SME

Vietnam: krajina, ktorá rozmaznáva jedlom a uchváti históriou

Hľadáte niečo iné než all inclusive dovolenku a azúrové pláže? Skúste Vietnam.

(Zdroj: ivanagreslikova.com)

Občas opomínaný Vietnam si určite zaslúži viac pozornosti. Nielen preto, lebo tu nájdete jednu z najlepších kuchýň juhovýchodnej Ázie. Vietnam zaujme predovšetkým neskutočnou históriou, akou dýchajú mestá či rozpadajúce sa ruiny starovekej kultúry Cham.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Červená farba, motorky a pouličné predavačky

Krajina, ktorá je pod vládou komunistickej strany nie je pre každého. Organizovaný chaos motoriek na cestách, v úzkych uličkách ale i na chodníkoch, ktoré sa menia na parkovacie zóny, sýtosť červenej farby, všadeprítomné komunistické transparenty, a miestne žienky, ktoré ponúkajú čerstvo nakrájané ovocie, môžu ohromiť nie vždy v pozitívnom slova zmysle.

SkryťVypnúť reklamu

Na druhej strane, bez motoriek, pouličných predavačiek, zjednávania cien a červenej farby by Vietnam nebol Vietnam. Navyše, súčasný komunizmus vo Vietname je odlišný od toho, aký si ho pamätáme na Slovensku.

Ak sa tam vyberiete s otvorenou mysľou, skúseným sprievodcom či známym, ktorý sa vyzná v miestnych pomeroch, Vietnam prekvapí a je možné, že si vás získa ako mnohých pred vami.

Čo ochutnať vo Vietname?

Hanoj, hlavné mesto Vietnamu, je hádam najlepší začiatočný bod objavovania krajiny. Neskutočné množstvo pouličných stánkov, kde dostať výborné polievky bún chả s ryžovými rezancami, grilovanými mäsovými knedlíkmi,, morské plody, ryby, mäsové i vegánske variácie tzv. hot pot, kedy si sami ugrilujete kuracinku či zeleninu a k tomu vývar, ktorý sa vám medzitým pripravuje z grilovaných dobrôt. To všetko bude prevoňané čerstvými zdravými bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Dezerty ako longan ovocie s lotusovým semienkom, želé v kokosovej šťave alebo sladká kukuričná rolka plnená cukrovou trstinou, čerstvým kokosom a sezamom. Budete si chcieť vypýtať recepty. O pouličných stánkoch v Hanoji sa vám bude snívať ešte pár týždňov po tom, ako si dáte doma bryndzové halušky.

Hanoj vás jedlom rozmazná. A to bude len začiatok. Vo Vietname sa každé mesto pýši svojimi gastronomickými špecialitami. Ochutnávajte na uliciach všetko, na čo máte chuť, lebo v ďalšom meste to už nemusíte na trhu či v reštaurácii nájsť. Čo však nebude chýbať ani v tej najmenšej vietnamskej dedinke, je plnená bageta bánh mì. Tá zachráni pred hladom kdekoľvek.

Známe pamiatky a miesta, ktoré nevynechať

Obrovskou výhodou dnešnej doby je fakt, že sa môžete vybrať takmer do každého kúta Vietnamu bez špeciálnych povolení a obmedzení. Keď sa započúvate do rozprávaní starších cestovateľov, ktorí krajinu navštívili pred vyše 10 rokmi, turizmus vo Vietname sa podobal tomu dnešnému napríklad v Mjanmarsku. Mohlo sa len do oblastí vyhradených pre turistov.

SkryťVypnúť reklamu

Dnes stačí vo Vietname otvoriť mapu, ťuknúť prstom, a vyraziť na cestu. Ak máte na Vietnam len pár týždňov, stihnete toho dosť, i keď berte na vedomie, že presunúť sa zo severu na juh potrvá dlhšie ako cesta z Bratislavy do Svidníka. Najkratšia cesta zo severnej Sapy do Sajgonu na juhu má 1800 km. Na cesty po Vietname preto budete potrebovať nočné vlaky, alebo nízkonákladové lety.

Ak máte v pláne navštíviť len známe pamiatky, nenechajte sa odradiť možnými davmi. Chrám literatúry v Hanoji, ktorý patrí k najkrajším atrakciám v hlavnom meste, zábavné vodné bábkové divadlo v metropole, úchvatná cisárska Citadela v meste Hue, rozkošný most postavený v japonskom štýle v mestečku Hoi An, mramorové hory v Da Nangu, unikátne pagody v Sajgone, či podzemné bunkre Cu Chi – všetky ich nájdete v hlavných sprievodcoch Vietnamu nie bez dôvodu.

SkryťVypnúť reklamu

Spomenuté miesta majú svoje čaro. Cestovať do Vietnamu bez toho, aby ste sa čo-to naučili o histórii krajiny prostredníctvom návštevy zachovalých pamiatok, by bola škoda.

Zaujímavosti o Vietname

Miestni zbožňujú jedlo. Až tak, že za ním cestujú do susedného mesta, lebo tam robia lepšie polievky alebo podávajú chutnejšie morské plody. Do Hoi An cestujú Vietnamci z okolitých miest len preto, aby si dali polievku cao lau xia a známe plnené ryžové taštičky nazývané „biele ruže“. No nesadnete na vlak do susedného mesta len kvôli tomuto romantickému menu?

Ak uvidíte na uliciach pod stolmi pouličných reštaurácií kopec plechoviek, vedzte, že toto je spôsob, akým tu robia pivné párty. Vypité plechovky sa hodia pod stôl a kopia sa tam až do konca večera či rána. Ešte jedna zaujímavosť. Ak idú Vietnamci na pivo a prvý zo skupiny si objedná, tak všetci, ktorí si objednajú po ňom, musia piť tú istú značku piva.

SkryťVypnúť reklamu

Ak narazíte vo Vietname na množstvo korytnačiek (živých či z kameňa), nie je to náhoda. Korytnačka je symbol šťastia, a všimnete si ju na mnohých historických miestach.

Dolár alebo dong? Aj jedno, aj druhé. V turistických oblastiach od vás vezmú americký dolár. Nespoliehajte sa na to však v odľahlých oblastiach, miestnych reštauráciách či v pouličných stánkoch, kde funguje miestna mena vietnamský dong.

Jedia vo Vietname psov? Nuž, jedia, ale len vo výnimočných prípadoch a na oslavách. Bežne sa vo Vietname psie mäso neponúka, jedine vo vybraných reštauráciách na severe, ktorý navštevuje množstvo turistov z Číny.

Káva. Či ju milujete alebo nie, aspoň ochutnajte. Vietnam je po Brazílii druhým najväčším výrobcom kávy, a v kaviarniach nájdete druhy od výmyslu sveta. Populárna je čierna káva s ľadom a cà phê sữa đá, čo je ľadová káva ochutená kondenzovaným mliekom. Raritou je káva so surovým vajíčkom, vegáni sa zase môžu tešiť na fantastickú kávu s mrazeným kokosovým mliekom. Po-chúť-ka!

SkryťVypnúť reklamu

Ku káve si dajte nelúpané slnečnicové semienka. Dobre sa pri tom pozorujú miestni a je to ideálna vec ako splynúť s davom.

Ako prejsť cez cestu vo Vietname sa natrénovať nedá. To musíte zažiť. Praktická poznámka: jazdí sa tu na pravej strane, motorky však jazdia ako príde, resp. kde to je kratšie. Ostatné je otázkou cviku: nádych, prechod cez cestu bez zastavovania sa, výdych.

Autor: Ivana Grešlíková

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Cestovanie

Komerčné články

  1. Prioritou vzdelávania na Slovensku má byť talent
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Priesady ako zo škatuľky
  4. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  5. Každý piaty zomrie
  6. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  7. Vydrica rozšíri gastromapu Bratislavy o zaujímavé koncepty
  8. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba
  1. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  2. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  3. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  4. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  5. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Spúšťa sa online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 067
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 895
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 770
  4. Každý piaty zomrie 8 371
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 755
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 692
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 502
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 228
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Ľuboš Vodička: Zolná, kostol za hradbami
  2. Anton Kaiser: 100 rokov organizovanej turistiky III.
  3. Ľuboš Vodička: Slovenské hrady: Tematín
  4. Ladislav Kucharik: Bahrain - panské pieskovisko na zimu
  5. Michal Drotován: Singapur - mesto budúcnosti. Naozaj?
  6. Aleš Tvrdý: Ľudské povolania
  7. Ľuboš Vodička: Kam vo Viedni, keď prší? Albertina
  8. Miroslav Lisinovič: Putovanie slovenskými kalváriami - Lokca
  1. Elena Antalová: Vídala som iného Danka s ochrankou 25 030
  2. Peter Kysela: BUM. A je to tu. 22 447
  3. Ivan Čáni: Tomáško od Tarabov, aj ja som bol „bezdomovcom zasypaným exekúciami“ ako riaditeľ RTVS. 20 652
  4. INEKO: Ambulantní lekári zarábali v roku 2022 v priemere 4 836 eur – najviac pediatri, gynekológovia a všeobecní pre dospelých, najmenej kožní a internisti 16 608
  5. Marek Mačuha: Problém zvaný Tipos 13 745
  6. Martin Sukupčák: Ako SPP distribúcia okráda občanov 12 043
  7. Ján Šeďo: V roku 1982 som sa stretol s mechom udretým, on stále žije ? 11 105
  8. Ján Šeďo: Súhlasím s Tarabom, problémy začínajú, jeden už nakupuje v L. Mikuláši. 7 552
  1. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  2. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 75. - V roku 1913 objavil Boris Vilkitský posledné súostrovie na Zemi - Severnú Zem
  4. Post Bellum SK: Pri vysídľovaní na nich v Budapešti kričali: vlastizradcovia!
  5. Yevhen Hessen: Založenie kryptomenovej spoločnosti: kľúčové kroky a úvahy
  6. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 74. - Podmorská expedícia Huberta Wilkinsa na severný pól - 1931
  7. Yevhen Hessen: Zákulisie vydávania: požiadavky a postup
  8. Monika Nagyova: Muži s kyticami, kde že ste?
SkryťZatvoriť reklamu