Hornonitrianski baníci prinášajú na stoly najsladšie rajčiny

Obľúbené banícke rajčiny z Novák sú zárukou vysokej kvality bez chémie. Zbierajú sa v 90-percentnej zrelosti a uspokoja aj najnáročnejších zákazníkov.

Aj keď sa spoločnosť Hornonitrianske Bane Prievidza a.s. sa prioritne zaoberá ťažbou uhlia, predstavenstvo spoločnosti sa rozhodlo investovať do využitia geotermálneho vrtu. Vďaka tejto investícii si obyvatelia Hornej Nitry môžu zakúpiť zaručene čerstvé plody rajčín dopestované v neďalekom skleníku v Novákoch. Jeho vybudovanie súvisí s prípravou významnej hnedouhoľnej ťažobnej kapacity 11. poľa ťažobného úseku Nováky.

„Skleník je vyhrievaný vznikajúcim prebytočným teplom z tepelnej centrály vybudovanej na vykurovanie podzemia nováckeho uhoľného ložiska. Moderná technológia umožňuje efektívnejšie zhodnocovanie tepla získaného z geotermálneho vrtu“, hovorí Ing. Stanislav Gurský, konateľ spoločnosti AGRO GTV s.r.o.

Na závlahu rajčín sa používa ochladená geotermálna voda, ktorá je špecifická svojou kvalitou a vysokým obsahom minerálnych látok. Investícia do využitia geotermálneho vrtu a s tým spojený vznik spoločnosti AGRO GTV, vytvorili pracovné príležitosti pre nezamestnaných a mnohých záujemcov z okolia. V skleníku s rozlohou 1,59 hektára sa nachádza 26 000 priesad, každá má dve rastliny, spolu 52 000 rastlín.

Práve v týchto dňoch naplno dozrieva hlavná odroda LEVANZO a obľúbená odroda rajčín CHERRY, ktoré sa predávajú za cenu 4,40 € / kg. Ich prednosťou je, že dozrievajú priamo na koreni, nie v skladoch veľkopredajcov. Zberáme ich len v dokonale zrelom stave, aby svojou farbou, vôňou a pravou chuťou rajčín potešili tých najnáročnejších konzumentov. Zárukou ich zrelosti je strapcovitý zber. Strapce sú regulované na päť plodov, čím je zabezpečené rovnomerné dozrievanie celého strapca.

Predajné miesta spoločnosti AGRO GTV s.r.o. sa nachádzajú v Novákoch – časť Laskár, v Nitrianskych Sučanoch – časť Majer a najnovšiu predajňu sme otvorili v Prievidzi na sídlisku Zapotôčky na Šulekovej ulici. Rajčiny tento rok predávame s cenou od 2,30 € / kg. „Technológia pestovania je na báze hydroponického roztoku. Priesady sú vysadené do pestovateľských matracov z minerálnej vaty. Ide o takmer ekologické pestovanie, bez použitia chemických postrekov a pesticídov. Proti škodcom sú formou biologického boja nasadení predátori, ktorí ich požierajú. Rastliny opeľujú čmeliaky,“ vysvetlil Stanislav Gurský. Ide o holandsko-izraelskú technológiu, ktorej výsledkom v kombinácii s odbornosťou pestovateľov sú výborné rajčiny, oveľa kvalitnejšie ako ponúka dovoz. Predávame ich pod vlastnou ochrannou značkou AGRO GTV.

Časť produkcie putuje do veľkoobchodov a do vybratej obchodnej siete. Rajčiny je možné zakúpiť aj priamo v predajni AGRO GTV v Novákoch, v blízkosti skleníka alebo na odbočke starej nováckej cesty do skleníka, alebo v ostaných predajniach. Sortiment predajne je rozšírený o ponuku kvalitnej papriky od maďarského pestovateľa, rovnako dopestovanej na báze hydropónie. Sortiment paprík pozostáva z odrôd sladká, v Maďarsku známa pod termínom „hó“ ( sneh ) za cenu 3,59 € / kg a štipľavej papriky z odrody darras za cenu 0,59 € / kus.

Nejde o jedinú pestovateľskú aktivitu Hornonitrianskych baní Prievidza. Už viac ako dve desaťročia - od roku 1990 - baníci úspešne pestujú v bani, v hĺbke asi 300 metrov pod zemou vynikajúcu jedlú hubu s liečivými účinkami- hlivu ustricovitú. Dodávajú ju do obchodnej siete a do stravovacích a reštauračných zariadení v regióne hornej Nitry, momentálne dopyt prevyšuje ponuku. „V budúcnosti plánujeme predávať uhorky a cukrové melóny,“ doplnil Stanislav Gurský.

Prihláste sa a vložte PR článok

Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku

Zanzibar, ostrov tyrkysovej a priezračnej vody, bieleho piesku a skvelého jedla

Intímna hygiena – celoročná záležitosť

Letné horúčavy, kúpanie, hudobné festivaly, cestovanie – to sú nám známe situácie.

Rastie nám pokrivená generácia?

Zhrbené hlavy nad mobilmi či tabletmi niekoľko hodín denne. Čo hovorí odborník

Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji

Projekty na rozvoj cestovného ruchu majú šancu získať prostriedky od Pivovaru Šariš, ktorý patrí do spoločnosti Pivovary Topvar.