Vplyv vlhkosti pôdy na objem organickej hmoty

V druhej časti nášho seriálu o problematike organickej hmoty rozoberieme vplyv organickej hmoty na obsah vlhkosti a naopak vplyv vlhkosti na kumuláciu organickej hmoty v trávnikoch.

Meranie vlhkosti a jeho význam

Dáta a hodnoty získané prostredníctvom merania množstva organickej hmoty a vlhkosti, prípadne v kombinácii s testovaním LOI (Strata hmotnosti v dôsledku žíhania) s pozorovaním reálneho terénu sú pre nás vždy zdrojom dôležitých informácií a poznatkov.

Prostredníctvom pravidelného testovania vlhkosti , sme pre course manažérov  pripravili požadované hodnoty vlhkosti, pre každý green zvlášť – na základe individuálnych okolností. U niektorých boli cieľové hodnoty dané už  zložením trávnych druhov, napr. u kostravy a psinčeka. U ostatných cieľové hodnoty vychádzali z požadovanej pevnosti greenov.

Drvivá väčšina klubov v období dažďov, ktoré tvoria veľkú časť roka, má len malú alebo takmer žiadnu kontrolu nad obsahom vlhkosti v greenoch.  Vlhkosť často býva problémom a pripisuje sa väčšinou len zlému počasiu. S rastúcim množstvom informácií, ktoré sme spracovali,  sme však zistili, že vlhkosť greenov sa môže pohybovať v lepších hodnotách a to aj napriek zlému počasiu. Cestou je riadenie obsahu organickej hmoty.

Stanovenie hodnôt pre vlhkosť v pôde

Stanovenie obsahu vlhkosti v hornej časti pôdneho profilu  (0 až 6,5 cm) počas obdobia trvalého nasýtenia vodou môže povedať veľa o charaktere greenov a o zložení organickej hmoty ktorá sa v nich nachádza.

Pre mnohých sú vodou nasýtené  greeny počas vlhkých období z veľkej časti dôsledkom zlého počasia (teda mimo sféru nášho vplyvu), alebo dôsledkom nedostatočne fungujúcej drenáže. Možno že v niektorých ojedinelých prípadoch to môže byť aj pravda,  ale aj napriek neustále rastúcemu množstvu organickej hmoty a vlhkosti  sa dá tvrdiť, že nižšie hodnoty vlhkosti môžeme dosiahnuť  vytvorením  zdravšieho pôdneho profilu s nižším obsahom organickej hmoty. Výsledkom budú nižšie priemerné hodnoty vlhkosti stanovené ako cieľové.

Vplyv organickej hmoty na obsah vlhkosti v priebehu celého roka

V závislosti na rôznych množstvách organickej hmoty, sme zistili aj rôzne množstvá vlhkosti v jednotlivých obdobiach roka. Berúc v úvahu typickú britskú klímu a variabilitu od severu k juhu tabuľka poskytuje všeobecné klasifikáciu hodnôt vlhkosti vo vzťahu k obsahu organickej hmoty (LOI%) obsiahnutému v hornej vrstve pôdneho profilu 0-40mm.

Pokračovanie článku nájdete TU:
Viac článkov z oblasti údržby a starostlivosti o športové trávniky nájdete na www.golfonline.sk

Billa otvorila svoju 150. predajňu na Slovensku

Spoločnosť BILLA otvorila vo štvrtok 20. septembra novú predajňu v Obchodnom centre v Želiezovciach na Mierovej ulici.

Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku

Výrobné družstvo Javorina otvorilo nový showroom v Košiciach a to už necelé dva mesiace po úspešnom vstupe na český trh.

Arabská exotika: Top hotely v Ománe

Omán láka relaxom na plážach, dobrodružstvom aj luxusom skvelých hotelov.

Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?

Pýtali sme sa ľudí z neziskového sektora.