Hospodárenie s vodou -základ udržateľného rozvoja

Je všeobecne známy fakt, že zemská klíma sa mení. Veľká Británia a oblasť západnej Európy zažíva čoraz častejšie extrémy počasia - ako napr. tuhé zimy roku 2009 a 2010, či suchú jar 2012.

Sme svedkami extrémnych búrok a silných dažďov. Zároveň sa musíme vysporiadať aj s obdobiami sucha, ktoré sú intenzívnejšie a trvajú dlhšie ako v minulosti. Spojené štáty tiež zažili v uplynulom období neuveriteľné dôsledky zmeny klímy, svedčí o tom rekordný počet  vĺn horúčav a hurikánov, hlavne v severovýchodnej oblasti.

Nehľadiac na to, v akej lokalite sveta sa nachádzate, zmena klímy majú významný vplyv na manažment vodných zdrojov. Voda je jedným z najdôležitejších hospodárskych, sociálnych a environmentálnych faktorov pre akýkoľvek golfový rezort a je absolútne nutné ju chrániť bez ohľadu na zdroj, klímu alebo lokalitu.

Neuvážené použitie, plytvanie, či znečistenie tohto životodárneho a vzácneho zdroja je neospravedlniteľné.

Opatrenia vedúce k diverzifikácii vodných zdrojov, zlepšeniu povrchového odvodnenia a zníženiu celkovej spotreby vody je treba prijať čím skôr. Vyhnete sa tak neustálemu zvyšovaniu nákladov, problémami so suchom, nepravidelnými dodávkami či kolísajúcou kvalitou vody.

Odolný trávnik

Kvalitný a odolný trávnik je najdôležitejším aktívom golfového klubu. Aby zostal zdravý  a poskytol kvalitný hrací povrch je nutná závlaha.

1. Je váš trávny druh alebo kultivar vhodne vybraný pre danú klímu a typ pôdy?
  2. Zavlažujete preto, aby trávnik vôbec prežil alebo aby ste získali čo najlepšiu možnú farbu?
  3. Je vaša agronómia a ochrana pred chorobami rutinná, alebo ju prispôsobujete meniacim sa podmienkam?
  4. Ste si istí, že riziká vyplavovania, odtekania a úletu pri aplikácii postrekov sú absolútne minimalizované?

Tieto otázky a mnoho ďalších by ste si mali položiť, aby ste zistili, či dokážete efektívne využiť každú kvapku vody, ktorú spotrebujete, ktorá dopadne na vaše ihrisko, alebo ním pretečie.

Peniaze padajú aj z neba

Vysoká hospodárnosť vo využívaní a spotrebe vody môže priniesť extra výnosy, čo sa hodí najmä v období šetrenia. Prístup typu „každá kvapka sa počíta“ (nielen v údržbe, ale aj v dizajne golfového ihriska) vám ušetrí peniaze, pomôže udržať kvalitu trávnika po celý rok a dá vám pozíciu lídra v oblasti udržateľného rozvoja. Každý štvorcový meter plochy, ktorú prestanete zavlažovať, zminimalizuje spotrebu a náklady. Komu by sa to v súčasnej ekonomickej situácii nepáčilo?  A ak to takto robíte, dajte o sebe vedieť, prezentujte to.

Inovácie & nové technológie

Na trhu existuje veľké množstvo inovácií a efektívnych technológií, ktoré vám pomôžu vodu využívať rozumne. Zavlažovacie systémy sú snáď najdôležitejšie, regulátory tlaku v potrubí  a správne nastavené postrekovače dokážu znížiť celkovú spotrebu vody a inteligentné riadiace systémy poskytujú rôzne potrebné dáta o časoch, aplikáciách a množstvách.

Tipy, ako zlepšiť hospodárenie s vodou:

1. Pozorne sledujte vašu spotrebu – ak budete mať prehľad koľko a kde spotrebujete, budete to môcť vyhodnotiť  a zamerať sa na konkrétne oblasti.

2.  Veďte si záznamy – sledujte a zaznamenávajte zrážky, ktoré dostanete ako výstup z meteo stanice spojenej so zavlažovacím systémom.  Pomôže vám to vytvoriť „výsledovku“ na jednej strane s prijatými zrážkami a na strane druhej s odparenými množstvami. Tieto dáta bývajú aj online, takisto ako iné informácie týkajúce sa klimatických podmienok, stačí len pohľadať na internete.

3. Zalievajte ručne  -  ak máte nejaké problémové oblasti, napr. suché miesta na greenoch, ručná zálievka daného miesta bude omnoho efektívnejšia ako zapnutie celého závlahového systému.

4. Pravidelne kontrolujte – vizuálna kontrola spolu s chemickými a biologickými  testami vám dajú istotu, že vaše aktivity nevedú k znižovaniu kvality vody. Investujte aj do vhodných technológií na čistenie odpadových vôd.

5. Diverzifikujte svoje zdroje – pokúste sa prehodnotiť odber z hlavnej vodovodnej siete a používanie pitnej vody na zavlažovanie vášho ihriska.  Dokážete zbierať a skladovať dažďovú vodu, príp. vodu stekajúcu z nepriepustných povrchov ako napr. strechy, cesty, parkoviská? Dokážete recyklovať šedú odpadovú vodu alebo prečistenú vodu z ČOV?

6. Využite udržateľné odvodňovacie techniky, ktoré zachovajú vodný predel a prirodzený kolobeh vody. Filtrujte znečisťujúce látky, zvyšujte množstvo vegetácie a jej druhov.

7. Zistite, kam voda z vášho ihriska odteká, čo sa s ňou stane.  Má z nej niekto úžitok? Možno by mohla byť vyvedená do nízko položených mokrín či vodných tokov a recyklovaná späť do klubu.

Ďalšie tipy nájdete na www.golfonline.sk

Prihláste sa a vložte PR článok

Energetici predávajú nevyužívaný majetok

Dve spomedzi najvýznamnejších spoločností zo stredného Slovenska chystajú veľký výpredaj desiatok nevyužívaných nehnuteľností.

Posledných 30 r. cena fotovoltických panelov klesla 100 násobne

V roku 1977 stál 1 Watt fotovoltického panelu 76 dolárov, dnes stojí 0,31 dolára...

Trendy udržateľnej architektúry

Katedra architektúry zo Stavebnej fakulty STU v Bratislave bola tento víkend na Design days 2017 v obchodnom dome Styla!

Volkswagen T-Roc: ofenzíva v triede SUV

Volkswagen T-Roc chce preraziť v segmente vďaka svojej Roc(k)ovej povahe.