Čo je fosforitan a ako môže vplývať na trávnik?

Fosfor je nevyhnutnou súčasťou výživy rastlín. Rastliny ho prijímajú a využívajú vo forme fosforečnanu PO4. Fosforitan PO3 je veľmi podobný fosforečnanu – rozdiel je len v jednej molekule kyslíku.

ALE, tam  kde je fosforečnan nevyhnutný pre rast, nemôže byť ako zdroj fosforu  využitý fosforitan. A čo je dôležitejšie, fosforitan by ani nemal byť  aplikovaný u rastlín s deficitom fosforu.

Fosforitan, odvodený od kyseliny fosforitej,  je fototoxický a musí byť vždy upravovaný nejakou neutralizačnou substanciou, napr. hydroxidom draselným, výsledkom čoho je  fosforitan draselný. Ten je v súčasnosti prezentovaný ako biostimulant a odporúčaný ako prostriedok na redukciu plesne snežnej (Microdochium nivale).

Musíme teraz zodpovedať dve otázky:
Skutočne fosforitan potláča výskyt plesne snežnej? A ak áno ako a prečo?

ČÍTAJTE ĎALEJ TU:

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.