Košice a Banská Bystrica vítajú vzácneho hosťa z Plzne

Pivo je najstarším nápojom ľudstva. Existujú dôkazy, že sa varilo už v Sumerskej ríši pred viac ako 8 000 rokmi, aj keď vtedy to rozhodne nebol ten priezračný, jemný zlatý nápoj, ktorý poznáme dnes.

Pivo je najstarším nápojom ľudstva. Existujú dôkazy, že sa varilo už v Sumerskej ríši pred viac ako 8 000 rokmi, aj keď vtedy to rozhodne nebol ten priezračný, jemný zlatý nápoj, ktorý poznáme dnes. Väčšinu svojej histórie bolo pivo tmavé a kalné. Zlom nastal až v roku 1842, keď v Plzni uvarili prvú várku piva, ktoré navždy zmenilo spôsob varenia tohto obľúbeného nápoja.

Zrodilo sa prvé zlaté, iskrivo priezračné pivo na svete - Pilsner Urquell, podľa ktorého bola založená celá pivná kategória. Zlatá revolúcia plzenského piva sa rýchlo rozšírila do okolitých krajín. Jeho originálnej a nenapodobiteľnej chuti, ktorá vzniká kombináciou mäkkej plzenskej vody, svetlého sladu vyrobeného vo vlastnej sladovni a žateckého chmeľu, postupne podľahli milióny ľudí na celom svete. Praví milovníci i znalci tohto zlatého moku však svorne tvrdia, že najlepšie chutí priamo v ležiackych pivniciach plzenského pivovaru a to v jeho najautentickejšej forme, v podobe nepasterizovaného Pilsner Urquell priamo z ležiackeho tanku.

„Je to niečo neopísateľné. Našim hosťom o tom rozprávame každý deň a dúfam, že sa tam raz aj oni dostanú. Naši najlepší zamestnanci majú dokonca sľúbenú odmenu v podobe návštevy Plzenského Prazdroja, a preto verím, že tam veľmi skoro pôjdu so mnou, aby to na vlastné oči zažili,“ nadšene rozpráva Peter Škripko, majiteľ košickej reštaurácie Camelot.

Tento pravý pivný zážitok bol kedysi plne viazaný na návštevu plzenského pivovaru -zlatý mok v jeho najčerstvejšej forme si tak mohli vychutnávať najmä ľudia z jeho okolia, prípadne zvedaví turisti. Nie každý však má možnosť vycestovať za dokonalou chuťou priamo do miesta jej zrodu. No vďaka technológii pivných tankov, ktorá umožňuje čapovať nepasterizovaný Pilsner Urquell z tanku aj za bránami pivovaru, sa sen o pravom pivnom zážitku stal skutočnosťou aj na Slovensku! Ľudia už nemusia cestovať do Plzne, ale môžu si užívať túto pivnú delikatesu priamo vo svojom obľúbenom podniku.

Môžu za to tanky

„Tankové pivo je nepasterizované pivo, ktoré sa špeciálnymi cisternami dopraví z ležiackej pivnice v Plzni priamo k pivným fajnšmekrom vo vybranej prevádzke. Pred plnením do cisterny sa pivo ešte prefiltruje, aby získalo tú správnu iskru. Toto pivo neprešlo cez stáčacie linky a nikdy nebolo ani v skladoch expedície. Po príchode do prevádzky sa pivo nestáča do sudov, ale do nerezových tankov s objemom 5 alebo 10 hl, kde je uložené v nepriepustnom sterilnom pivnom vaku vyrobenom zo špeciálnej fólie. Tento systém sa odborne nazýva „bag-in-box“. Z tanku je pivo čapované tlačením vzduchu na samotný vak. Nepasterizované pivo tak neprichádza do styku s kyslíkom a tým sa zabraňuje jeho zvetrávaniu. To má pozitívny vplyv na jeho kvalitu a chuťovú trvanlivosť. Zároveň je tankové pivo optimálne sýtené, čo ešte umocňuje prirodzený charakter piva Pilsner Urquell a plnosť jeho chuti. Pivo je skrátka od začiatku do konca v ideálnych podmienkach, aké si len sládok, ale aj samotný znalec piva dokáže predstaviť. Ide o najčerstvejšie pivo, aké môže Plzenský Prazdroj ponúknuť svojim štamgastom za bránami pivovaru,“ vysvetľuje Václav Berka, starší obchodný sládok.

Úspešný koncept pivných pubov na Slovensku

Tankové prevádzky Pilsner Urquell predstavujú úspešný koncept pivných pubov, v ktorých si môžete vychutnať unikátny zážitok z nepasterizovaného piva Pilsner Urquell. Nájdete ich na celom Slovensku. Bratislava má s desiatimi prevádzkami najsilnejšie zastúpenie. Vaše obľúbené nepasterizované pivo vám načapujú z tanku v týchto prevádzkach: Prazdroj, Kolkovna Eurovea, Kolkovna River Park, Beer Palace, Reštaurácia Alfa, Reštaurácia Saratov, Plzeňský Prazdroj, Hockey Club, Reštaurácia u Bizóna, U Deda. V Nitre ho nájdete v Irish Times Pube, Trnava čapuje v Pivárni Pilsner Urquell a v Piešťanoch môžete spoznať jeho chuť v Indians Pube. Trio novootvorených prevádzok nájdete už aj v Košiciach – Camelot, Pub u Kohúta a Pilsner Urquell Pub. Nezaostáva ani Banská Bystrica, kde vám načapujú nepasterizovanú Plzeň v Pilsner Restaurant. Pivný zážitok prináša na Záhorie podnik AG Play v Senici a najčerstvejšie pivo neobišlo ani Pezinok v podobe podniku Pura Vida.

Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu

Nič neuhasí smäd lepšie, ako správne načapované pivo!

Rezidenčná štvrť bez betónových plotov

Viete si predstaviť bývanie, v ktorom pri prechádzaní sa neuvidíte betónový plot len zeleň? Nielen o tom sa dočítate v rozhovore.

Equal treatment is a must for successful companies of the future

Many talented people believe they need to leave the country to pursue an international career.

Aj v Poluse chránime vaše srdcia

29. septembra si v Polus City Center budete môcť dať bezplatne zmerať vaše BMI (index telesnej hmotnosti) a krvný tlak