Pondelok, 25. január, 2021 | Meniny má GejzaKrížovkyKrížovky

Včasnou registráciou do mýtneho systému sa vyhnete zdržaniam a zbytočnému stresu!

Od 1. januára 2010 bude na Slovensku uvedená do prevádzky komplexná služba elektronického výberu mýta. Slovenský systém je vo svete unikátny tým, že okrem diaľnic a rýchlostných ciest pokrýva aj vybranú časť ciest I. triedy.

Ide o najvyspelejší systém výberu mýta, založený na satelitnej GPS-GSM technológii, ktorý zabezpečí maximálnu flexibilitu pri zvládnutí nárastu objemu nákladnej dopravy a rozširovania cestnej siete v nasledujúcich rokoch. Slovenský mýtny systém funguje na spravodlivom princípe „platíš koľko prejazdíš“.

Nový mýtny systém sa vzťahuje na motorové vozidlá alebo na jazdné súpravy s celkovou hmotnosťou nad 3,5 tony, určené na prepravu tovaru, a na motorové vozidlá umožňujúce prepravu viac ako deviatich osôb vrátane vodiča. Ak chcú prevádzkovatelia vozidiel využívať vymedzené úseky ciest, musia byť zaregistrovaní v mýtnom systéme a mať pred vstupom na spoplatnenú infraštruktúru nainštalovanú palubnú jednotku.

Už dnes sa môžu dopravcovia plnohodnotne zaregistrovať na kontaktných a distribučných miestach, určených pre osobný kontakt so zákazníkmi. Kontaktných miest je 8, v každom krajskom meste jedno. V prevádzke sú už od 15. októbra a sú určené najmä tým dopravcom, ktorí sa rozhodli pre režim následného platenia mýta, tzn. na faktúru. Sieť distribučných miest pozostáva z takmer 100 vybraných čerpacích staníc a hraničných distribučných miest, ktoré budú postupne v priebehu decembra k dispozícii dopravcom, preferujúcim režim predplateného mýta.

Od polovice októbra je v prevádzke aj špecializovaný internetový portál www.emyto.sk, na ktorom nájdu dopravcovia podrobné informácie o kategóriách spoplatnených vozidiel, sadzbách mýta a súvisiacej mýtnej legislatíve. Zároveň tu nájdu aj ďalšie zákaznícke informácie ako napríklad adresy zákazníckych miest, mapu spoplatnených úsekov ciest v SR, indikatívny kalkulátor mýta pre uľahčenie výpočtu informatívnej ceny mýta za prejazdené kilometre na spoplatnených úsekoch ciest a pod.

Všetky potrebné informácie, súvisiace s elektronickým výberom mýta, získajú dopravcovia aj na zákazníckej linke: +421 2 35 111 111.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Služby spoločnosti Arval Slovakia, ktorá je lídrom trhu operatívneho lízingu u nás, preto musia byť bezchybné.

7 h

Riaditeľ školy Vladimír Vajcík: Za úspechmi našej školy je viac faktorov, najdôležitejší sú však učitelia.

9 h

Na jeho budúcnosť sme sa opýtali Mareka Mičienku, obsahového manažéra Seduo.sk