri golfových ihriskách v Španielsku dlhé roky raketovo rástli. Po roku 2008 ale v súvislosti s nástupom celosvetovej ekonomickej krízy, ktorá drvivo zasiahla práve Španielsko, išli ceny výrazne dole, často aj o 50% z pôvodnej hodnoty.

Predovšetkým milovníci športu a golfu zo zahraničia vytušili zaujímavú príležitosť a záujem o investíciu do golfového biznisu v Španielsku rastie. To sa však začína prejavovať aj na cene: reality v Španielsku sa odrážajú od dna a začínajú opäť pozvoľna zdražovať a podobný trend sa očakáva aj v ďalších rokoch.

Spoločnosť Rellox sa špecializuje na nehnuteľnosti a realitné investície v zahraničí - www.rellox.sk.

Text: Peter Forgács

Foto: Shutterstock, Rellox

SkryťVypnúť reklamu

Komerčné články

2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 706
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 608
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 536
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 817
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 013
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 981
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 644
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 6 324
SkryťVypnúť reklamu

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.

INZERCIA 4 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.

INZERCIA 18 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.

27. mar
SkryťZatvoriť reklamu