Športové trávniky - závlaha a manažment vody

Závlaha a manažment vody zažívajú ťažké a neisté časy. Rozpočty sa znižujú k úplnému minimu. Klimatické zmeny vyvolávajú obavy. Jedna vec je však istá. Voda je nevyhnutná, aby rastliny prežili.

A zámerne sme použili slovo prežili, nie rástli. Golf nie je poľnohospodárstvo, cieľom teda nie je maximálna úroda, cieľom je nájsť krehkú rovnováhu medzi rastlinou, jej životom a kvalitou hry. Viac ako 90% rastlinných tkanív sa skladá zo životodárnej tekutiny. Tá prispieva k ochladzovaniu rastliny, k udržaniu jej správneho vnútrobunkového napätia a pôsobí aj ako zásadný dopravný systém pre živiny a chemické látky.

V tomto článku sa zameriame na ochranu vody ako zdroja života a zásady jej využívania v krátkodobom, strednodobom a dlhodobom horizonte.

Krátkodobý horizont

Aerácia,  tj.prevzdušňovanie, je určite základná operácia v systéme údržby trávnika. Hlboké prevzdušňovanie, a to akýmkoľvek spôsobom, zvýši množstvo koreňovej biomasy, podporuje hlboké zakorenenie a poskytuje tak trávniku väčšiu príležitosť dostať sa k dostupnej vode. Treba však povedať, že aj povrchové prevzdušňovanie a neustále úsilie o kontrolu plsti, podporuje väčšiu infiltráciu a umožní rose preniknúť ku koreňom ešte pred tým, než sa odparí. Použitie vlhčiacich činidiel je ďalším pomocníkom pri zbere tohto objemovo síce neveľkého, ale zato prírodného a bezplatného zdroja.

Zvyšovanie výšky kosenia, ponechanie skosených častí porastu na hracej ploche ako mulč a kosenie ostrými vretenami kosačiek bude minimalizovať poškodenie listov a  hrať ďalšiu, síce malú, ale významnú úlohu v zachovaní vlhkosti..

Používanie prípravkov na reguláciu rastu je dnes čoraz bežnejšie. Trendom je skracovanie dĺžky internódií tráv, tým pádom hustejší porast a bohatšia koreňová zóna. Výťažky z morských rias a pôdne kondicionéry taktiež hrajú svoju úlohu vo všeobecnom zvyšovaní kvality koreňovej sústavy. Časy, kedy sa do pôdy dostávalo kvantum nešpecifikovateľných chemikálií, negatívne vplývajúcich na pôdne častice, ničiacich faunu a všetky užitočné mikroorganizmy, sú dávno preč.

Zmena a ovplyvňovanie vlastností porastu smerom k väčšej tolerancii voči suchu a soli sa dá dosiahnuť len prostredníctvom postupného dosievania nových kultivarov.  Zamyslite sa nad všetkými týmito faktormi, ktoré môžu mať síce neveľký, ale zato významný vplyv na zachovanie vodných zdrojov.

Ďalej je treba venovať pozornosť používaniu vody a zavlažovaciemu systému samotnému. Veľa môžete dosiahnuť kontrolou systému mimo sezóny alebo na jej začiatku.

Skutočne sa sprinklery vysúvajú a rotujú správne? Nie sú niektoré z nich poškodené zimnou aeráciou? Sú vhodne rozmiestnené? Je trajektória sprinklera nastavená správne? Prechádza tryskami dostatočný objem vody? Možno triviálne otázky, ale čudovali by ste sa, aké výsledky môže priniesť  takáto kontrola.

Zlé rozmiestnenie sprinklerov je možno najčastejší problém. Bez kontaktu „head to head“ môžete na presnú distribúciu vody zabudnúť. Nevhodné rozmiestnenie môže byť spôsobené buď chybou počiatočnej inštalácie, alebo aj prirodzenou zmenou terénu. Oblúk a trajektória závlahy by mala byť pravidelne kontrolovaná, tak isto ako aj skutočný tlak vody v postrekovači. Tieto informácie môžu viesť k identifikácii netesností v systéme, k zmene nastavenia trysiek alebo k iným úpravám, ktoré uľahčia dosiahnutie požadovaného výsledku.

Ak je systém nastavený ako blokový (častý prípad s tradičným dizajnom odpalísk a greenov), potom každý pár postrekovačov bude dodávať vodu rovnaký čas. Tam, kde sú možné modifikácie podľa lokálnych podmienok, napr. sa dá nastaviť jeden postrekovač ako celokruhový a ďalší iba pre určitý výsek, množstvo vody dodávané cez celokruhový postrekovač na jednotku plochy za daný čas bude polovičné ako cez výsekový postrekovač.

Strednodobý horizont

Dôležité je vzdelávanie a plné zaškolenie. O závlahe sa často vtipkuje ako o záležitosti „mimo očí mimo mysle“. Ale aspoň jeden člen personálu by mal byť dôkladne vyškolený v jej ovládaní. Koniec koncov, závlaha predstavuje najdrahšiu časť zariadenia na údržbu ihriska, do ktorej klub investoval.

Pri inštalácii nového závlahového systému je dôležité zabezpečiť školiaci kurz ovládania a údržby jej hardwaru. Systém sa síce nastaví na východiskovú úroveň, ale dobre vyškolený personál by mal byť bez problémov schopný prepočítať a nastaviť nové hodnoty reflektujúce napr. úroveň lokálnych zrážok,  či nové požadované výkonnostné hodnoty.

Ale nielen personál ihriska by mal mať potrebné vedomosti o využívaní vody. Členovia klubu by tiež mali mať aspoň základné povedomie o nebezpečenstve a úskaliach nadmerného zavlažovania. Voda a jej spotreba do budúcna sa rýchlo stáva politickou záležitosťou a jej neobmedzená spotreba je už  dávno minulosťou. Voda a audity závlah, odôvodnenie pokračujúceho používania pitnej vody sa stane ďalším orieškom pre course manažérov. Zodpovedný prístup a vedenie podrobných záznamov o využívaní vody sú preto bezpochyby na mieste..

Pokračovanie článku nájdete TU: