O čom je práca v oblasti financií v Automotive Business Center

Rozhovor s Matthiasom Millersom, Finance Director Accounting spoločnosti Johnson Controls

Spoločnosť Johnson Controls, globálny líder so skúsenosťami v oblasti automobilového priemyslu, efektívnosti budov a riešení v oblasti energie, otvorila v Bratislave svoje Automotive Business Center. Centrum poskytuje interným zákazníkom služby v oblastiach financií, IT, ľudských zdrojov a nákupu. Prví zamestnanci sa nasťahovali do nových priestorov na Štúrovej ulici 1. júla 2007.

S Matthiasom Millersom, Finance Director Accounting, Reporting&Consolidation Europe, sme sa rozprávali, o čom je práca vo financiách v Automotive Business Center, akých ľudí hľadajú a čo môžu očakávať.

Aká je Vaša skúsenosť pri hľadaní nových zamestnancov pre finančné oddelenie Automotive Business Center?

S manažérmi sme mali šťastie - na začiatku fungovania Automotive Business Center v Bratislave sme prijali naozaj dobrých ľudí. Takú istú skúsenosť sme mali aj s absolventmi. Avšak v posledných mesiacoch je situácia zložitejšia. Je zrejmé, že konkurencia je čoraz silnejšia, čo znamená väčšiu výzvu pre nás.

Aké činnosti poskytujete v oblasti financií?

Vykonávame typické účtovnícke činnosti ako účtovanie záväzkov, pohľadávok a hmotného majetku, bankové operácie a vnútropodnikové účtovníctvo. Naviac robíme aj operatívny kontroling, konsolidáciu, účtovníctvo výrobných nástrojov a výkazníctvo podľa US-GAAP.

Aké pozície Automotive Business Center v súčasnosti ponúka v oblasti financií? Aké úrovne?

Všetky pozície od vstupnej úrovne po vedúce funkcie, hlavne na oddelení účtovania záväzkov.

Aké sú požiadavky, ktoré musí vhodný kandidát splniť?

To naozaj záleží od úrovne pozície. Môže ísť o človeka so stredoškolským alebo vysokoškolským vzdelaním, nevyhnutných je niekoľko rokov praxe pre seniorné pozície. V každom prípade musia mať všetci uchádzači plynulú angličtinu a rozvinuté komunikačné schopnosti. Otvorenosť voči rôznym kultúram a diverzite je dôležitá, pretože zamestnanci Automotive Business Center, bez ohľadu na ich pozíciu, denne pracujú s ľuďmi z odlišných kultúr. Dôvodom je, že ponúkame služby našim interným zákazníkom v 25 krajinách Európy, Afriky a Južnej Ameriky.

Prečo by sa mal uchádzač zaujímať o kariéru v Automotive Business Center?

Pre všetko, čo som spomenul - práca samotná, zaujímavé projekty, cestovanie, denný kontakt s ľuďmi z rôznych krajín.

Ak má uchádzač/ka vysoké ambície, aké faktory rozhodujú o tom, či sa práve v jeho/jej prípade naplnia?

Musí podávať výborný výkon na súčasnej pozícii, jasne komunikovať svoje kariérne ciele, definovať a úspešne napĺňať svoj rozvojový plán. Stratégiou u nás v Johnson Controls je v maximálne možnej miere obsadiť manažérske pozície na všetkých úrovniach internými kandidátmi. Na finančnom oddelení v Bratislave sme za posledný rok zaznamenali viac ako 10 takýchto prípadov.

A ako ste Vy získali svoju súčasnú pozíciu?

Pred Johnson Controls som pracoval ako externý audítor pre KPMG, neskôr ako Internal Audit Manager Germany vo Wal-Marte. Posledná pozícia pred Johnson Controls bol Country Controller v General Electric.

Pred troma rokmi som začal pracovať v európskej centrále Johnson Controls v Burscheide. Na začiatku som bol zodpovedný za kontroling a výkazníctvo podľa US-GAAP, čiže funkcie, ktoré sa presunuli do Bratislavy pred tým, ako som nastúpil na svoje súčasné miesto. Na súčasnej pozícii som navyše prevzal zodpovednosť za účtovníctvo v rámci regiónu Európa, čo nadväzuje na moje predchádzajúce skúsenosti.

Ako by ste popísali svoj tím?

Veľmi mladí, dynamickí, ambiciózni, flexibilní a zodpovední ľudia. Naozaj rád s nimi pracujem.

V čom bolo pre Vás Automotive Business Center špecifické?

Na začiatku som bol prekvapený, že väčšina ľudí v Automotive Business Center má univerzitné vzdelanie. Je to tím s intelektuálnym zázemím, ktorý môže pohnúť a zmeniť veľa vecí. A kvôli faktu, že prevažujú mladí ľudia, môžete všade cítiť inšpirujúcu a povzbudzujúcu atmosféru. Na druhej strane, seniorskejší členovia tímu prispievajú svojimi skúsenosťami z profesionálneho a ľudského hľadiska. Na záver by som ešte dodal, čo som počul od kolegov z iných krajín - ako organizácia sme vnímaní ako "živná pôda" pre finančné pozície spoločnosti Johnson Controls mimo Bratislavy.

A na záver, kde môžu potenciálni záujemcovia o prácu v Automotive Business Center nájsť viac informácií?

Ak sme Vás inšpirovali a chcete získať viac informácií o našom Automotive Business Center a pracovných pozíciach, kliknite na www.novikolegovia.sk.

Ďakujeme za rozhovor.

Legendárna Transsibírska magistrála

19-dňové dobrodružstvo z Moskvy do Pekingu na slávnej železničnej trati.

Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá

Najväčší dopyt je momentálne o autá kategórie SUV

Vianočný bázar chalaňov

Aj tento rok na Stavebnej fakulte STU prebiehala vianočná zbierka.

Vianočné mecheche 2017

Dňa 5.12.2017 sa na Stavebnej fakulte STU v Bratislave uskutočnil ďalší ročník akcie s názvom Vianočné mecheche.