SME

Funguje predaj realít aj bez maklérov?

Internet je dnes plný rád a článkov o tom, ako predať nehnuteľnosť svojpomocne cez rôzne webové portály alebo sociálne siete.

Internet je dnes plný rád a článkov o tom, ako predať nehnuteľnosť svojpomocne cez rôzne webové portály alebo skupiny na sociálnych sieťach a tým ušetriť. Až by sa mohlo zdať, že predať nehnuteľnosť nebolo nikdy jednoduchšie. Je to ale skutočne tak? Funguje predaj realít aj bez maklérov? Je to naozaj cesta, ako ušetriť?

herrys

Prvé úskalie predaja bez makléra číha hneď na začiatku pri stanovení ponukovej ceny nehnuteľnosti. Cenu nehnuteľnosti totiž ovplyvňuje veľké množstvo faktorov, ktoré laik nedokáže zodpovedne posúdiť. „Tých faktorov, ktoré vplývajú na cenu nehnuteľnosti je zvyčajne naozaj veľa. Ten istý byt o tej istej rozlohe môže mať výrazne odlišnú cenu od bytu vo vedľajšej ulici vďaka svetelnosti, výhľadu, dispozičnému riešeniu, stavu bytovky, výšky fondu opráv a pod. A významne ju ovplyvňuje aj momentálna ponuka na trhu.“ hovorí Martin Marsina z realitnej kancelárie HERRYS. Predávajúci preto môže ľahko stanoviť cenu, ktorá je vyššia ako dokáže trh akceptovať, vďaka čomu je jeho byt alebo dom nepredajný. Alebo stanoví cenu, ktorá je nízka a hoci sa byt predá rýchlo, majiteľ nezarobí toľko, koľko by mohol. Pre predávajúceho je výhodnejšie spoľahnúť sa pri ocenení nehnuteľnosti na skúseného realitného makléra, ktorý je denne v teréne a dokáže komplexne zhodnotiť všetky faktory, ktoré vplývajú na hodnotu nehnuteľnosti. „V našej realitnej kancelárii ponúkame klientom ocenenie nehnuteľnosti úplne zdarma. Klient nás môže nezáväzne kontaktovať a poradiť sa, akú cenu má dnes jeho nehnuteľnosť na trhu. Pri určení aktuálnej trhovej ceny vychádzame okrem aktuálnej ponuky trhu najmä z reálnych transakčných cien už realizovaných obchodov“ hovorí Marsina.

Druhým krokom po stanovení ceny je zverejnenie inzerátu na realitných portáloch. Samotné zverejnenie však nestačí. Majiteľ musí inzerát denne aktualizovať a priplatiť si za jeho videnie. Aj napriek tomu však jednotlivec nikdy nevygeneruje taký počet záujemcov ako skúsená realitná kancelária, ktorá na podporu predaja využíva celý súbor marketingových nástrojov, napr. online bannery, PPC reklamu či priamy marketing na rozsiahlu databázu klientov.  Kúzlo tkvie aj v samotnej prezentácii nehnuteľnosti. Mnohí sú presvedčení o tom, že odfotiť  byt alebo dom je predsa hračka a postačí na to mobilný telefón. Skúsený maklér však vie presne, ako vyzdvihnúť a komunikovať prednosti bytu. Jeden profesionálne odprezentovaný inzerát tej istej nehnuteľnosti nahradí tucet nekvalitných ponúk.

Ďalšie nástrahy čakajú na majiteľa nehnuteľnosti pri obhliadkach. Predávajúci často netuší, aká je jeho vyjednávacia pozícia a pri rokovaniach ťahá za kratší koniec.  Naopak, ak sa rozhodne pre spoluprácu s maklérom, môže si byť istý, že bude mať po celý čas pri sebe silného spojenca, ktorý bude hájiť jeho záujmy a pomôže mu získať pri predaji čo najviac.

Ani pri samotnom predaji si majiteľ nehnuteľnosti neporadí sám. Prevod vlastníckych práv je pomerne komplikovaná záležitosť a spoliehať sa na všeobecné zmluvy, ktoré si človek stiahne z internetu, rozhodne nie je správny prístup. „Väčšina nehnuteľností, ktoré sú dnes v ponuke na trhu sú nehnuteľnosti zaťažené hypotékou, alebo ich kúpu financujú budúci vlastníci z úveru. Časté sú aj kombinácie oboch prípadov alebo iné podstatne zložitejšie vlastnícke vzťahy či špecifiká danej nehnuteľnosti. Preto je potrebné pristupovať ku každému prípadu individuálne a tomu prispôsobiť zmluvy a všetky potrebné dokumenty“ varuje Marsina a dodáva: „Riešeniu takýchto prípadov sa v našej realitnej kancelárii venuje celý tím právnikov. Vďaka tomu má klient istotu, že celý proces prevodu vlastníckych práv prebehne hladko a bez komplikácií. V opačnom prípade hrozí, že katastrálny úrad preruší transakciu pokojne aj niekoľko krát a celý proces sa nielen výrazne natiahne, ale aj predraží.“

Hlavným dôvodom, prečo sa niektorí púšťajú do predaja nehnuteľnosti vlastnými silami je provízia realitnej kancelárie, ktorá sa im zdá privysoká. Neuvedomujú si však, že bez spolupráce s maklérom nikdy nedostanú ponuku ku takému množstvu záujemcov, čo logicky vedie k nižšej predajnej cene nehnuteľnosti. Okrem vyššej predajnej ceny sú ďalšou pridanou hodnotou spolupráce s realitnou kanceláriou najmä odborné právne služby, hypotekárne poradenstvo, denná aktualizácia inzerátu na realitných portáloch či online reklama nehnuteľnosti. Úspora, ktorá sa na začiatku javí ako veľká, sa postupne zmenšuje. A keď si klient pripočíta čas, ktorý musí predaju nehnuteľnosti venovať, rýchlo zistí, že spoľahnúť sa pri tak významnej transakcii na profesionálna je to najlepšie možné riešenie.

Ako však nájsť dobrého realitného makléra? Výber realitného makléra je jedno z najdôležitejších rozhodnutí pri predaji nehnuteľnosti vôbec a rozhodnúť sa pre jedného makléra môže byť náročné. Za dobrého makléra však hovoria jeho výsledky. Pred rozhodnutím o spolupráci s konkrétnym maklérom je preto nevyhnutné dôkladne si preveriť jeho prácu a referencie.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy
  2. Na zdraví záleží
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  6. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  7. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  8. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 200
  2. Každý piaty zomrie 9 131
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 780
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 6 538
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 811
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 717
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

dm podporila sumou 6 475 eur realizáciu projektu Základnej školy na ulici Eliáša Lániho v Bytči „EDUVITAL strecha“.


2 h

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 12 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 12 h
SkryťZatvoriť reklamu