Ctibor Caban: Každý človek je jedinečnou osobnosťou

Plastický chirurg a riaditeľ záchrannej služby Ctibor Caban pôsobí v Lučenci aj v Leviciach. Regionálne rozdiely vníma veľmi citeľne.

Môžete popísať vašu profesnú genézu?

- Po absolvovaní Jesseniovej Lekárskej fakulty v Martine som v roku 1995 začal pracovať na chirurgickom oddelení lučeneckej nemocnice pod vedením profesora Mazucha. Od roku 2000 som pôsobil na klinike plastickej chirurgie F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, ktorú viedol a doteraz úspešne vedie primár MUDr. Ján Lehocký, ktorému vďačím za mnoho profesionálnych, ale aj ľudských „know-how“. Tohto človeka si nesmierne vážim pre jeho ľudský prístup nielen k pacientom, ale aj k personálu kliniky. Som šťastný, že som mohol vstrebávať základy plastickej chirurgie  pod vedením človeka ako primár Lehocký. Popri chirurgických disciplínach som od univerzitných čias inklinoval  k „záchranke“ a popri štúdiu na univerzite som pracoval ako záchranár v poobedných a nočných službách v martinskej nemocnici. To je pre mňa neoceniteľná skúsenosť, z ktorej mnohokrát čerpám aj dnes. V roku 2006 som absolvoval atestáciu z odboru plastická chirurgia a v ten istý deň sme začali činnosť novozriadenej záchrannej zdravotnej služby v Poltári a Kokave nad Rimavicou. 1. jún považujem v mojom živote za najkrajší a najhektickejší, aký kedy bol. Tento deň som úspešne atestoval a od polnoci sme začali zachraňovať tam, kde dovtedy bola záchranka skôr raritou. Potom už nasledovala súkromná prax plastického chirurga a riaditeľa záchrannej služby. Pretože obidve povolania, a pre mňa  našťastie aj záľuby, si vyžadujú veľa času, zameral som sa v súčasnosti na problematiku svojej špecializácie, čím je plastická chirurgia, ale s radosťou odslúžim aj niekoľko služieb na „rýchlej“ .

Plastická chirurgia dokáže zázraky, s akými požiadavkami sa na vás dámy obracajú?

- Od tých najjednoduchších po mimoriadne bizarné. Nedá mi nespomenúť môjho Pána učiteľa z Prahy Doc. MUDr. Jana Měšťáka (veľké P nie je preklep), ktorý ma okrem časti svojho umenia v plastickej chirurgii naučil rozumieť tomu, čo klient naozaj chce a potrebuje, hoci je to skryté hlboko za tým, čo vám povie. Do smrti si budem pamätať jeho odpoveď na absolútne nereálne predstavy o plastickom zákroku: „Přijeď, holko, já Ti to rozmluvím.“ Naučil ma povedať  NIE v prípadoch, keď predstava klienta bola v rozpore s možnosťami alebo s dobrým výsledkom plánovanej operácie. Vtedy je otázka financií bezpredmetná. Väčšina ľudí, ktorí vyhľadajú služby plastického chirurga, však jasne definuje problém a svoju predstavu, čo by chceli upraviť. Veľmi mi pomáhajú predoperačné konzultácie, kedy sa s klientom dopracujeme ku zhode na tom, čo on chce a čo ja viem a môžem urobiť. Niekedy sa stretneme aj viackrát, riešiť očakávania a predstavy po operácii je neskoro. Ale späť k vašej otázke. Najčastejšie sa v estetickej plastickej chirurgii pri väčších operačných zákrokoch rieši problematika prsníkov, brucha, poklesu tváre, viečok a odsatie tuku z problémových partií.

Čo muži, využívajú tiež estetickú chirurgiu?

- Áno, muži tiež objavili možnosti plastickej chirurgie, aj keď to navonok neprezentujú tak spontánne ako ženy. Najčastejšie si dávajú upraviť pokles viečok, odsatie tuku, tzv. facelift, čo je celkové podvihnutie tváre, podstupujú plastickú modeláciu uší a iné menšie zákroky.

Vo vašom zozname klientov, ktorým ste pomohli ku kráse, sa nachádzajú aj mená celebrít?

- Áno, sú, ale z pochopiteľných dôvodov  ich nebudem menovať. Aj keď mám celkom vážny problém niekoho označiť ako „celebrita“ . Pomenoval by som ich skôr ako mediálne známe osoby. Sú to ľudia ako ostatní a tiež majú vrásky, pokles viečok, možno odstávajúce uši, ochabnuté brucho po pôrode a chcú s tým niečo urobiť.

Spolupracujete aj so psychológom?

- Áno, veľmi si vážim psychológov Ľuda Dobšoviča a Moniku Guľášovú. Nech mi odpustia, ale neviem, aké majú akademické tituly, preto ich neuvádzam, ale ako ich poznám, snáď mi to prepáčia. Ich rady používam vo svojej profesionálnej praxi denne. Počas predoperačných konzultácií sa snažím zistiť, či problémom je naozaj to, čo klient prezentuje, alebo problém je ukrytý hlboko v hlave. Obdivujem obidvoch spomínaných psychológov, ako vedia pomenovať veci, ktoré sa snaží klient vedome alebo nevedome ukryť. Niekedy je dôvodom návštevy plastického chirurga banálna hádka medzi partnermi a vtedy je rada psychológa na nezaplatenie. Určite pomáha odlíšiť skutočný problém klienta od momentálneho vzplanutia a nadšenia pre zmenu.

Cesta ku kráse stojí peniaze. Koľko u vás stoja jednotlivé zákroky?

- Odpoviem protiotázkou, ak dovolíte. Koľko stojí auto? Tým chcem povedať, že každý človek je jedinečnou osobnosťou. Cena zákroku sa nedá paušalizovať. Je to výsostne individuálna záležitosť, ktorú si dohodneme vždy pred zákrokom. Samozrejme, orientačné ceny sú uvedené v cenníku umiestnenom v čakárni mojej ambulancie v Lučenci a tiež na webovej stránke privátnej kliniky Mediklinik, v ktorej pracujem a som odborným garantom v odbore plastická chirurgia. Všeobecne však môžem povedať, že ceny estetických výkonov na Slovensku sú v porovnaní so zákrokmi v Rakúsku, Taliansku alebo Švajčiarsku pri rovnakých zákrokoch a použití rovnakých materiálov nižšie až o polovicu až dve tretiny. Rozdielom je cena práce.

Pôsobíte v Lučenci, ale napríklad aj v Leviciach. Ako vnímate regionálne rozdiely?

- Veľmi citeľne. Už blízkosť Bratislavy a tým aj ekonomicky silnejšieho regiónu sa prejavuje na množstve klientov, a to nehovorím o klientele z Rakúska, Švajčiarska alebo aj Ruska. Každý má rád komfort, preto presun autom z letiska vo Viedni do Levíc je pre klientov prijateľný. Na operáciu na mieste tak vzdialenom od diaľnice by sa určite nahovoriť nedali.

Nerozmýšľali ste odísť do zahraničia?

- Úprimne odpoviem, že áno. Bolo to po absolvovaní fakulty. Niekoľkokrát som navštívil príbuzných v USA a bol som ohromený rozdielmi a úrovňou života tam a tu. Podotýkam, že to bolo pred viac ako 20 rokmi. Čím častejšie som v USA pôsobil, tým viac som si všímal aj realitu za „pozlátkou“. Momentálne o odchode do zahraničia neuvažujem. Snažím sa pozitívne skúsenosti z pobytov na zahraničných klinikách aplikovať tu doma. Všade sa nájde niečo, čo sa vryje do mysle a dá sa použiť aj na Slovensku. Ja často vo svojej praxi používam skúsenosti z Pekingu, Palerma, Pittsburghu, Orlanda, ale najmä z Prahy a Brna, kde sú naozaj špičkoví plastickí chirurgovia a zároveň aj perfektní ľudia a priatelia.

Ako relaxujete?

- Času na relax mám naozaj málo, preto sa ho snažím využiť na maximum. S priateľmi z branže - medicíny a z muzicírovania v minulosti - sme si založili hudobnú kapelu Doctor Rock. Hráme pre svoje potešenie a pre kamarátov. Dôležité je, že sa vieme stretnúť, porozprávať. Toto je pre mňa relax v pravom zmysle slova. Momentálne žijem s priateľkou v očakávaní potomka, ktorý by mal prísť začiatkom mája. Neskutočne sa na to teším, bude to moja prvá skúsenosť byť otcom. Keď mi náhodou ostane trochu času, vyjdem si do lesa s kamarátmi na poľovačku, v lete milujem more, plavbu na plachetnici, zimu „nemusím“. Zabudol som podotknúť, že prvým krokom k relaxu je vypnúť si mobil a internet, aj keď je to niekedy naozaj ťažké.

Osobnosť by mala mať aj morálne mantinely, za ktoré by nemala zájsť. Aké sú tie vaše?

- Čiastočne som to už naznačil. V profesionálnej praxi viem povedať nie. Keď som presvedčený, že sa s klientom v predstave nezhodneme, odporučím mu iné pracovisko. Mojím krédom je dodržať anonymitu klientely za každú cenu. Ako bežný človek si vážim ľudí, ktorí dodržia slovo. Snažím sa robiť to isté.

Ste rodák z Lučenca, ako vnímate toto mesto?

- Myslím si, že má na viac. Na to, že je vo svetovom ponímaní v podstate minimestom, tu na môj vkus pôsobí príliš veľa lobistov, tzv. vplyvných ľudí, čo mestu neprospieva. Nerád by som sa patriotov dotkol označením „minimesto“, ale mám jednu nezabudnuteľnú skúsenosť z Číny, kde som sa pýtal domácich, čo to je Guangzhou. Povedali, že také malé mesto pri Hong Kongu. Keď som tam priletel, vysvitlo, že toto malé mesto má 14,5 milióna obyvateľov. Mám pocit, že Lučenec stagnuje, nevidím posun vpred.

Čo vás vie nahnevať?

- Faloš, ľudia, ktorí svoj voľný čas vypĺňajú intrigami, ohováraním a zlobou. Nechápem to.  Posledne ma veľmi nahnevala správa z médií, že mesto Lučenec musí vrátiť vyše 200 000 €, čo je viac ako 6 miliónov bývalých korún, z eurofondov. Hádam pochybil niekto konkrétny a dúfam, že sa prípad nezametie pod koberec, ako sa to, žiaľ, často stáva. Hnevá ma platiť nemalé dane mestu na prípadné kamarátšafty a pritom si rozbíjať auto na tankodróme po celom meste.

Skúste sa charakterizovať, aký je lekár Ctibor Caban doma?

- Ťažko je posudzovať sám seba, preto môj názor berte ako čisto subjektívny, prosím. Som úplne normálny bežný človek. Oblečiem si tepláky, občas vynesiem smeti, sem-tam niečo opravím, ak sa podarí, snažím sa venovať partnerke a tráviť s ňou čo najviac času, aj keď sa mi to veľmi nedarí. Našťastie to chápe. Veľmi si vážim rodinné zázemie, ktoré pre mňa vytvára.

Aké sú vaše plány do budúcnosti?

- Klasik povedal: „Nemaj plány do budúcnosti a nebudeš sklamaný.“ Radšej by som hovoril o predstavách, ktoré sa mi, dúfam, splnia. Chcem byť dobrým otcom môjho dieťaťa, oporou mojej úžasnej partnerke, dokončiť rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky – kaštieľa v Malej Vsi a užívať si plusy a mínusy stredného veku. Vo svojej špecializácii by som chcel pokračovať v práci vo svojej praxi v Lučenci a Leviciach a veľmi nerád by som sa vzdal praxe v záchranke. Je to niečo diametrálne odlišné od plastickej chirurgie, ale baví ma to.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.