Ako získať istotu správneho výpočtu hrubej mzdy?

Zmeny v zákonoch každoročne ovplyvňujú výpočet hrubej mzdy, odvodov, daní atď. Urobiť to správne a načas bez mzdového programu je nemysliteľné.

Zmeny v zákonoch každoročne ovplyvňujú výpočet hrubej mzdy, odvodov, daní atď. Urobiť to správne a načas bez mzdového programu je nemysliteľné.

Výpočet hrubej mzdy je jedna z tých jednoduchších častí výpočtu mzdy. U výpočtu hrubej mzdy nedochádza k častým zmenám vplyvom legislatívy. Nanajvýš, ak vyplácate minimálnu mzdu, musíte každoročne zamestnancom plat zvýšiť na úroveň minimálnej mzdy.

Je prekvapujúce, že aj napriek tejto stabilite pravidiel pre výpočet hrubej mzdy, sa stále stretávame s prípadmi, kedy aj tento výpočet niektoré programy nerealizujú korektne. Potom už neprekvapí fakt, že výpočet odvodov a daní obsahuje oveľa viac chýb.

Ako nájsť ten správny program?

Pri výbere mzdového programu, ktorý Vám dá istotu správneho výpočtu hrubej mzdy, odvodov aj daní,  sa pozerajte predovšetkým na stabilitu dodávateľa, referencie a formu poskytovania poradenstva.

Ak mzdový program, o ktorom uvažujete, má históriu iba jeden alebo dva roky, dá sa očakávať, že nebude mať veľkú užívateľskú základňu a nebude mať vychytané všetky muchy. Pri výbere programu aj od zavedeného dodávateľa sa presvedčte, či program, ktorý Vám dodávateľ ponúka, nie je horúcou novinkou, hoci dodávateľ je už na trhu viacero rokov.

Skúsenosti a rozsah znalostí dodávateľa overíte jednoducho aj tým, že sa ho spýtate podľa ktorých zákonov má výpočet hrubej mzdy vo svojom programe zapracovaný. Ak daný program dokáže výpočet hrubej mzdy realizovať nielen podľa Zákonníka práce, ale aj napríklad podľa Zákona o verejnom záujme alebo Zákona o štátnej službe, svedčí to o pomerne rozsiahlych znalostiach tímu, ktorý daný program vytvoril. Čím viac zákonov je v danom programe na výpočet hrubej mzdy zapracovaných, tým lepšie.

Rozsah a kvalitu služieb poskytovaných pri používaní programu na výpočet hrubej mzdy, odvodov, daní atď. si môžete jednoducho overiť na základe spôsobu poskytovania telefonického poradenstva. Je telefonické poradenstvo poskytované ako súčasť predplatených služieb formou systémovej podpory? Malo by to tak byť! Ak si dodávateľ pýta za každý telefonát na linku podpory samostatný poplatok, znamená to, že už nevedel zvládať dotazy svojich užívateľov. Preto túto službu osobitne spoplatnil. Pre Vás ako užívateľa to znamená, že každý telefonát Vám zvyšuje náklady na používanie programu pre výpočet hrubej mzdy. Čo je, ale horšie, je fakt, že to svedčí o pomerne veľkých nedostatkoch programu.

Taktiež by na telefonické poradenstvo mali byť vyčlenení samostatní pracovníci. V žiadnom prípade by to nemali byť programátori. Ak to robia priamo programátori, potom sa na linku podpory nedovoláte alebo sa budú snažiť Váš telefonát, čo najskôr ukončiť, pretože oni nemajú čas na „zbytočné“ telefonáty. Musia predsa doplniť do programu nové funkcie, ktoré ste si „vymysleli“.

Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne

Firmy môžu využiť nové technológie na správu hesiel, radia odborníci. Príkladom je Secret Server od firmy Thycotic.

Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe

Čo znamená tento projekt? Z akého impulzu pramení myšlienka rozvoja bežeckého projektu Ružomberok v pohybe? Prečítaj si náš príbeh

OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára

Na čerpacích staniciach OMV si teraz môžete vychutnať kvalitné a zdravé novinky.

OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana

Na čerpacích staniciach OMV Slovensko pribudne občerstvenie vytvorené Braňom Križanom.