Daňové a odvodové zaťaženie na Slovensku

Zo mzdy zamestnanca si štát ukrojí 54,29% a zamestnancovi ostane 45,71%.

Podľa koncepcie, ktorú používa Nadácia F. A. Hayeka, pripadá deň daňovej slobody tento rok na 3.6.2013. Je to deň, kedy začíname konečne pracovať pre seba a svoju rodinu. Sumu, ktorú sme do tohto dňa zarobili pohltia dane a odvody, ktoré platíme do štátnej kasy. Od tohto dňa už všetky zarobené peniaze ostávajú nám.

My sme sa pokúsili o výpočet na konkrétnych číslach, ktoré sme premietli do mzdy zamestnanca. Vychádzame z predpokladu podnikania firmy ako platcu DPH. Celú sumu, ktorú firma vyfakturuje sme sa pokúsili premietnuť do mzdy zamestnanca.

Zo mzdy zamestnanca si štát ukrojí 54,29% a zamestnancovi ostane 45,71%. V praxi to znamená, že ak napríklad firma vyfakturuje 2400,- €, tak zamestnanec z tejto sumy dostane na výplatu 1097,- € a štát si ponechá vo forme daní a odvodov 1303,- €.

Podľa tejto koncepcie pripadá deň daňovej slobody na 18.7.2013.

Popis postupu výpočtu a konkrétne čísla sú zverejnené na adrese http://www.humanet.sk/spravy/den-danovej-slobody-2013.

Najkrajšie americké národné parky

Neostávajte iba v slávnych mestách USA. Vydajte sa na západ do národných parkov.

Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí

Správna skúšobná jazda môže odhaliť, že vybrané vozidlo pre vás nie je to pravé.

Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani

Slovenskí spotrebitelia prejavujú stále väčší záujem o produkty slovenských dodávateľov.

Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia

Slováci sa začali vo veľkom zadlžovať.