SME

Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru

Dnes podal na ÚpVO oficiálnu námietku proti tendru na verejné osvetlenie.

Poslanec mesta Martin Borguľa pokračuje v boji za Bratislavu a Bratislavčanov. Dnes podal na Úrad pre verejné obstarávanie oficiálnu námietku proti tendru na verejné osvetlenie a zložil kauciu. Dôvodom sú vážne pochybnosti z porušenia zákona o verejnom obstarávaní a netransparentné vedenie tendra zo strany magistrátu.

Poslanec Marin Borguľa sa nezastavuje a podniká ďalšie právne kroky proti tendru. Po tom, čo bola na magistráte zamietnutá jeho žiadosť o nápravu, podal dnes na Úrad pre verejné obstarávanie voči tendru oficiálnu námietku.

„Ja naozaj nerozprávam do vzduchu, ale konám. A pán primátor ma svojimi neodbornými a nezodpovednými rozhodnutiami nezastaví. Som presvedčený o tom, že magistrát koná v rozpore so zákonom a že došlo zo strany magistrátu k závažným pochybeniam. S pozastavením tohto netransparentného tendra to myslím naozaj vážne, aj preto som spolu s námietkou zložil kauciu vo výške 4 000 eur. V prípade, že moje námietky budú nekvalifikované, táto kaucia prepadne,“ povedal Martin Borguľa.

Podľa poslanca je pochybení viac, ale za jedno z najvážnejších pokladá svojvoľné rozhodnutie magistrátu, v rozpore s právom EÚ, o tom, že ide o zákazku, nie o koncesiu. Týmto konal magistrát v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní aj v rozpore so Štatútom hlavného mesta. Toto rozhodnutie zároveň umožnilo primátorovi obísť mestské zastupiteľstvo. Ak by totiž išlo o koncesiu, podľa Štatútu hlavného mesta koncesné zmluvy musí schvaľovať zastupiteľstvo mesta.

„Mojím cieľom je jediné - aby bol tento tender vedený transparentne. Primátor len rozpráva, ale zároveň koná úplne netransparentne. Obchádza mestské zastupiteľstvo a o najväčšej zákazke posledných rokov v hodnote takmer 144 miliónov eur chce rozhodnúť sám. Ja nechcem nič iné, len aby bolo toto verejné obstarávanie predmetom širokej diskusie poslancov a aby rozhodnutie o podmienkach tendra a o novom dodávateľovi osvetlenia podliehali schváleniu mestského zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Námietky na ÚVO podal poslanec aj ako reakciu na rozhodnutie primátora nepodpísať uznesenie, ktoré predložili poslanci mesta a v ktorom primátora žiadali, aby bol tender na verejné osvetlenie zrušené.

„Primátor dal poslancom mesta opäť raz pocítiť, že ich názory ho nezaujímajú, nebude sa nimi riadiť ani ich rešpektovať a bude konať podľa svojho. Bohužiaľ, v poslednom období takýchto svojvoľných rozhodnutí so snahou obísť alebo nerešpektovať zastupiteľstvo zo strany primátora pribúda. Mestskému zastupiteľstvu je však vyhradené rozhodovať o najdôležitejších otázkach celomestského charakteru a schvaľovať najdôležitejšie úkony týkajúce sa majetku mesta. Mestské verejné osvetlenie určite spadá do tejto charakteristiky, a preto by pán primátor rozhodne nemal konať sám, ale pod dohľadom zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Poslanec uvádza v oficiálne námietke konkrétne pochybenia vo verejnom obstarávaní na zabezpečenie verejného osvetlenia a žiada jeho úplné zrušenie a prípravu nového návrhu súťažných podkladov.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 107
  2. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 10 123
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 773
  4. Každý piaty zomrie 8 640
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 780
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 722
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 507
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 3 056
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 6 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 6 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 6 h
SkryťZatvoriť reklamu