SME

Poslanec M. Borguľa bojuje proti netransparentnému tendru

Dnes podal na ÚpVO oficiálnu námietku proti tendru na verejné osvetlenie.

Poslanec mesta Martin Borguľa pokračuje v boji za Bratislavu a Bratislavčanov. Dnes podal na Úrad pre verejné obstarávanie oficiálnu námietku proti tendru na verejné osvetlenie a zložil kauciu. Dôvodom sú vážne pochybnosti z porušenia zákona o verejnom obstarávaní a netransparentné vedenie tendra zo strany magistrátu.

Poslanec Marin Borguľa sa nezastavuje a podniká ďalšie právne kroky proti tendru. Po tom, čo bola na magistráte zamietnutá jeho žiadosť o nápravu, podal dnes na Úrad pre verejné obstarávanie voči tendru oficiálnu námietku.

„Ja naozaj nerozprávam do vzduchu, ale konám. A pán primátor ma svojimi neodbornými a nezodpovednými rozhodnutiami nezastaví. Som presvedčený o tom, že magistrát koná v rozpore so zákonom a že došlo zo strany magistrátu k závažným pochybeniam. S pozastavením tohto netransparentného tendra to myslím naozaj vážne, aj preto som spolu s námietkou zložil kauciu vo výške 4 000 eur. V prípade, že moje námietky budú nekvalifikované, táto kaucia prepadne,“ povedal Martin Borguľa.

Podľa poslanca je pochybení viac, ale za jedno z najvážnejších pokladá svojvoľné rozhodnutie magistrátu, v rozpore s právom EÚ, o tom, že ide o zákazku, nie o koncesiu. Týmto konal magistrát v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní aj v rozpore so Štatútom hlavného mesta. Toto rozhodnutie zároveň umožnilo primátorovi obísť mestské zastupiteľstvo. Ak by totiž išlo o koncesiu, podľa Štatútu hlavného mesta koncesné zmluvy musí schvaľovať zastupiteľstvo mesta.

„Mojím cieľom je jediné - aby bol tento tender vedený transparentne. Primátor len rozpráva, ale zároveň koná úplne netransparentne. Obchádza mestské zastupiteľstvo a o najväčšej zákazke posledných rokov v hodnote takmer 144 miliónov eur chce rozhodnúť sám. Ja nechcem nič iné, len aby bolo toto verejné obstarávanie predmetom širokej diskusie poslancov a aby rozhodnutie o podmienkach tendra a o novom dodávateľovi osvetlenia podliehali schváleniu mestského zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Námietky na ÚVO podal poslanec aj ako reakciu na rozhodnutie primátora nepodpísať uznesenie, ktoré predložili poslanci mesta a v ktorom primátora žiadali, aby bol tender na verejné osvetlenie zrušené.

„Primátor dal poslancom mesta opäť raz pocítiť, že ich názory ho nezaujímajú, nebude sa nimi riadiť ani ich rešpektovať a bude konať podľa svojho. Bohužiaľ, v poslednom období takýchto svojvoľných rozhodnutí so snahou obísť alebo nerešpektovať zastupiteľstvo zo strany primátora pribúda. Mestskému zastupiteľstvu je však vyhradené rozhodovať o najdôležitejších otázkach celomestského charakteru a schvaľovať najdôležitejšie úkony týkajúce sa majetku mesta. Mestské verejné osvetlenie určite spadá do tejto charakteristiky, a preto by pán primátor rozhodne nemal konať sám, ale pod dohľadom zastupiteľstva,“ povedal Martin Borguľa.

Poslanec uvádza v oficiálne námietke konkrétne pochybenia vo verejnom obstarávaní na zabezpečenie verejného osvetlenia a žiada jeho úplné zrušenie a prípravu nového návrhu súťažných podkladov.

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 711
  2. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 17 376
  3. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 543
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 896
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 10 230
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 029
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 812
  8. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe 5 806
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Pláže biele a jemné ako múka a miesta, kde sa mieša vôňa mora s arómou miestnych plodov.


INZERCIA 10 h

Objavte ako Nesto dokáže meniť susedov na silné priateľstvá.


INZERCIA 24 h

Obľubujú ho cyklisti, bežci, romantici aj fanúšikovia histórie. Cyklomost slobody je plný zaujímavostí a stojí za rodinný výlet.


27. mar
SkryťZatvoriť reklamu