Rok ukončených európskych projektov v Bojniciach

Mesto Bojnice v roku 2012 zberá úrodu. Zasiali sme a starali sme sa počas rokov 2009 až 2011, v tomto roku sa naplno prejavili výsledky trpezlivej práce. Mesto nám skrásnelo, majetok sme si zveľadili.

Začiatkom roku, k 1.1.2012 sme zaradili do majetku nové verejné osvetlenie na uliciach Školská a Nemocničná. Projekt s názvom „Modernizácia verejného osvetlenia mesta Bojnice“ podporila sumou 247 246,05.- € ( 95 %) európska únia v rámci Operačného programu Konkurencieschopnosť a hospodársky rast. . Realizáciou projektu sme vymenili verejné osvetlenie na najdlhšej ulici - Školskej a na najfrekventovanejšej – Nemocničnej. Spolu bolo vymenených 78 svietidiel a nainštalované 3 nové, technicky vyhovujúce elektrorozvádzače. Nakoľko spoločne s prácami na rekonštrukcii verejného osvetlenia prebiehali aj rekonštrukcie rozvodov plynu a káblov v majetku spoločnosti DIGI Slovakia, spoločnými silami sme zrekonštruovali povrch chodníka na Školskej ulici. Nanovo a podľa platnej normy sme osvetlili 7 priechodov pre chodcov.

Rekonštrukcia a rozšírenie Zariadenia pre seniorov – Domov dôchodcov Bojnice bola oficiálne ukončená posledným februárovým dňom roku 2012. V rámci Regionálneho operačného programu – Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálnoprávnej ochrany a sociálnej kurately mesto Bojnice získalo nenávratný finančný príspevok vo výške 357 048,27 €, čo predstavuje 95 % oprávnených nákladov na projekt. Kapacita Domova dôchodcov sa rekonštrukciou dvoch pavilónov rozšírila o 18 lôžok, nakúpili sme postele, skríne, dokúpili počítače. Očakávame, že sa prejaví zníženie energetickej náročnosti budovy zateplením fasády o 16 %. Pre imobilných klientov a pre uľahčenie práce zamestnancov sa vybudovalo zdvíhacie zariadenie - výťah. Projektom bolo vytvorených 5 pracovných miest, z toho 2 miesta pre mužov a 3 pre ženy.

Rekonštrukcia centrálnej časti mesta je úspešný projekt, o ktorom vie asi každý návštevník mesta Bojnice. Nedá sa prehliadnuť nové osvetlenie, záhony, dlažba, lavičky, koše, fontánka s pitnou vodou... Hoci mesto Bojnice bolo a je pripravené na rekonštrukciu celého námestia , bohužiaľ nastavenie podmienok Regionálneho operačného programu, Opatrenie 4.1 Regenerácia sídiel, sa vzťahovalo k počtu obyvateľov mesta k dátumu podania žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Poskytnuté prostriedky postačovali len na cca 70 % plochy námestia. Cieľom projektu v hodnote 981 640,29 € bola premena námestia a zvýšenie bezpečnosti v tomto priestore.

Dnes už pripravujeme nové projekty. Stavebné povolenie na rekonštrukciu parkoviska za Kultúrnym centrom Bojnice máme pripravené a čakáme iba na vhodnú výzvu, aby sme požiadali o nenávratný finančný príspevok. Chceme urobiť naše mesto ešte atraktívnejšie a zaujímavejšie, aby sa tu každý obyvateľ a návštevník cítil dobre. Využívame každú možnosť, preto sa aktívne zapájame do vyhlásených grantov. V súčasnosti môžeme získať prostriedky aj z Nadácie VÚB Poklady môjho srdca.

Hlasujte prosím aj Vy, aby sme získali dostatočný počet hlasov a národnú kultúrnu pamiatku zrekonštruovali do pôvodnej krásy.

Ďakujem všetkým, ktorí dali a dajú hlas mestskej bráne v Bojniciach.

Hlasujte tu: http://www.vub.sk/brany/

František Tám, primátor mesta

Prihláste sa a vložte PR článok

Moskva alebo Petrohrad?

Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?

Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni

Nový článokHB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu