Pondelok, 26. október, 2020 | Meniny má DemeterKrížovkyKrížovky

Veľký test autoservisov prvýkrát na Slovensku. Vyhrala Škoda!

Prvý veľký test autoservisov sa uskutočnil aj na Slovensku. Kvalitu servisných prehliadok preverila inšpekčná organizácia TOPTEST.

Do testovania bolo zapojených 16 autorizovaných a 16 neautorizovaných autoservisov po celom Slovensku. Testovacím vozidlom sa stala Škoda Fabia, ktorá je najbežnejším autom na trhu a značka Škoda má zároveň najrozsiahlejšiu sieť servisov. Autorizované servisy boli do testu vylosované, neautorizované boli vybraté na základe ich veľkosti a technického vybavenia.

Výsledky testu odhalili zásadné kvalitatívne rozdiely medzi autorizovanými a neautorizovanými servismi, a to už pri odovzdávaní auta do servisu. Ani jeden z neautorizovaných servisov neinformoval zákazníka o predbežnej cene, ani mene prijímacieho technika. Autorizované servisy túto podmienku splnili na 100 %.

Kritickým sa stalo aj prevzatie vozidla po prehliadke. V autorizovaných servisoch boli uskutočnené práce a vyúčtovanie prehľadne zdokumentované. U neautorizovaných bol zoznam vykonaných úkonov údržby k dispozícii iba v 19 % prípadov a zväčša nedodržali ani sľúbenú dĺžku prehliadky. Avizovaný termín ukončenia prác dodržala menej ako polovica neautorizovaných servisov.

Najdôležitejšie zistenie sa týka kvality a ceny. Testom bola preukázaná vysoká úspešnosť autorizovaných servisov pri odstraňovaní porúch v rámci úkonov pravidelnej údržby, zákazník tiež ocení používanie originálnych náhradných dielov. Ukázalo sa, že neautorizované servisy nie vždy vykonajú všetky predpísané úkony správne. Priemerná úspešnosť v technickej časti testu bola u autorizovaných servisov na úrovni 80 %, u nezávislých iba 27 %. Napriek týmto zisteniam boli rozdiely v cene prehliadky minimálne. Celková cena sa líšila len o 22 eur.

Výsledky testu preukázali, že autorizované servisy poskytujú majiteľom áut kvalitné služby a uplatňujú správne pracovné postupy, pričom v porovnaní s neautorizovaným servisom je rozdiel ceny minimálny.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia

Digitisation is bringing new opportunities to Slovakia, but is the country ready for these changes?

ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi

Rodinná firma ZAMIO v súčasnosti patrí na Slovensku k najväčším pestovateľom kráľovnej antioxidantov - arónie čiernoplodej.

Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť

Priemerný dôchodok na Slovensku je 486,29 €, pričom ženy ho majú v priemere o 100 € nižší ako muži.