Vodiči, pozor! Vysoká biozáťaž môže zapríčiniť dopravné kolízie

Počasie je zložitý súhrn meteorologických faktorov, ktorých vplyv je navzájom prepojený. Tieto faktory sa neustále menia a prejavujú rôznou intenzitou a tak aj pôsobia na ľudský organizmus. Určitý typ počasia môže mať na niekoho pozitívny vplyv, čo má za následok zlepšenie jeho zdravotného stavu, zvýšenie koncentrácie. Na iného, naopak, vplýva utlmujúco. Práve znížená schopnosť sústrediť sa môže mať mnohokrát aj fatálne následky napríklad pri takej činnosti, akou je vedenie motorového vozidla. O tom, aký vplyv bude mať počasie konkrétne na vás, si môžete vypočítať na stránke http://www.sme.sk/biopredpoved/. Individuálna biopredpoveď berie do úvahy osobné parametre, preto je omnoho adresnejšia ako doteraz dostupná všeobecná biopredpoveď.

Pomôcka pri plánovaní zajtrajška

Tak, ako sme zvyknutí riadiť sa pri výbere oblečenia na nasledujúci deň podľa toho, čo nám povie sympatická slečna „rosnička“ v predpovedi počasia, môžeme si odteraz podľa individuálnej biopredpovede zostavovať oveľa podrobnejšie plány na nasledujúci deň. Čo budem variť? Pôjdem si nasledujúci deň zacvičiť alebo radšej zamierim z práce rovno domov a vyhnem sa všetkým činnostiam, ktoré by mi spôsobili zbytočný stres? Sadnem si za volant, alebo radšej nechám šoférovať niekoho iného? Pomocou individuálnej biopredpovede si dokážete odpovedať aj na tieto otázky.

Na zmeny počasia reagujeme individuálne

Výpočet osobnej biozáťaže zohľadňuje viacero parametrov, medzi ktoré patria aj typy chorôb, ktorými trpíme. „Prílev chladného vzduchu prospieva napríklad ľuďom s nízkym tlakom, pretože ich „aktivizuje“ a oni sa vplyvom takéhoto typu počasia stávajú výkonnejší. Vtedy si môžu naplánovať aj náročnejšie aktivity, zatiaľ čo ľudia s vyšším tlakom by mali zvýšenú námahu odložiť na inokedy,“ tvrdí biometeorologička RNDr. Zlata Čabajová, CSc., autorka biopredpovedí a odborný garant projektu Individuálna biopredpoveď. Inokedy zase počasie výraznejšie zaťažuje tráviaci systém, preto je vhodné stravovať sa v tomto období diétnejšie; to môže mnohým gazdinkám pomôcť vyriešiť každodennú dilemu typu „čo budeme zajtra variť“. Alergici alebo astmatici by si tiež mali na svoju osobnú biopredpoveď posvietiť. Počasie môže do značnej miery ovplyvniť ich stav, takže po nepriaznivej biopredpovedi môžu čiastočne upraviť svoje dávky liekov, samozrejme, po konzultácii s ošetrujúcim lekárom, resp. aspoň sa uistiť, že potrebné lieky budú mať v prípade alergickej reakcie poruke. Biopredpoveď upozorňuje aj na počasie zvyšujúce výskyt alergií na chlad.

Vyhnime sa riziku a nebezpečným situáciám

Aj jedinci, ktorí netrpia žiadnou špecifickou chorobou, ocenia službu individuálnej biopredpovede. Meteosenzitivita, alebo citlivosť na zmeny počasia, sa totiž prejavuje aj u inak zdravých osôb. Podľa výskumov počasie môže ovplyvňovať až 75 % populácie, to znamená, že meteosenzitívne by boli 3 zo 4 osôb. Individuálna biopredpoveď pomôže vyhnúť sa prechladnutiu, zápalovým ochoreniam, ale aj úrazom či dopravným nehodám, keď sa v období nepriaznivého vplyvu počasia na reakčný čas a na pozornosť vyhnete, podľa možnosti, dlhým cestám alebo aspoň zvýšite opatrnosť pri každej činnosti, najmä pri vedení motorových vozidiel.

Aplikáciu na výpočet osobnej biozáťaže nájdete na http://www.sme.sk/biopredpoved/

Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike

Najobľúbenejšiu slovenskú bagetu, debrecínsku, vyrábajú na strednom Slovensku.

Bayer posilňuje svoju značku

Dynamické, otvorené, osobné...To sú aktuálne atribúty inovovaného loga spoločnosti Bayer.

Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka

Advokátska kancelária Ružička Csekes sa za viac ako 25 rokov vyprofilovala na jednu z najväčších kancelárií na Slovensku.

O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie

O2 tak tento rok nadväzuje na úspešné projekty z minulého roka a spája ich pod spoločnú platformu O2 Dobrá vec.