Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Región Tirnavia ponúka na jeseň víno s históriou a umením

Nová turistická centrála regiónu Trnava – Trnava Tourism s jej partnermi pripravila pre sezónu jesene 2012, to najkvalitnejšie, čo destinácia v tomto období ponúka.

Trnava, 5.9.2012 - Nová turistická centrála regiónu Trnava – Trnava Tourism s jej partnermi pripravila pre sezónu jesene 2012, to najkvalitnejšie, čo destinácia v tomto období ponúka. Hodnotné víkendy, ktoré kombinujú vinárstvo, históriu, umenie a sezónnu gastronómiu propagujú región pod značkou Tirnavia.

Turistický región Trnava, ktorý spája mesto Trnava a niekoľko okolitých obcí s viac ako 8. storočí starou tradíciou vinárstva sa počas jesene 2012 zameriava na ponuku hodnotných víkendov s vinármi.

„Produktov okolo vína určených pre turizmus pribúda v poslednom čase aj na Slovensku, avšak produktov, ktoré by sa v tomto smere orientovali aj na možnosť príjemne stráveného víkendu s prenocovaním je zatiaľ minimum“, uviedol Andrej Kotlárik, výkonný riaditeľ Trnava Tourism, oblastnej organizácie cestovného ruchu.

Víkendy sú určené  nielen pre  fajnšmekrov vína, ale aj tých, ktorí sa k poznávaniu vinohradníctva, výroby a degustácie vína  ešte nikdy nedostali. V ponuke je 10 víkendov s prenocovaním s tými najlepšími vinármi z regiónu. Víkendy budú trvať od polovice septembra (1. víkend: 14. – 16.9.) do konca novembra (posledný víkend: 16. – 18.11.), vždy od piatka do nedele.  Pre všetky termíny sú pripravené špeciálne, cenovo zvýhodnené pobytové balíky s partnerskými ubytovacími zariadeniami. Hotely v kategórii tri a štyri hviezdičky a penzióny v historickom meste Trnava alebo neďalekých Smoleniciach ponúkajú 2 noci s raňajkami v kombinácii s vínnou tour, vrátane prepravy a prehliadkou mesta Trnava ako úvodu do histórie, nielen vinárstva v regióne v cene už od 65 EUR na osobu. Plne komfortný produkt, ktorý hosťom umožňuje pohybovať sa pri potulkách za vínom bez vlastného auta a v priateľskej atmosfére malej skupiny je orientovaný hlavne na potenciálnych záujemcov zo stredného alebo východného Slovenska. Práve v tejto časti Slovenska má región Tirnavia ambíciu presadiť sa ako kvalitná vinárska destinácia.

Vínne tour kombinujú návštevu tých najkvalitnejších oblastných vinárstiev, najkrajších vinohradov a degustácie za osobnej prítomnosti majstrov vinárov. Nebudú chýbať napr. vinárstvo Víno Mrva & Stanko s ocenením “Vinárstvo roka 2010”, Karpatská Perla – vinárstvo roka 2011 alebo vinárstvo Terra Parna, ktoré vkusne spája starú vinársku tradíciu s modernou architektúrou a malebnými vinicami.

Na výber budú v sezóne 2012 víkendy so štyrmi druhmi vínnych tour. Väčšinu zastupujú „vinárske soboty“,  ktoré skombinujú zážitok z návštevy vždy „trojice“ alebo „dvojice“ vinárstiev v  regióne. Pre november je ponuka rozšírená o víkendy s prenocovaním v spojení so známym „Dňom vínnych pivníc v Trnave 2012“, kedy bude cesta po stopách dobrého vína viesť výlučne uličkami a pivnicami starobylého mesta alebo v spojení s dvojdňovým poznávaním časti Malokarpatskej vínnej cesty počas „Dňa otvorených pivníc 2012“. Pre hostí ubytovaných v regióne je aj pre tento prípad pripravený mikrobus na prevozy od vinárstva k vinárstvu.

Program víkendov dopĺňa aj ponuka piatkových koncertov vážnej hudby, ktoré pripravia hodnotný zážitok buď v niektorom z historických kostolov Trnavy  -  Malého Ríma alebo v  architektonickom skvoste mesta – nedávno zrekonštruovanej židovskej „Malej synagóge“. Už prvý vinársky víkend v regióne je možné spojiť si koncertom z medzinárodného festivalu Trnavské organové dni 2012. Záverečný koncert na historických organoch baziliky sv. Mikuláša zahrá práve v piatok 14. septembra jeden z najvýznamnejších organistov súčasnosti - organista parížskeho chrámu St. Sulpice Daniel Roth. Okrem jubilujúceho storočného veľkého romantického organa z roku 1912 zaznie na koncerte aj čerstvo zreštaurovaný barokový organ Valentína Arnolda z roku 1783. Rovnako v piatok môžu záujemci ochutnať sezónne gastronomické špeciality. Ponúkajú ich niektoré z partnerských ubytovacích zariadení.

Na sobotné predpoludnia sú pripravené prehliadky mestom Trnava. Okrem iného ozrejmia význam vinohradníctva v regióne, keď patrila Trnava v stredoveku medzi najväčšie vinohradnícko-vinárske centrá v Uhorsku a niesla v ňom pozíciu jedného z najväčších obchodníkov s vínom. Na sobotu večer sa môžu tešiť hlavne, ale nielen, páni, ktorí si z ponuky môžu vybrať a vyskúšať jedinečnú noc v miestnom kasíne. Nedeľný tip predstavuje nový golfový areál v Trnave alebo dedinka Smolenice povestná svojim romantickým zámkom. Víkend v regióne Trnava je možné ukončiť priamo v Smoleniciach degustáciou jednej z najlepších medovín nielen na Slovensku, ale aj vo svete.

Viac informácií na:

www.trnavatourism.sk

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line