Sobota, 31. október, 2020 | Meniny má AurelaKrížovkyKrížovky

Prečo ísť do Bojníc? Od teraz aj pre vynovené námestie

Jedna z najrozsiahlejších rekonštrukcií centra Bojníc za posledné desiatky rokov začala na jar 2011, keď sa už tradične v meste pod zámkom začínala turistická sezóna.

„Iná alternatíva nebola. Podmienky získania peňazí z fondov Európskej únie sú totiž pevne stanovené a nemenné. Objavili sa kritické hlasy aj nespokojnosť. Napriek obmedzeniam si turisti cestu do Bojníc našli. Kto si dnes pozrie zrenovované námestie, dá mi za pravdu, že obmedzenia a drobné nepríjemnosti počas jednej letnej turistickej sezóny stáli za to,“ hovorí primátor Bojníc František Tám.

Spoločnosť STATES Považská Bystrica bola dodávateľom všetkých stavebných prác pri obnove Hurbanovho námestia. Začínala výmenou splaškovej kanalizácie a vodovodu, komplexne zrekonštruovala plynárenské zariadenia, vymenila verejné osvetlenie, uložila rozvody kamerového systému a telekomunikačné káble. Nasledovala úprava povrchu námestia, zelene, osadenie lavičiek a po zime aj ďalšie drobné úpravy, ako napríklad namontovanie kvetináčov s muškátmi na stĺpy verejného osvetlenia, ktoré tam predtým neboli.

V čom sa centrum mesta najviac zmenilo? Z pravej strany námestia úplne zmizla cesta, ktorá v posledných rokoch slúžila skôr ako parkovisko. Asfalt vystriedala zámková dlažba. Významná zmena nastala na začiatku pešej zóny, kde bol doteraz pamätník hrdinom z druhej svetovej vojny.

„Premiestnili sme ho na pokojnejšie a dôstojnejšie miesto vedľa kultúrneho centra,“ vysvetlil primátor.

V centre je po obnove trikrát viac lavičiek ako v minulosti, pribudli stojany na bicykle, tri osvetlené priechody pre chodcov, fontánka s pitnou vodou, sedací múrik, hodiny s teplomerom a pripravené sú aj stožiare pre vlajky Česka, Nemecka, Poľska a Talianska, teda krajín, v ktorých majú Bojnice partnerské mestá.

Primátor František Tám pripomína, že renovácii námestia nepadla za obeť ani jedna lipa. „Naopak, dve lipy malolisté pribudli.“

Rozsiahla rekonštrukcia Hurbanovho námestia stála viac ako 927-tisíc eur. Väčšina z tejto sumy bola uhradená z fondov Európskej únie, mesto muselo zo svojej pokladnice dať len približne 50-tisíc eur.

Napriek tomu, že hlavná časť rekonštrukcie bola dokončená, centrum Bojníc čakajú ešte ďalšie úpravy. Na konci parku pod zámkom, na mieste kruhovej výsadby by mala byť vybudovaná fontána. Mesto chce tiež zrekonštruovať chodník za kultúrnym centrom, ktorý spája parkovisko s námestím a obnovy by sa mala dočkať aj autobusová zastávka v blízkosti budovy známej ako Pivár.

Vynovené námestie bolo pre obyvateľov mesta a jeho návštevníkov otvorené na začiatku tohtoročnej letnej turistickej sezóny. Prvým podujatím, ktoré sa na ňom konalo, boli Dni majstrov Trenčianskeho kraja a jarmok, ktorý je organizovaný pri príležitosti Medzinárodného festivalu duchov a strašidiel.

Bojnice boli vždy krásne, po rekonštrukcii centra sú ešte krajšie. Preto vás všetkých pozývam do nášho malebného mesta, v ktorom na vás čaká množstvo nezabudnuteľných zážitkov,“ uzavrel primátor František Tám.

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Moringa a Ginkgo - pomocníci z prírody

Téma posilňovania zdravia je v dnešnej dobe veľmi populárna. Avšak, dosiahnutie perfektného zdravia vôbec nemusí byť tak náročné.

Pracujete? Vaše odvody zachraňujú podvýživené zdravotníctvo

Platíte odvody a dúfate, že ak ochoriete, zaplatia vám potrebnú liečbu? Pandémia a zlý návrh štátneho rozpočtu môžu veľa zmeniť.

1,6 milióna stavených na Trumpa! Kto bude mať pravdu?

Komunita alebo Bookmakeri?