SME

Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami.

Narastá počet žien, ktoré majú problém otehotnieť.

Životný štýl, stres, ale aj nepravidelná ovulácia či dedičné choroby majú za následok narastajúci počet žien, ktoré majú problémy s otehotnením. Keď sa pár neúspešne pokúša o bábätko dlhšie ako 12 mesiacov, mal by začať svoj problém riešiť s lekárom, ktorý po absolvovaní všetkých vyšetrení vyberie ten najvhodnejší spôsob liečby. Jednou z možností je aj asistovaná reprodukcia, ktorú využívajú najmä páry s minimálnou šancou na počatie. Čo všetko musí pár podstúpiť ešte predtým, ako sa pre tento krok rozhodne?

Postup liečby môžu určiť už vstupné vyšetrenia

Na úvod by mala žena absolvovať s lekárom vstupnú konzultáciu. Lekár musí poznať celkový zdravotný stav, prekonané závažnejšie ochorenia či predchádzajúce tehotenstvá. Zaujíma sa aj o chúlostivejšie informácie, ako napríklad kedy nastúpila menštruácia po prvýkrát, pravidelnosť menštruačného cyklu, dĺžka intervalu medzi dvoma cyklami, frekvencia pohlavného styku či dĺžka snahy o otehotnenie. Ženy majú za sebou určitú históriu, preto sú pre lekára všetky poskytnuté informácie, ktoré pomôžu odhaliť ťažkosti spojené s otehotnením, veľmi dôležité.

„V rámci vstupných vyšetrení je u ženy potrebné zmonitorovať aj jeden menštruačný cyklus bez používania hormonálnych liekov. Robí sa to kombináciou ultrazvukového vyšetrenia a odberov krvi na stanovenie koncentrácie hormónov. Rovnako je dôležité vylúčiť u ženy skryté infekcie krčka maternice, ako napríklad chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy či neisserie, ktoré môžu priamo súvisieť s neplodnosťou. Niekedy len stačí preliečiť infekciu a v ďalšom mesiaci sa už pár teší z úspešného počatia,“ odhaľuje možné príčiny neplodnosti IVF koordinátorka Centra asistovanej reprodukcie Gyncare, MVDr. Miroslava Popelková, PhD.

Pri riešení problémov s počatím sa zisťuje aj priechodnosť vajíčkovodov, ktorá sa robí dvomi spôsobmi - buď ultrazvukovým vyšetrením, kedy sa pomocou tenkého katétra vpraví malé množstvo kontrastnej látky cez krčok maternice priamo do vajíčkovodov, alebo diagnostickou laparoskopiou, ktorá sa robí v celkovej anestézii a okrem vajíčkovodov umožňuje aj vyšetrenie vaječníkov a maternice.

Prípadnú imunologickú príčinu neplodnosti a prítomnosť protilátok v hliene krčka maternice odhalí u žien postkoitálny test.

gyn2-r818_res.jpg

Netreba zabúdať ani na vyšetrenie partnera

Pri vyšetreniach však netreba zabúdať ani na partnera, pretože muži sa na neplodnosti podieľajú až v 40 – 50 % prípadoch. Za základné vyšetrenie plodnosti u muža sa považuje vyšetrenie spermiogamu. Muž by mal pred vyšetrením dodržiavať trojdňovú pohlavnú abstinenciu, aby hodnotené parametre dosiahli najoptimálnejšie výsledky, pričom sa hodnotí množstvo spermií, ich pohyblivosť a tvar. Ak niektorý z hodnotených parametrov nie je v norme, vyšetrenie sa po 2 – 3 týždňoch opakuje, v prípade potreby absolvuje partner aj vyšetrenie u andrológa.

Nápomocné sú aj výsledky špecializovaných vyšetrení

„Párom, ktoré už absolvovali niektoré vyšetrenia, odporúčame na vstupné vyšetrenie priniesť si so sebou všetky výsledky. Napríklad ak je žena sledovaná u endokrinológa, hematológa, diabetológa, imunológa, genetika, alebo ak v minulosti podstúpila laparoskopické vyšetrenie alebo vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov pod ultrazvukom, všetky tieto výsledky sú pre nás veľmi potrebné. Rovnako nás zaujíma, či mal partner v minulosti vyšetrený spermiogram, prípadne či navštívil andrológa. Ak pár nemá za sebou žiadne zo spomínaných vyšetrení, nič sa nedeje, podľa potreby ich doplníme u nás na pracovisku,“ MVDr. Miroslava Popelková z Gyncare.

A čo ďalej?

Po úvodných vyšetreniach prichádza na rad hormonálna stimulácia. Tá sa robí preto, aby sa vo vaječníkoch vytvoril potrebný počet folikulov. Keď sú už vajíčka zrelé, pristúpi sa k ich odberu a ešte v ten deň sa oplodnia spermiami partnera. Odber vajíčok sa vykonáva v celkovej anestézii. Po odbere si žena s embryológom alebo IVF koordinátorom dohodnú spôsob oplodnenia – či už klasické umelé oplodnenie alebo niektorý zo spôsobov mikromanipulačných metód. Odborníci na základe výsledkov vyšetrení navrhnú pacientke liečbu priamo na mieru.

Počet cyklov umelého oplodnenia, ktoré žena podstúpi, nie je limitovaný. Zdravotná poisťovňa hradí ženám do dovŕšenia 39. roku života tri cykly mimomaternicového oplodnenia. Úhrada cyklov je legislatívne ošetrená a viaže sa na potvrdenie konkrétnej príčiny neplodnosti ženy alebo aj muža. Po dovŕšení 39. roku života ženy alebo po vyčerpaní troch cyklov si pár hradí liečbu v plnej výške.

Na Slovensku môže liečbu neplodnosti formou asistovanej reprodukcie absolvovať vždy iba pár (muž a žena). Táto skutočnosť vychádza zo slovenskej legislatívy a háji práva dieťaťa na oboch rodičov. V niektorých západných krajinách to tak nie je. Príkladom je Anglicko, Belgicko či naše susedné krajiny Rakúsko a Maďarsko, kde môže liečbu podstúpiť aj žena bez partnera.

Viac informácií o spôsoboch liečby neplodnosti ako aj metódach asistovanej reprodukcie nájdete na www.gyncare.sk.

http://tlacovespravy.sme.sk/ts/7822/tuzite-po-babatku-ale-stale-sa-vam-nedari/#axzz4mbnjLjE7

http://tlacovespravy.sme.sk/ts/7756/nedari-sa-vam-otehotniet-dajte-vysetrit-aj-svojho-partnera/

http://tlacovespravy.sme.sk/ts/7648/tuzite-byt-matkou-ale-nedari-sa-podme-hladat-dovody/

http://tlacovespravy.sme.sk/ts/7539/chcete-babatko-a-nejde-to-nie-ste-na-to-sami/

http://tlacovespravy.sme.sk/ts/7502/gyncare-spravna-adresa-kde-pomahaju-v-zrodeni-noveho-zivota/

Tento text je platenou formou reklamy. Informujte o svojej firme viac ako 2,6 milióna čitateľov Sme.sk aj vy. Bližšie informácie nájdete TU. Kontakt: internet@petitpress.sk; tel:+421 2 59 233 227.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie tlačové správy

Najčítanejšie správy na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Ale že brutálny hráčsky notebook
  3. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  4. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  5. Priesady ako zo škatuľky
  6. Chceš vlastniť nový Galaxy S24, vyskúšaj ho vďaka Try Galaxy?
  7. Každý piaty zomrie
  8. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých
  1. Na zdraví záleží
  2. Prečo cena Bitcoinu rastie? Kam až môže vystúpať?
  3. Ako Japonci potopili ruské nádeje na Ďalekom východe
  4. Jar bez únavy: Aktívny životný štýl ako liek
  5. Rozbieha sa online súboj o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  6. Súťaž Fénix – Kultúrna pamiatka roka štartuje online hlasovanie
  7. Štartuje online hlasovanie o najkrajšiu obnovenú pamiatku
  8. Slováci hlasujú online za najkrajšiu obnovenú pamiatku
  1. Bezstarostný relax? Objavte tieto skvelé hotely pre dospelých 12 161
  2. Každý piaty zomrie 8 927
  3. Budúcnosť VÚSCH je v špičkovej medicíne a spokojnosti pacientov 8 775
  4. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? 7 658
  5. Devínska Kobyla teraz 6x dobrodružnejšia: Tipy, čo neprehliadnuť 3 801
  6. Trúfame si pristáť s lietadlom, ale na toto nám odvaha chýba 3 733
  7. Značka Cupra má na Slovensku už šesť nových Cupra garáží 3 509
  8. Ako sporiť na dôchodok? Radí odborník 2 840
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Onkologické ochorenia sú druhou najčastejšou príčinou hospitalizácií a úmrtí na Slovensku.


INZERCIA 10 h

Po pandémii, keď sa ekonomiky snažia oživiť a hľadajú stabilnú budúcnosť, digitálne meny ako Bitcoin opäť získavajú na význame.


INZERCIA 10 h

Nové číslo Historickej revue už v predaji aj s knižnou predplatiteľskou akciou.


INZERCIA 10 h
SkryťZatvoriť reklamu