Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Peter Pišťanek: 170 rokov od stvorenia sveta menom Pilsner

Od Meštianskeho pivovaru k Plzeňskému Prazdroju

Od Meštianskeho pivovaru k Plzeňskému Prazdroju

Na sklonku 19. storočia Plzenčania zavŕšili premenu pôvodne relatívne malého pivovaru na vyspelý moderný podnik, najväčší pivovar v Rakúsku-Uhorsku. Nové storočie prežívali s patričným sebavedomím a optimistickými očakávaniami. Dôkazom toho bola aj výstavba monumentálnej dvojoblúkovej brány k meštianskemu pivovaru, ktorej základný kameň položili v rámci osláv 50. výročia jeho založenia. Bránu dalo postaviť mesto Plzeň a po dokončení ju darovalo pivovaru. Dnes je jedným zo symbolov pivovaru Plzeňský Prazdroj a mesta Plzne.

Nové milénium sa pre Meštiansky pivovar začalo splnením ďalšej méty: v roku 1902 dosiahol výstav piva 750 000 hl a v roku 1913 presiahol magickú hranicu jedného milióna hektolitrov. Ďalší rozvoj však zabrzdili nešťastné udalosti v Sarajeve so známymi následkami.

Po prvej svetovej vojne, rozpade Rakúska-Uhorska a vzniku samostatnej Československej republiky kapacita pivovaru umožňovala výstav 1 000 000 hl, no vzhľadom na hospodársku situáciu a krízu v 20. rokoch sa tieto čísla nikdy nedosiahli.

Pilsner Urquell si však aj naďalej udržiaval svoje výsadné postavenie medzi pivami celého sveta.

V posledných mesiacoch 2. svetovej vojny sa stal pivovar cieľom spojeneckého náletu, čo si odniesli budovy sladovní, spiliek a dielní. Po oslobodení Plzne americkou armádou sa zničené objekty začali bez meškania uvádzať do pôvodného stavu. Až v roku 1965 sa znova podarilo – stále v podmienkach tradičnej technológie - dosiahnuť výstav 1 005 000 hl piva a tým sa vyrovnať produkcii z roku 1913(!).

Z dnešného pohľadu sa zdá ako zázrak, že v takých nežičlivých podmienkach sa darilo zvyšovať výrobu a zaisťovať požadovanú úroveň, vrátane narastajúcich nárokov na biochemickú kvalitu piva. Bolo to aj vďaka enormnému nasadeniu a lojalite stovák pracovníkov Plzeňského Prazdroja k „svojej“ značke. Našťastie aj v šesťdesiatych rokoch sa Plzeňský Prazdroj ukázal byť ako ideálny exportný artikel.Po biede povojnových rokov došlo teda na začiatku 60. rokov k novému rozmachu. Jednou z prvých lastovičiek bola napríklad nová plniaca linka s ročnou kapacitou 100 miliónov pollitrových fliaš, ktorú uviedli do prevádzky roku 1967.

Pivovar sa aj napriek modernizácii stále uberal cestou maloobjemových jednoduchých medených varní s priamym ohrevom, čo bola dôležitá vec pre zachovanie typu piva. V roku 1959 na pôde pivovaru vznikla vlastná výskumná skupina a na základe jej päťročnej práce sa jednoznačne dokázalo, že práve systém malých medených varných nádob s priamym ohrevom má pre senzorické vlastnosti plzenského piva zásadný význam. Alfou a omegou pre vedenie podniku preto bolo zapracúvať do technológie len také zmeny a modernizácie, ktoré nepozmenia typický charakter, chuť a vysokú kvalitu piva Pilsner Urquell. Starostlivý výskum dokázal, že pri dokonalej regulácii teplotného režimu pri kvasení a dokvasovaní bude možné prejsť pri výrobe piva Pilsner Urquell z malých pôvodne drevených kadí na väčšie kovové kvasné kade a ležiacke tanky a neskôr na veľkoobjemové fermentory. V roku 1988 uviedli do prevádzky novú sladovňu , čím sa splnil dlhodobý zámer, aby pivovar mal vlastnú výrobu sladu. Tieto zmeny sa diali pod vedením sládka Iva Hlaváčka, ktorý pivu neskonale rozumel a za jeho vedenia dosiahol Prazdroj rekordný výstav 1 400 000 hl (rok 1983).

Po prevrate v novembri 1989 nastávajú aj pre Plzeňský Prazdroj celkom nové časy. Po privatizácii vzniká 1. mája 1992 akciová spoločnosť Plzeňské pivovary. Nasledujú masívne investície do technologického rozvoja a do rozvoja obchodnej a distribučnej siete. V roku 1994 vzniká akciová spoločnosť Plzeňský Prazdroj. V roku 2002 sa Plzenský Prazdroj, a. s., stáva súčasťou globálneho koncernu South African Breweries plc. čo mu ešte viac otvorí dvere do sveta.

Aj napriek zmenám, ktorými pivovar v Plzni prešiel, sa v Plzni varí ležiak Pilsner Urquell stále podľa rovnakej receptúry. Senzorické i biochemické analýzy jednoznačne hovoria jedno: že Pilsner Urquell je ten istý, ako za čias Josefa Grolla a ďalších slovutných sládkov z 19. storočia.

(Koniec)

Použitá literatúra

Michael Jackson: Encyklopedie piva (Praha, 1994)

Filip Jenč a kol.: Alkohol jako lék (Praha, 1998)

Gabriela Basařová – Ivo Hlaváček: České pivo (Pacov, 1999)

prof. Eduard Jalowetz: Plzeňské pivo ve světle praxe a vědy (Plzeň, 1999)

Archiv Plzeňského Prazdroje: Kronika Plzeňského Prazdroje 1842-1881 (rukopis)

Skryť Vypnúť reklamu

Skryť Vypnúť reklamu

Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností

Tesco si plne uvedomuje svoju zodpovednosť pri zásobovaní obyvateľov Slovenska potravinami.

Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?

Netradične ho oslávili v BILLA.

Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant

Grant vo výške 30 000 eur môžu vybrané subjekty získať vďaka charitatívnemu behu No Finish Line