ZeoPro - unikátny produkt, vyvinutý a patentovaný NASA.

Pre turf a landscape odvetvie prináša obrovské benefity, a to nielen vo forme úspor času, použitých hnojív a vody za zavlažovanie ale garantuje aj silnejšie a zdravšie rastliny.

ZeoPro je kombinácia vysokokvalitného  prírodného zeolitu  a špeciálnej syntetickej zložky (syntetický apatit) patentovanej NASA. Výsledkom tejto symbiózy je trvalý rezervoár živín, z ktorého si rastliny odoberajú  podľa svojich potrieb.

Výskum, na ktorý bolo vynaložených viac ako 750.000USD, prebiehal v laboratóriách mnohých významných univerzít a aj v reálnych podmienkach športových zariadení v tých najnáročnejších poveternostných podmienkach.

Bolo preukázané, že po pridaní 5-10% produktu ZeoPro bolo pozorované:

výrazné zníženie času na zakorenenie trávnika
    zvýšenie objemu biomasy
    masívne zníženie spotreby vstupov -  vody a hnojív
    aktívna eliminácia sodíka
    stabilita v teplých i studených klimatických podmienkach
    zníženie nákladov

Kľúčové benefity

1. Rýchlejšie zakorenenie
2. Rýchlejšie klíčenie
3. Nižšia potreba hnojenia
4. Menšie množstvo vyplavených živín do podzemných vôd
5. Nižšia spotreba vody
6.  Lepšia kvalita trávnika
7.  Intenzívny rozvoj koreňovej zóny

ZeoPro je vyrábaný z naturálneho kameňa zeolitu.  Ten bol pomenovaný v  roku 1756 švédskym vedcom A.F. Cronstedtom, ktorý si všimol, že ak sa kameň rýchlo zahreje, produkuje veľké množstvo pary.  Para vznikala z vody, ktorú absorbovala skala. Na základe toho vzniklo z gréčtiny pomenovanie zeolit, Zeo znamená  "do varu" a lithoso znamená "kameň".

Nižšia strata vody

ZeoPro výrazne znižuje straty vody prostredníctvom drenáží.  Voda zostáva v mikroporéznych kanálikoch, z ktorých sa uvoľňuje v momente, kedy ju rastlina potrebuje. ZeoPro tiež umožňuje rastline absorbovať vodu pred tým, než pretečie pôdou. Mikroporézne kanály ďalej slúžia ako zásobárne vody pre prípad sucha alebo výpadku zavlažovania. Výsledkom použitia ZeoPro teda nie je len kvalitnejší trávnik, ale aj zníženie nákladov.

Nižšia potreba hnojenia

ZeoPro má mimoriadnu schopnosť udržať živiny. Táto schopnosť sa vyjadruje ako „Cation Exchange capacity“ (CEC). Meria sa ňou úrodnosť, retenčná  schopnosť  pôdy a schopnosť ochrániť podzemnú vodu pred katiónovou kontamináciou. Hodnota CEC  piesku je 2-3, úrodnej pôdy 14-17, ZeoPro  má hodnotu v rozmedzí meg /100 g. Táto vysoká schopnosť držať živiny zabraňuje vyplavovaniu živín do podzemnej vody a prispieva tak k ochrane životného prostredia.  Kvalita trávnika sa zvyšuje aj v dôsledku stabilnejších podmienok, stavy kedy má rastlina nedostatok , alebo naopak prebytok živín sa výrazne eliminujú.

Lepšia kvalita trávnika  a odolnosť voči chorobám

pokračovanie článku nájdete TU:

Moderný hotel, kde sa cítite ako doma

Obľúbený štvorhviezdičkový Hotel Impozant vo Valčianskej doline prešiel v tomto roku rozsiahlou rekonštrukciou.

Vedecká rada k 80. výročiu SvF STU v Bratislave

Vedecká rada k 80. výročiu začatia výučby v stavebníctve a geodézii

Stavebná fakulta STU má učebňu na 3D tlač a virtuálnu realitu

Spoločnosť Penta Real Estate odovzdala Stavebnej fakulte STUv Bratislave 3D tlačiarne a zariadenia virtuálnej reality

Brzdia vás technické výpadky vo výrobe?

Každé zastavenie výroby spôsobuje stratu. Ako predísť nečakaným výpadkom na výrobných linkách? Riešenie = prediktívna údržba.