Čo je fosforitan a ako môže vplývať na trávnik?

Fosfor je nevyhnutnou súčasťou výživy rastlín. Rastliny ho prijímajú a využívajú vo forme fosforečnanu PO4. Fosforitan PO3 je veľmi podobný fosforečnanu – rozdiel je len v jednej molekule kyslíku.

ALE, tam  kde je fosforečnan nevyhnutný pre rast, nemôže byť ako zdroj fosforu  využitý fosforitan. A čo je dôležitejšie, fosforitan by ani nemal byť  aplikovaný u rastlín s deficitom fosforu.

Fosforitan, odvodený od kyseliny fosforitej,  je fototoxický a musí byť vždy upravovaný nejakou neutralizačnou substanciou, napr. hydroxidom draselným, výsledkom čoho je  fosforitan draselný. Ten je v súčasnosti prezentovaný ako biostimulant a odporúčaný ako prostriedok na redukciu plesne snežnej (Microdochium nivale).

Musíme teraz zodpovedať dve otázky:
Skutočne fosforitan potláča výskyt plesne snežnej? A ak áno ako a prečo?

ČÍTAJTE ĎALEJ TU:

Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva

Technologickí lídri už majú jasno v tom, čo bude vládnuť svetu IT v roku 2019.

Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny

Jarné prázdniny sú ideálne na spoločnú dovolenku so zábavou špeciálne pre deti.

Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018

13. ročník vyhodnotenia a udeľovania Ceny Združenia pre rozvoj slovenskej architektúry a stavebníctva ABF Slovakia Bakalár 2018

Jedli ste už ružovú čokoládu?

Do rodiny horkej, mliečnej a bielej čokolády pribúda po 80 rokoch nový člen